Baltijos šalių parlamentų komitetai deklaravo solidarumą su Baltarusijos žmonėmis | kl.lt

BALTIJOS ŠALIŲ PARLAMENTŲ KOMITETAI DEKLARAVO SOLIDARUMĄ SU BALTARUSIJOS ŽMONĖMIS

Ketvirtadienį minint Baltarusijos nepriklausomybės dieną Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų komitetai (UKR) pareiškė solidarumą su Baltarusijos žmonėmis.

Solidarumo deklaraciją pasirašė Lietuvos URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis, Estijos Riigikogo URK vadovas Markas Mihkelsonas ir Latvijos Saeimos komiteto pirmininkas Rihardas Kolas.

„Artėjant kovo 25 dienai, kai baltarusiai mini trumpai gyvavusios Baltarusijos Liaudies Respublikos Nepriklausomybės deklaracijos 103-iąsias metines, baltarusiai siekia demokratijos ir suverenumo lygiai kaip ir prieš 103 metus. Reiškiame visapusišką paramą ir pagarbą baltarusiams, kurie septynis mėnesius iš eilės taikiai kovoja dėl šio tikslo“, – rašoma dokumente.

Komitetų vadovai pasmerkė tebesitęsiančias žiaurias ir smurtines Baltarusijos saugumo pajėgų vykdomas represijas prieš taikius demonstrantus, žurnalistus,  žmogaus teisių gynėjus, kt.

„Šiuo metu Baltarusijos kalėjimuose kali 300 politinių kalinių, teismuose – 2500 politiškai motyvuotų bylų, užfiksuota daugiau kaip 1000 kankinimo atvejų, 32 tūkst. Baltarusijos žmonių sulaikyta dėl politinių priežasčių“, – teigiama rašte.

Šiuo metu Baltarusijos kalėjimuose kali 300 politinių kalinių, teismuose – 2500 politiškai motyvuotų bylų, užfiksuota daugiau kaip 1000 kankinimo atvejų.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos politikai sako gerai suprantantys baltarusių motyvaciją ir ryžtą kovoti už permainas savo šalyje, nes Baltijos valstybės anksčiau pačios tai patyrė.

„Kovo 25 dienos išvakarėse reikšdamos solidarumą su Baltarusijos žmonėmis, kovojančiais už savo tėvynės laisvę ir nepriklausomybę, Baltijos valstybės konstatuoja, kad Aleksandro Lukašenkos valdžia neturi nei nacionalinio, nei tarptautinio legitimumo, o Aleksandras Lukašenka neturi teisės atstovauti Baltarusijos žmonėms“, – rašoma rezoliucijoje.

Joje taip pat reiškiama parama Baltarusijos demokratinės opozicijos lyderiams, raginama tarptautiniu mastu tarpininkauti deryboms ir surengti laisvus bei sąžiningus rinkimus Baltarusijoje, nutraukti smurtą, paleisti visus politinius kalinius bei sulaikytuosius.

„Būtina užtikrinti, kad finansinė parama pasiektų žmones, kurie šiuo metu persekiojami už savo profesionalų darbą ar išreikštą nuomonę“, – tvirtinama dokumente.

Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai Baltarusijoje nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

Aliaksandro Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta, Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KIAUKSĖTI IŠ UŽ KAMPO NEUŽDRAUSTA...

Kieksargiukai - pakiauksėsite, tuo viskas ir baigsis. Baltarusija NIEKADA NEIS UKRAINOS KELIU. O tiems šuneliams teks atsakyti ir už Ukrainoje padaryta perversmą ir už kurstymą tai padaryti Baltarusijoje. Kiekvienas, atėjus laikui, gaus pagal nuopelnus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS