Dėl ministrų išlaidų savivaldoje „valstiečiai“ siūlo interpeliaciją visai Vyriausybei | kl.lt

DĖL MINISTRŲ IŠLAIDŲ SAVIVALDOJE „VALSTIEČIAI“ SIŪLO INTERPELIACIJĄ VISAI VYRIAUSYBEI

Paviešinus trijų ministrų išlaidų ankstesnio darbo Kauno taryboje metu ataskaitas, opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis siūlo visam Ministrų kabinetui skelbti interpeliaciją.

„Šnekėti apie vienos ministrės atsakomybę yra juokinga, kada tą pačią dieną paskelbti dar dviejų ministrų duomenys ir jie sutampa su ministrės Šiugždinienės situacija. Trys, penki, septyni, mes tuoj pat turėsime situaciją, kad visi iki vieno. Neisim tuo keliu, kad vienam, o siūlysim visiems kartu, visai Vyriausybei“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Anot jo, dabartinių ministrų veikla nesuderinama su politikų etikos kodeksu.

„Jeigu šnekėti apie Vyriausybės sprendimus valdant infliaciją ar kitus sprendimus, tai mes matom, kad labai nesiseka ir čia jau kompetencijos klausimas. Jos nebuvo formuojant Vyriausybę, jos nėra dabar, nes Vyriausybėje niekas nesikeitė“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Neisim tuo keliu, kad vienam, o siūlysim visiems kartu, visai Vyriausybei.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje nagrinėjamos švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės, finansų ministrės Gintarės Skaistės ir kultūros ministro Simono Kairio išlaidos jiems dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

R. Karbauskis sakė manantis, kad Vyriausybė suformuota iš žmonių, kurie nesugeba vykdyti savo pareigų.

Jis pridūrė, kad interpeliacijos procesas jau prasidėjęs, frakcija tai aptarė ketvirtadienį, savo siūlymus žada teikti kitoms frakcijoms.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas kalbėjo, kad dėl interpeliacijos ministrams bus diskutuojama opozicijoje.

„To pasitikėjimo (Vyriausybe – BNS) yra labai mažai bent jau opozicijos tarpe ir tai rodo interpeliacijų skaičius ir klausimų užduodamų skaičius, taip kad čia niekas nepasikeitė, mes nepasitikim Vyriausybe“, – Seime žurnalistams sakė jis.

„Interpeliacija yra teisinis instrumentas, vadinasi, ir klausimai turi būti ne bendro pobūdžio, o labai aiškiai išreikšti, suformuluoti tam, kad į juos būtų galima atsakyti procedūros numatytu metu“, – pridūrė socialdemokratas.

Dėl išlaidų ataskaitų, anot G. Palucko, ministrams reikia priimti politinius sprendimus – trauktis iš pareigų arba nesitraukti „tuo skandinant toliau Vyriausybę.“

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis tvirtino manantis, kad interpeliacijos Vyriausybei įgyvendinimo tikimybė lygi nuliui.

„Nieko realaus, mes kažkada tą idėją kėlėm, „valstiečiai“ dabar kelia, tikimybė, kad tai bus įgyvendinta, yra lygi nuliui. Kiekvienas politiškai triukšmauja dėl noro surinkt politinių balų, „valstiečiai“ irgi ne išimtis“, – Seime žurnalistams kalbėjo A. Mazuronis.

Anot jo, akivaizdu, kad dėl išlaidų taryboje yra sisteminė spraga.

„Vyriausybė galėtų pasakyt, kaip šitą planuoja spręst, o ne čekius rankiot. Čia situacija visiems aiški, niekas tų čekių neturi“, – sakė politikas.

Pasak opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio, interpeliacijos Vyriausybei klausimas bus svarstomas, kai bus teikiamas pasiūlymas.

„Apsitarsim ir tada, jeigu visos frakcijos tam pritars, tai yra prasmė, jeigu viena frakcija – tikrai ne“, – žurnalistams Seime teigė parlamentaras.

Paklaustas, ar gali ministrai, kurių ataskaitos buvo paviešintos, toliau dirbti Vyriausybėje, S. Skvernelis sakė, kad „nelabai.“

„Būkim realistai, liko metai iki rinkimų ir dabar svarbu, kad būtų Vyriausybė pakeista bent jau tais ministrais, kurie dar kažko blogo nepadarė iki kadencijos pabaigos ir galėtų su mažiausiais nuostoliais šitą kadenciją pabaigti“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį paviešintose S. Kairio ataskaitose matyti, kad jam dirbant Kauno taryboje išlaidos siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o G. Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

S. Kairys taryboje dirbo šešerius su puse metų, G. Skaistė – ketverius metus.

Pastaruoju metu daugiausiai klausimų kelta dėl švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės išlaidų jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais. J. Šiugždinienė paėmė 13,8 tūkst. eurų išmokų.

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

V. Čmilytė-Nielsen tai vadina įprasta procedūra

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui R. Karbauskiui paskelbus apie interpeliaciją Vyriausybei dėl ministrų išlaidų, Seimo pirmininkė sako, kad tai – įprasta procedūra.

„Tai yra opozicijos pakankamai įprastas įrankis, normali iniciatyva, laikas nuo laiko pasitaiko interpeliacijos atskiriems ministrams. Gali būti ir toks žanras, nepasitikėjimas visa Vyriausybe. Jei bus tokia iniciatyva registruota, Seimas apsispręs“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Premjerė: pigiau būtų ne po vieną ministrą, o visiems

Opoziciniams „valstiečiams“ pasiūlius interpeliaciją Vyriausybei dėl ministrų išlaidų, premjerė Ingrida Šimonytė juokauja, kad pigiau tą daryti būtų visam Ministrų kabinetui.

„Kažkada esu pokštavusi jau ta tema, kad daug kartų buvo bandyta po vieną ministrą, tai gal pigiau būtų visai Vyriausybei“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Ji pridūrė nežinanti, už ką Vyriausybei siūloma interpeliacija.

„Bet, matyt, kad sužinosiu“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Ar ne

Kremliaus lenciūginis šarikas būsi

Tegyvuoja jaunoji žydnarkomafijos vyriausybė

Su žydų Tėvynės partija priekyje ir Landsberg dinastijos režimu Lietuvoje.

Laukiam laukiam, kada jaunujų žydnarkotikių vyriaudybė

KRIS lapėms!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS