Dalyvauti referendume ir prezidento rinkimuose registravosi 48 tūkst. užsienio lietuvių | kl.lt

DALYVAUTI REFERENDUME IR PREZIDENTO RINKIMUOSE REGISTRAVOSI 48 TŪKST. UŽSIENIO LIETUVIŲ

Gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose ir referendume dėl daugybinės pilietybės dalyvauti registravosi per 48 tūkst. užsienyje gyvenančių lietuvių.

„Lyginant vakar dienos užsiregistravusių duomenis, kas yra virš 48 tūkst. 144 ir prieš penkerius metus tą pačią dieną, kas buvo 38 tūkst. 103, yra akivaizdu, kad 10 tūkst. jau daugiau užsiregistravusių ir kasdien tas skaičius didėja“, – penktadienį LRT radijui sakė Seimo Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Nors užsienyje gyvena maždaug 400 tūkst. lietuvių, D. Asanavičiūtė natūraliu reiškiniu vadino tai, kad užsiregistravusiųjų skaičius mažesnis nei turinčiųjų rinkimo teisę.

Anot jos, ne kiekviename pasaulio mieste yra Lietuvos ambasados ar balsavimo vietos, o tai apsunkina balsavimo procesą.

Čia labai svarbu suskubti tiems, kurie balsuoja paštu tam, kad jie laiku gautų biuletenį ir biuletenis sugrįžtų atgal į ambasadą.

„Jei palygintume su Seimo rinkimais, kuriuose paskutiniuose galėjo balsuoti užsienyje gyvenantys lietuviai, tai (užsiregistravusių – BNS) skaičius jau didesnis, nes 2020 metais buvo 43 tūkst. su puse. Jei lygintume su prezidento rinkimais prieš penkerius metus ir referendumu, dar mažesnis šiek tiek, nes buvo užsiregistravę 60 tūkst., o dalyvavo 52 tūkst.“, – kalbėjo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė.

VRK pirmininkė priminė, kad į ambasadą ar konsulinę įstaigą atvykstantys balsuoti lietuviai užsiregistruoti gali ir balsavimo dieną.

„Čia labai svarbu suskubti tiems, kurie balsuoja paštu tam, kad jie laiku gautų biuletenį ir biuletenis sugrįžtų atgal į ambasadą“, – pridūrė ji.

Anot jos, maždaug du trečdaliai užsienio lietuvių balsuoja paštu.

Prezidento rinkimai ir referendumas dėl daugybinės pilietybės įteisinimo vyks gegužės 12 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ALGIRDAS.

Reikia patikrinti tuos užsiregistravusių sąrašus , gal ten pilna tokių , kurie jau atsisakę LIETUVOS PILIETYBĖS , bet tyliai tyri lietuvos pasus

Komentaras tv

Aiškina su advokatė Meškauskaitė,kas per referendumas ir sako ,kad tauta atiduoda teisę keisti konstituciją,be tautos referendumų ir dar neaišku kokį straipsnį keis seimas

O aš VRK jau nepasitikiu

apie šios kadencijos VRK , o mūsų laikia treji rinkimai ! Seniai galvoju , konservatorės premjerės Šimonytės Vyriausybė - pati blogiausia nuo Nepriklausomybės atgavimo, liberali seimo dauguma neturinti atsakomybės už neva " darbus " Lietuvai ! VRK nesijaudino dėl Šimonytės rinkiminių parašų surinkimo per kelias valandas , ir dabar " nieko tokio " ! ? Nutekinta info su žmonių informacija , kuri SAUGOMA ĮSTATYMO ! Valstybėje, kurioje svarbūs žmonės - rinkėjai , ATSISTATYDINTI net nereikėtų prašyti . O kas galėtų dabar mane įtikinti , kad ta nuteista info nebus panaudota rinkimų metu , tam kuriems " laimėti reikia " ? Nepasitikiu .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS