Diplomatiniame fronte – atšilimas? | kl.lt

DIPLOMATINIAME FRONTE – ATŠILIMAS?

Po daugiau nei metų pertraukos Klaipėdoje pagaliau reziduoja naujasis Rusijos Federacijos generalinis konsulas Aleksandras Gračiovas. Kaliningrade ir Sankt Peterburge Lietuva savo konsulatuose taip pat netrukus turės nuolatinius vadovus. Šie faktai tarsi patvirtina, kad diplomatiniame Lietuvos–Rusijos fronte prasidėjo tam tikras atšilimas.

Praėjusį pavasarį padidėjusią įtampą tarp šalių liudijo Rusijos Federacijos generalinio konsulo Vladimiro Malygino atšaukimas iš Klaipėdos, taip pat Lietuvos diplomatų Vaclavo Stankevičiaus ir Aušros Semaškienės išsiuntimas iš Kaliningrado bei Sankt Peterburgo.

Daugiau nei metus abiejų valstybių konsulatai šiuose miestuose neturėjo nuolatinių vadovų. Tačiau esą netrukus situacija turėtų pasikeisti. Nauji Lietuvos generaliniai konsulai tiek Kaliningrade, tiek ir Sankt Peterburge yra patvirtinti ir laukia darbo vizų.

Na, o buvęs Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade klaipėdietis Vaclavas Stankevičius jau lygiai mėnesį darbuojasi Seinuose, Lenkijoje, Lietuvos Respublikos konsulate. Jis pakeitė buvusią konsulato vadovę Vidą Montvydaitę, kuri paskirta į Tautinių mažumų departamento direktoriaus postą.

Visoje Lenkijoje gyvena apie puspenkto tūkstančio lietuvių, 4 tūkst. iš jų – Seinų konsulinėje apygardoje. Pasak naujojo konsulo V.Stankevičiaus, lietuvių bendruomenė ten yra labai aktyvi.

"Po darbo Kaliningrade čia jaučiamas didelis skirtumas, Seinai – nedidelis miestas. Tačiau čia yra labai gausi ir šauni lietuvių bendruomenė, aktyviai sauganti lietuvybę", – įspūdžiais dalijosi V.Stankevičius.

61-erių diplomatas yra gimęs Vakarų Baltarusijoje, katalikiškoje šeimoje, kuri po kelerių metų persikėlė į Vilniaus rajoną. V.Stankevičius puikiai moka lietuvių, anglų, lenkų, rusų ir baltarusių kalbas.

Buvęs jūrų kapitonas ir politikas yra apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi, Estijos Maarjamaa kryžiaus antrojo laipsnio ordinu, Portugalijos Didžiojo kryžiaus ordinu ir Lenkijos Didžiuoju karininko kryžiumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS