ES tariasi, Ukraina kariauja | kl.lt

ES TARIASI, UKRAINA KARIAUJA

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį Briuselyje aptars karą Ukrainoje ir įtrauks į juodąjį sąrašą dar 19 vidutinio lygmens Rusijos bei Ukrainos pareigūnų bei devynias organizacijas. Tačiau sprendimus dėl naujų sankcijų ministrai paliks valstybių vadovams, kurie renkasi ketvirtadienį, jau po Minske poryt planuojamų keturšalių derybų. Jas rengdami, aukšti Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos diplomatai pirmadienį derėsis Berlyne.

Ukrainos pajėgos Debalcevėje mėgina atremti nuožmų puolimą. Kijevas žada atsilaikyti, bet Vakarų analitikai sako, kad Rusijai nėra priežasčių sustoti – taip bus galima išsiderėti geresnį sandorį poryt Minske ar dar vėliau. Ukrainos prezidentas reikalauja, kad būtų deramasi tik dėl Minsko susitarimų vykdymo, bet priešas jau toli pasistūmėjo ir nebesitrauks.

Per tūkstantį gyventojų išvežta į kitas Kijevo kontroliuojamas teritorijas vien savaitgalį. Į separatistų teritorijas – vos keliasdešimt. Bet keli tūkstančiai lieka, o sekmadienį žuvo dar penki civiliai.

ES ministrų atsakas – pirmadienį į juodąjį sąrašą bus įtraukti vos keliolika pareigūnų, iš jų aukščiausias – Rusijos gynybos viceministras, patyręs diplomatas. Kitus žingsnius žengs nebent valstybių vadovai, kai Briuselyje susitiks jau po Minsko derybų, jei jos įvyks, ir po JAV ir Vokietijos vadovų susitikimo, kur galbūt pavyks suartinti dabar aiškiai išsiskyrusias pozicijas, ar tiekti Ukrainai ginklų.

„Ne, mes vieningi. Mes vieningi dėl paramos Ukrainai. Jos labai reikia. Mes vieningi dėl ekonominio spaudimo ir vieningi dėl to, kad pirmiausia reikia politinio dialogo. Todėl manau ir tikiuosi, kad ir ateinančius mėnesius liksime vieningi“, – tikina ES užsienio politikos koordinatorė Federica Mogherini.

Kitoje fronto pusėje, Donecko priemiesčiuose, gyvenamuosius rajonus apšaudo tikriausiai Ukrainos pajėgos. Kai visi susitarimai buvo sulaužyti, žmones slėptuvėse kamuoja tokios pat abejonės, kaip ir Europos lyderius, kurie privačiai jau pripažįsta, kad Vladimiras Putinas meluoja ir laužo pažadus.

Neaišku, kur bus nubrėžta nauja skiriamoji linija, kas prižiūrės naujo susitarimo vykdymą, koks galėtų būti naujas maištingų teritorijų statusas. Smogikai sako, kad niekada nesutiks būti Ukrainoje, neatleis ir nepamirš.

Bet koks karas anksčiau ar vėliau baigiasi. Galų gale visų šalių lyderiams šitas tąsymasis nusibos.

Kijevas sako, kad bėgančių į Rusiją – mažuma, beveik visi lieka Ukrainoje, bet ir pasienyje eilės milžiniškos. Karas ir nežinomybė iš sugriautų namų išginė jau per milijoną žmonių ir greitai grįžti tikisi nedaugelis.

Gairės: Linas Linkevičius, ES, Užsienio reikalų taryba, sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

ES

ES vadovai kažkokie minkštakūniai.

ziviliuke

matyt nieko nesuprantu Lietuvos politikoje . dabar Lietuva elgiasi normaliai ,nes nori atplesti nuo Ukrainos gabala jos teritorijos . O tai kodel kai cecenai draskesi Rusijoje tai uz juos ejo Lietuva . Ten irgi salis kovojo uz savo teritorijos vientisuma . Matyt ne man politika

va taip

Kijevo fasistam reikalingas karas.Visos karines gamyklos ukrainoj jau priklauso zydam,kuriem karas tai pinigai,Patys sau parduoda karine technika,pigiai neparduoda.Zydas porosenko siuncia kariauti jaunus vyrus ir jam priklauso didziausias ukrainoj laidojimo biuras.Va taip zydu gauja uzdirba ukrainoj.Janukoviciui galima paminkla pastatyti kaip nekaltam angelui,palyginus su zydu gauja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS