Aistros dėl mokamų COVID-19 testų: Seimas iš naujo svarstys prezidento vetuotas įstatymo pataisas | kl.lt

AISTROS DĖL MOKAMŲ COVID-19 TESTŲ: SEIMAS IŠ NAUJO SVARSTYS PREZIDENTO VETUOTAS ĮSTATYMO PATAISAS

Seimas ketvirtadienį apsisprendė iš naujo svarstyti prezidento Gitano Nausėdos vetuotas įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19.

Už tai, kad šalies vadovo grąžintas įstatymo projektas būtų svarstomas iš naujo, balsavo 68 parlamentarai, 60 balsavo prieš.

Ar atmesti prezidento veto, parlamentarai galutinai apsispręs plenariniame posėdyje kitą ketvirtadienį. Tam reikės 71 balso.

Prezidento Vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtino, kad vetuotas siūlymas galimai prieštarauja Pagrindiniam šalies įstatymui.

„Būtent šis įstatymas, prezidento nuomone, galimai nėra suderinamas su šalies Konstitucijos nuostatomis ir neleistų pasiekti laukiamo rezultato – geresnio COVID-19 pandemijos valdymo“, – Seimo plenariniame posėdyje prezidento dekretą pristatė I. Segalovičienė.

Pasak jos, valstybėje privalu užtikrinti COVID-19 testų prieinamumą siekiant suvaldyti pandemiją.

„Rūpinimasis žmonių sveikata yra valstybės funkcija. Remiantis tuo šalies vadovas mano, kad valstybė privalo pasirūpinti žmonių sveikatos apsauga ir yra pajėgi šiandien užtikrinti visų trijų pandemijos valdymo elementų, pagrindinių dalių prieinamumą savo žmonėms. Pirma, aktyvų vakcinacijos procesą. Antra, prieinamą testavimą ir atvejų atsekamumą. Trečia, gydymą“, – aiškino I. Segalovičienė.

Prezidentūros ekonomikos ir socialinės politikos grupės vadovė užsiminė, kad didesnė dalis su pandemijos valdymu susijusių sprendimų turėtų būti priimami ir aptariami parlamente, o ne tik Vyriausybėje.

„Iš tiesų tikrai verta galvoti, ar neturėtų tam tikra didesnė dalis sprendimų grįžti į Seimą ir čia užtikrinti diskusijų kokybę, platų visuomenės įtraukimą“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo I. Segalovičienė.

Seimo nariai ragino prezidentą pasinaudoti įstatymų iniciatyvos teisės

Regionų frakcijos parlamentaras Remigijus Žemaitaitis aiškino palaikąs prezidento veto, tačiau kartu pabrėžė laukiąs konkrečių įstatymų pakeitimų, kurie leistų prisidėti prie pandemijos valdymo, ir iš paties šalies vadovo.

„Balsuoju už (veto – ELTA) todėl, kad aš noriu pamatyti tą trečią, bet pagrindinę prezidento konstitucinę teisę – įstatymo iniciatyvos teisę. Pats laikas prezidentui tapti lyderiu, perimti lyderystę iš premjerės Ingridos Šimonytės, ministro Arūno Dulkio ir parodyti tą tikrą veidą, tikrą stiprią poziciją Lietuvoje ir socialinę atsakomybę Lietuvos gyventojams. Kartu pateikti įstatymo projektus, kaip, jo manymu, socialiai teisingai reikėtų kontroliuoti, valdyti ir prižiūrėti krizę“, – Seimo posėdyje sakė R. Žemaitaitis.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas aiškino, kad jis šalies vadovo sprendimo grąžinti projektą dėl mokamų testų nepalaiko todėl, kad pati Prezidentūra nepateikia konkrečių siūlymų dėl viruso plitimo valdymo.

„Aš pasisakau prieš prezidento veto, nors daugelį argumentų išdėstė Žemaitaitis, pasisakydamas už prezidento veto. Manau, kad prezidentas jau šitoje stadijoje galėjo, turėjo ir privalėjo pateikti siūlymus, kuriuos jis siūlo Seimui ir Vyriausybei priimti, pataisant jam nepatinkantį projektą. Tačiau prezidentas nepasinaudojo šita proga, neištraukė nė vieno iš tų šešiolikos mistinių ekspertų grupės siūlymų ir nepateikė Seimui“, – tvirtino E. Gentvilas.

ELTA primena, kad prezidentas trečiadienį vetavo įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19.

„Šalies vadovas pabrėžia, kad įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus. Tai reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką ir nekontroliuojamą plitimą.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad ekstremaliosios situacijos metu valstybė privalo užtikrinti žmonių sveikatos apsaugą ir visų trijų pandemijos valdymo dalių – vakcinavimo, testavimo ir gydymo – prieinamumą. Pritardamas įstatymo iniciatorių deklaruojamam tikslui padidinti vakcinacijos lygį, šalies vadovas pažymi, kad vienintelis kelias pandemijai valdyti – taiklus testavimas ir aktyvus skiepijimosi skatinimas“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

pabėgėliams

iš biudžeto teikiamos nemokamos med.paslaugos.Tame tarpe ir brangiai kainuojančios, planinės.O mūsų mokesčių mokėtojams priekaištaujama jeigu jie nori gauti tai už ką yra susimokėję,daugelis ir dešimtmečius mokėdami PSD.

Tomas

Jeigu neskiepytu netestuos, o paskiepytu nereikia testuoti, tai beveik niekas nesitestuos, nes labai brangu, bet ir atveju nebus. gales vaidinti europoje kad iveike virusa. O dalis zmoniu mirs nuo bado, bet nieko paskelbs kad nuo coronos. Vat taip vat. Planas chuliganas.

pastebėjimas

Demenciniam "Ignui" Lietuvoje yra ne viena savivaldybė kurioje paskiepyta beveik 100 procentų gyventojų, bet jos tokios pat juodos, kaip ir visos kitos, gal žinote kas ten serga ir miršta nuo covid?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS