Susitarė: nuo gegužės 15-osios tarp Baltijos šalių bus galima keliauti laisvai | kl.lt

SUSITARĖ: NUO GEGUŽĖS 15-OSIOS TARP BALTIJOS ŠALIŲ BUS GALIMA KELIAUTI LAISVAI

Nuo gegužės 15-osios bus naikinami ribojimai Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiams, keliaujantiems tarp Baltijos valstybių, pranešė Lietuvos premjeras.

Pasak Sauliaus Skvernelio, dėl to sutarta trečiadienį per Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų pokalbį.

„Žinia dėl sienų kirtimo: sutarėme, jog visos trys Baltijos šalys tinkamai suvaldė koronaviruso plitimą. Be to, mes pasitikime vieni kitų sveikatos apsaugos sistemomis. Todėl nuo gegužės 15 dienos naikiname ribojimus Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiams, keliaujantiems tarp Baltijos valstybių“, – savo feisbuko paskyroje trečiadienį paskelbė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad Baltijos šalių piliečiams, grįžtantiems iš kitų užsienio valstybių, liks pareiga dvi savaites saviizoliuotis.

„Tik tai jie galės daryti savo gimtosiose šalyse“, – teigia Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Anot jo, dėl sienų atvėrimo Lietuvos ir Lenkijos piliečiams pirmadienį sutarta su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moroveckiu).

„Laisvas sienos kirtimas ir dviejų savaičių izoliacijos reikalavimas nebus taikomas tiems žmonėms, kurie vyks darbo, verslo ar studijų reikalais. Šis palengvinimas įsigalios nuo gegužės 11 dienos“, – pranešė S. Skvernelis.

Lietuva ir kitos valstybės kovo viduryje atkūrė pasienio kontrolę bei uždarė sienas užsieniečiams, taip siekdamos sulėtinti koronaviruso plitimą.

Galėtų prisidėti Lenkija ir Suomija

Baltijos šalims atkūrus laisvą judėjimą tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos, ateityje į šią erdvę galėtų būti įtrauktos Lenkija ir Suomija, trečiadienį pareiškė Latvijos prezidentas Egilas Levitas.

Baltijos šalių premjerai trečiadienį sutarė, kad lėtėjant koronaviruso plitimui apribojimus vieni kitų piliečiams panaikins nuo gegužės 15 dienos.

Lietuvos premjeras S. Skvernelis anksčiau užsiminė, kad bendra zona ateityje galėtų apimti ir Lenkiją, o estai svarsto, kad galėtų prisidėti ir suomiai.

Išskirtiniame interviu BNS Latvijos prezidentas sakė remiantis tokį siūlymą, tačiau pabrėžė, kad priimant sprendimus būtina įvertinti epidemiologinę situaciją.

„Anksti ryte mūsų premjeras surengė konferenciją su Lietuvos ir Estijos ministrais pirmininkais šiuo klausimu. Tikslas – sukurti bendrą Baltijos zoną, kurioje būtų leidžiama judėti žmonėms ir [gabenti] maisto produktus, nes mūsų trijose šalyse pandemija yra mažiau išplitusi negu kitose Europos dalyse. Taigi, tai yra pirmoji zona Europoje, kur galime atidaryti sienas“, – kalbėjo E. Levitas.

„Vakar Lietuvos premjeras Skvernelis taip pat sakė, kad galbūt Lenkija taip pat galėtų būti pakviesta prisidėti, nes padėtis Lenkijoje yra panaši į padėtį Baltijos šalyse – mažiau pavojinga negu Europos vakarinėje dalyje. Estija savo ruožtu galvoja, kad galbūt ateityje taip pat būtų pakviesta Suomija, nes Suomijoje padėtis irgi yra geresnė“, – teigė jis.

„Trys Baltijos šalys būtų tokios zonos branduolys, siekiant atkurti Europoje įprastą padėtį. Vis dėlto galbūt Europoje galėtume sukurti platesnę šiaurės rytų Europos zoną, apimančią Lenkiją, Lietuvą, Latviją, Estiją ir Suomiją. Tačiau tai priklausys nuo epidemiologinės padėties, taip pat nuo vyriausybių politinių sprendimų. Vis tik aš asmeniškai tvirtai palaikau tokią idėją“, – sakė Latvijos prezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sveikasprotas

Tu kiausinis totalus su savo pandemija

Sienų atidarymas

Kaip bus užtikrinta, kad vasaros sezono metu į Lietuvos kurortus nepatektų turistai iš tokių užkrato židinių kaip Baltarusija, Rusija ir kt. užsienio šalių. Palangiškiai labai godūs pinigams, per TV jau kalbėjo apie poilsiautojus iš užsienio. Gal šią vasarą galėtų apsiriboti savo šalies poilsiautojais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS