Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome | kl.lt

ČIKAGOS LIETUVIS: JIE GRIAUNA ŠALĮ, O MES, EMIGRANTAI, JĄ STATOME

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

46-erių metų afroamerikiečio George'o Floydo mirtis dėl šiurkščių baltaodžio policininko veiksmų daugelyje valstybių įžiebė protestus prieš rasizmą ir policijos brutalumą. "Žmonės yra sukrėsti. Ne tokią kainą reikia mokėti už padarytas klaidas", – apie Jungtinėse Amerikos Valstijose kelias savaites vykstančius smurtinius protestus sako Čikagos lietuvis Darius Miškinis.

Susiję su rinkimais?

20 metų Čikagos priemiestyje Napervilyje gyvenantis D.Miškinis atviras: tai, kas pastaruoju metu vyksta JAV – smurtiniai protestai, vandalizmas, plėšiamos parduotuvės, – susiję ne tik su G.Floydo mirtimi. Vyrui peršasi mintis, kad neramumai yra susiję su aršia kova prieš lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus. "Taikios demonstracijos prieš rasizmą vyko ne dėl rinkimų, bet tai, į ką visa tai išaugo, sudaro įspūdį, kad vyksta purvina kova tarp respublikonų ir demokratų. Policijos pareigūnai stovi rankas sudėję ir nelabai imasi priemonių suvaldyti vykstančius grobimus, nuraminti įsisiautėjusius ir viską daužančius žmones. Peršasi išvada, kad jiems iš aukščiau pasakyta nesiimti jokių priemonių prieš siautėjančius juodaodžius, – teigia pašnekovas. – Jei kas nors nemalonaus nutinka žmogaus gyvenime, policija labai greitai atvažiuoja, uždeda antrankius ir greitai tvarką padaro. O dabar net juokas ima, kaip jie nieko nedaro ir leidžia grobti."

Net keista buvo žiūrėti, kai moteriškė tempė maišą tris kartus didesnį už Kalėdų Senio.

Lietuvis pasakojo, kad jį itin sukrėtė vaizdas, kai afroamerikietė policijos pareigūnui kelis kartus trenkė per veidą, o jis tik stovėjo ir nesiėmė jokių priemonių. "Ar taip galima elgtis? Juk pareigūno misija – ginti,  saugoti, padėti. Mušamo pareigūno kolega neatlaikė tokio vaizdo ir trenkė moteriai. Bet toks mušamo pareigūno elgesys parodo, kokia policija yra bejėgė", – sako JAV Čikagos lietuvių bendruomenės narys D.Miškinis, neatmetantis ir prielaidos, kad pareigūnai vengia imtis aktyvių veiksmų, nes stengiasi neįžiebti dar didesnių smurtinių protestų.

Pakelti tiltai

– G.Floydas, kuris gegužės 25 d. žuvo, kai baltasis policininkas Derekas Chauvinas beveik devynias minutes keliu spaudė jo kaklą, tapo protestų prieš policijos brutalumą ir rasizmą simboliu. Kaip vertinate, ar šis įvykis ir iš to kilę protestai bei demonstracijos pakeis požiūrį į rasizmą?

– Policijos pareigūnas už savo veiksmus turi atsakyti – eiti į teismą ir būti nubaustas, nes taip elgtis negalima. Teko girdėti, kad kai kuriose srityse juodaodžiai turi privalumų, bet kartu egzistuoja ir diskriminacija, tarkim, jiems sunkiau įsidarbinti, tad apie rasizmą būtina kalbėti, tačiau reikia rengti taikias demonstracijas, o ne siautėti. Iš kitos pusės, tai, kas kilo po G.Floydo mirties, – išpūstas reikalas. Kai juodaodžiai nušauna baltaodį policininką, tada niekas neina į gatves ir demonstracijų nerengia, nedaužo, negriauna. Tačiau, kai tai paliečia juodaodį, tada vyksta neramumai. Nelabai suprantu, kodėl neramumai kyla ir kitose šalyse, tarkim, kodėl vyko eitynės Lietuvoje. Ar Lietuvoje kas nors skriaudžia juodaodžius?

Per 20 metų esu matęs situacijų, kai problemas sukuria patys afroamerikiečiai. Tik atvykęs į JAV metus gyvenau naujame pastate, į kurį po kurio laiko atsikėlė pirmasis juodaodis – jis duris atidarinėdavo koja, apspardė švarias laiptines, prie automobilio paliko cigarečių nuorūkų krūvelę. Supratau, kad kai kurie žmonės nori ne saugoti, o gadinti. Kitą kartą juodaodis išgąsdino ir pravirkdė mano penkerių metų vaiką: eidamas per gatvę sankryžoje nė nestabtelėjo ir trenkė į mano automobilio kapotą. Nemalonus incidentas nutiko ir žinomame restorane: dvi poros juodaodžių, atėjus laikui susimokėti sąskaitą, apkaltino padavėją pavogus jų piniginę.

"Visi tiltai yra pakelti, kad daug žmonių nepapultų į centrinę Čikagos dalį, kur yra daug prabangių parduotuvių, ir jų nenusiaubtų", – sako D.Miškinis. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Niekada nepamiršiu ir draugo pasakojimo: juodaodis priėjo prie mano draugo, tvarkančio pardavimui namą, ir sako: "Tu dirbk, o aš nedirbau visą gyvenimą, mano tėvas ir senelis nedirbo visą gyvenimą." Įsivaizduokite, kelios kartos nedirba, tai ką jie sau gali leisti.

– Ar pats dalyvavote "Black Lives Matter" eitynėse?

– Eitynėse nedalyvavau, tačiau su draugu motociklais nuvažiavome į Čikagos centrą, kur buvo sudeginti policijos automobiliai. Važiavome kitą rytą po incidento, tai visas centras buvo izoliuotas – apstatytas sunkvežimiais, pakelti tiltai. Mes motociklais prasmukome pro tarpą: pamatėme nemažai besibūriuojančių policijos pareigūnų, sudegę automobiliai buvo išvežti. Grįžinėjant į savo rajoną pastebėjome ir neramumus. Juodaodžiai grobė, niokojo parduotuves. Net keista buvo žiūrėti, kai moteriškė tempė maišą tris kartus didesnį už Kalėdų Senio. Policijos čia nebuvo, tad pats nufilmavau, ką mačiau. Norėjau parodyti, ką vietiniai piliečiai daro – jie griauna šalį – o mes, emigrantai, ją statome ir remontuojame. Jie elgiasi nediplomatiškai. Naudojasi suirutėmis. Žmonės, kad ir kur begyventų, turi mylėti savo šalį, saugoti, negali jos niokoti. Svarbu būti pilietiškiems ir gyventi saugioje aplinkoje.

 

 

Dabar – ramiau

– Teko matyti, kad valstybės turtą, parduotuves niokoja ir baltaodžiai. Ar matėte tai?

– Vaizdo įrašuose mačiau, kaip Kalifornijoje jaunas baltaodis daužo parduotuvių vitrinas riedlente. Kitame įraše mačiau panašų vaizdą, tačiau tuomet priėjo juodaodis, pagriebė tą baltojo riedlentę ir numetė šalin bei liepė liautis niokoti.

– Ką dažniausiai niokoja protestuotojai?

– Dauguma puola policijos pareigūnus, plėšia ir niokoja parduotuves, ypač tas, kuriose yra brangių prekių, alkoholio. Kentėjo ir degalinės. Dabar jau pamažu neramumai aprimo.

– Kai kuriose šalyse žmonės nuverčia, aprašinėja žinomiems vergvaldžiams ar rasistines pažiūras demonstravusiems asmenims skirtas skulptūras, paminklus. Gal ir jūs tai matėte?

– Savo akimis nemačiau, tačiau skaičiau spaudoje. Pritariu nuomonei, kad miestuose negali stovėti skulptūros ar paminklai vergvaldžiams. Vergija buvo žmonijos klaida. Dabar ši klaida turi savo kainą. Visi esame vienodi, turime mylėti ir gerbti vieni kitus.

– Ar jūs pats ar jūsų artimieji dėl šių neramumų nukentėjote?

– Aš ir artimieji nenukentėjo, tačiau apvogė draugo turistinį automobilį. Protestuotojai į žmonių namus bent jau priemiesčiuose neina, bijo. Po pastaruoju metu vykstančių neramumų žmonės yra sukrėsti.

– Keliolikoje valstijų buvo mobilizuoti tūkstančiai Nacionalinės gvardijos karių, kai kuriose vietovėse įvesta komendanto valanda. Ar jūsų gyvenamojoje vietovėje buvo imtasi specialių saugumo priemonių?

– Girdėjome tik įspėjimus, kad, jei į namus bus atvežamos siuntos, neiti prie durų, jų neatidaryti, prašyti, kad siuntas paliktų prie durų. Yra buvę nemalonių incidentų, kai chuliganai paseka siuntų tarnybas, apsimeta jų darbuotojais. Čikagoje, kur susiburia daugiau žmonių, buvo įvesta komendanto valanda.

Asmeninio archyvo nuotr.

– Teko matyti reportažų, kai juodaodžiai gatvėje atsitiktinai pasirenka baltaodžius ir liepia jiems klauptis ant kelių ir taip neva parodyti pagarbą bei solidarumą juodaodžiams dėl rasizmo, atsiprašyti už baltaodžių privilegijas. Klauptumėtės?

– Toks poelgis yra nusižeminimas. Turi būti įvykdytas teisingumas (brutaliai pasielgę pareigūnai nubausti, aut. past.), tačiau žeminti ir įžeidinėti negalima nė vieno žmogaus. Turi būti lygybė. Nemanau, kad toks poelgis parodo pagarbą.

GALERIJA

  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
  • Čikagos lietuvis: jie griauna šalį, o mes, emigrantai, ją statome
Dariaus Miškinio asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (44)

Anonimas

pašalpinis neturi rasės....

deportacija

padės prisimint savo protėvius ....... ir aprims neramumai

Rolas

O kokio velnio Lietuvos nestatai?ark namie ,o ne kazkur !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS