Etikos sargai sprendžia, ar V. Pranckiečio atleidimo procedūra buvo teisėta | kl.lt

ETIKOS SARGAI SPRENDŽIA, AR V. PRANCKIEČIO ATLEIDIMO PROCEDŪRA BUVO TEISĖTA

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) ėmėsi prašymų dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstatydinimo procedūros teisėtumo.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas konservatorius Antanas Matulas sako, kad sprendimą komisija priims „už savaitės arba už dviejų-trijų“.

„Reikia surinkti teisinius argumentus, įvertinti daugybę aplinkybių. Šiandien priimti tokį sprendimą būtų skubota. Vakar viskas vyko skubotai, kėlė įtarimų visuomenei, jei mes tą patį šiandien būtume padarę, atrodytumėm prieš visuomenę labai kvailai“, – po komisijos posėdžio žurnalistas sakė A. Matulas.

EPK trečiadienį nusprendė pradėti nagrinėti tokius Seimo vicepirmininko „valstiečio“ Arvydo Nekrošiaus ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio prašymus.

A. Nekrošius komisijos prašo išaiškinti, ar teisėtai buvo sušauktas Seimo valdybos posėdis, per kurį nuspręsta šaukti nenumatytą plenarinį posėdį balsavimui dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

A. Nekrošius sako negalėjęs dalyvauti šiame Seimo valdybos posėdyje, nes tuo metu pirmininkavo Seimo posėdžiui.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis į komisiją kreipėsi prašydamas įvertinti V. Pranckiečio veiksmus inicijuojant posėdį jo paties atstatydinimo kausimu.

„Seimo pirmininkas padarė labai rimtą pažeidimą, kada jis pats dalyvavo organizuojant sprendimą dėl savo paties asmens, pasirinko, kas veda posėdį, jis pasirinko, kad veda ponia I. Degutienė, o ne Seimo pirmoji vicepirmininkė, t. y. jis darė visus sprendimus, susijusius su savo asmeniu, pagal Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą, tai negalima“, – trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Seimo pirmininkas padarė labai rimtą pažeidimą, kada jis pats dalyvavo organizuojant sprendimą dėl savo paties asmens.

Išvadų projektą dėl A. Nekrošiaus prašymo rengs opozicijos atstovas konservatorius Kazys Starkevičius ir valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos narė Aušra Papirtienė, dėl R. Karbauskio prašymo – komisijos pirmininkas konservatorius Antanas Matulas ir „valstietė“ Aušra Norkienė.

Seimo EPK pirmininkas žurnalistams komentuodamas antradienio įvykius Seime sakė, jog „tai yra politinis žaidimas“, o teisinių Seimo statuto pažeidimų, jo manymu, nebuvo padaryta.

„Kolega R. Karbauskis turi strategiją bet kokiais būdais nuversti kolegą V. Pranckietį, vakar iš esmės kažkokių teisinių, statuto pažeidimų, mano manymu, nelabai ir buvo, buvo dvi stovyklos, kurios turėjo savo taktiką“, – sakė A. Matulas.

Pasak EPK vadovo, pagal ligšiolinę praktiką, Seimo valdybos posėdžiai yra vykę ir plenarinių posėdžių metu, o Seimo statute nėra konkrečiai nustatyta, kada jie gali vykti.

„Tokia praktika yra daugelį kadencijų, jei mes pasakysim, kad vakar vykęs posėdis neteisėtas, tai turės didžiules pasekmes, nes prieš tai įvykę valdybos posėdžiai ir priimti sprendimai galėtų būti vertinami kaip neteisėti“, – teigė A. Matulas.

Pasak EPK pirmininko, Seimo plenariniam posėdžiui pirmininkavęs A. Nekrošius taip pat galėjo padaryti techninę pertrauką ir dalyvauti valdybos posėdyje, tam parlamento pritarimo nebūtų reikėję.

„A. Nekrošius pirmininkavo posėdžiui ir turėjo visiškai laisvę padaryti techninę pertrauką, net neatsiklausęs parlamento, ir nueiti į valdybos posėdį. Valdybos posėdyje buvo dauguma, teisiškai turėjo daugumą“, – teigė konservatorius.

Dėl situacijos, kuomet pats V. Pranckietis inicijavo savo klausimo svarstymą, A. Matulas teigė, jog tai buvęs balsavimas dėl darbotvarkės.

Anot jo, EPK anksčiau yra konstatavusi, kad parlamento narys gali balsuoti už darbotvarkę, kurioje bus svarstomas jo klausimas, jam nerekomenduojama dalyvauti pačiame svarstyme.

Parlamento vadovo V. Pranckiečio iniciatyva Seimo valdyba antradienį sušaukė nenumatytą plenarinį posėdį dėl jo atstatydinimo, nors valdantieji šį balsavimą planavo ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamus balsus.

Seimo pirmininko atstatydinimui reikia, kad už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

„Valstiečiai“ ginčija Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, nes jis vyko plenarinio posėdžio metu ir negalėjo dalyvauti jam pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas „valstietis“ A. Nekrošius.

Valdantiesiems nepavykus nutraukti nenumatyto posėdžio, jie paliko Seimo salę ir nebalsavo dėl pačių inicijuoto nepasitikėjimo V. Pranckiečiu.

Seimo pirmininko atleidimo iniciatyva žlugo, į slaptą balsavimą atėjus tik vienuolikai opozicijos atstovų.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Prašosi analogija

1917 metų sumaišties Rusijoje metu ilgai posėdžiavo Valstybės Dūma ir niekaip negalėjo išspręsti keblaus klausimo. Vyko karšti ginčai. Tada į salę įėjo sargybos razvodiaščij matrosas Železniakas ir savaip išsprendė klausimą : ,, Karaul ustal. Raschodites !" (,,Sargyba pavargo. Išsiskirstykite !"). Ir Rusijos Dūmos neliko. Ar nepanašu, kad prašosi lietuviška analogija? Tik klausimas - kur Seimo rūmų sargybos viršininkas?

nuomonė

Valstiečiai patys muša, patys rėkia: patys siekė išmesti seimo pirmininką, o kai reikėjo balsuoti, paliko posėdžių salę, bijodami visiško fiasko. Šį kartą jie pasielgė negarbingai ir tauta pamatė Karbauskio tikrąjį veidą. Jam tautos problemos tiek ir terūpi, jeigu rūpinasi ne Biudžeto svarstymu, o intrigomis. Matomai nori nukreipti žmonių dėmesį nuo rimtesnių pažeidimų, surengdamas šou spektaklį seime. Teko Pranckiečiui užbaigti šį spektaklį, šaunu. Kažkas turi ginti tautos interesus, jeigu oligarchas užsimanė tik pažaisti tautos jausmais. Karbauskiui nepavyko ir jis turi mokėti pralaimėti garbingai, o ne ir toliau kelti intrigas seime.

r

gerbPranskietis išsilavinęs ir protingas Žmogus Jis dirba ne partijai ,bet SEIMUI ir LIETUVOS žMONĖMS Tad gerbiamieji rašydami komentarus pagalvokite ir partiečiai,nesvarbu kokiai partija jūs priklausote, būkite mandagesni.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS