G. Landsbergis: Baltijos aštuonetas sutaria glaudžiau bendradarbiauti stiprinant saugumą | kl.lt

G. LANDSBERGIS: BALTIJOS AŠTUONETAS SUTARIA GLAUDŽIAU BENDRADARBIAUTI STIPRINANT SAUGUMĄ

Baltijos ir Šiaurės šalys sutaria glaudžiau bendradarbiauti stiprindamos regiono saugumą, intensyvinti paramą Ukrainai, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tai ministras pareiškė trečiadienį po Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) diplomatijos vadovų susitikimo Švedijos Gotlando saloje.

„Pokalbiuose aptarėme poreikį stipriau bendradarbiauti tarpusavyje. Taip, esame NATO dalis, bet taip, gyvename viename regione, kuris yra veikiamas geopolitiškai. Iš mano pusės, ne tik norėtume, kad švediški „Gripenai“ (švedų gaminamas naikintuvas – BNS) saugotų Lietuvos ir Baltijos šalių dangų, bet galiu pažadėti, kad esant reikalui Lietuvos kariai gins šią salą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G. Landsbergis.

Jis teigė esantis laimingas dėl to, kad NB8 sutaria dėl paramos Ukrainai svarbos.

„Padedame Ukrainai laimėti. Nežinau, kodėl, bet kartais labai sunku ištarti šiuos žodžius. Šioje grupėje esame vieningi dėl labai aiškaus tikslo, nes suprantame, kuo rizikuojama, jeigu tai neįvyks (Ukrainos pergalė – BNS) ir tai mums nėra teorija, tai labai praktiškas pokalbis“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Savo ruožtu agentūros „Reuters“ cituojamas Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas (Tobijas Bilstriomas) po susitikimo teigė, kad NB8 šalys „remia didesnį NATO vaidmenį teikiant su saugumu susijusią pagalbą Ukrainai ir koordinuojant karinę paramą“.

G. Landsbergis pažymėjo, kad Šiaurės ir Baltijos šalys yra vienos pirmaujančių Ukrainos rėmėjų.

„Kai kuriais atvejais suprantame savo ekonomikų, pramonės galimybių ribas. Bet galime būti pavyzdžiu, kad įmanoma įtikinti žmones, paaiškinti sprendimus ir kiek įmanoma padėti Ukrainai laimėti. Tikimės, kad šį pavyzdį gali paimti kiti“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime jis taip pat pabrėžė, kad „kiti scenarijai nei Ukrainos pergalė turėtų rimtų padarinių Europos saugumui, ypač Baltijos jūros regionui“.

„Ukrainos frontas patiria vis didesnį spaudimą dėl nepakankamos Vakarų karinės paramos. Norint tai pakeisti, turime surasti būdų spręsti artilerijos trūkumą, užtikrinti oro gynybą, tiekti ilgo nuotolių raketų Ukrainai“, – sakė G. Landsbergis.

NB8 valstybės be regioninio saugumo ir glaudesnio tarpusavio bendradarbiavimo aptarė pasirengimo NATO viršūnių susitikimui Vašingtone, paramos Ukrainai kare su Rusija klausimus.

Anot Lietuvos diplomatijos vadovo, Vakarai privalo padėti Ukrainai kuo greičiau integruotis į ES ir NATO.

NB8 yra neformalus penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių – Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – bendradarbiavimo formatas. NB8 šalys rotacijos būdu kiekvienais metais koordinuoja NB8 veiklą, rengia ir globoja tais metais vyksiančius susitikimus.

2024 metais NB8 bendradarbiavimą koordinuoja Švedija, prieš mėnesį oficialiai prisijungusi prie NATO.

GALERIJA

  • G. Landsbergis: Baltijos aštuonetas sutaria glaudžiau bendradarbiauti stiprinant saugumą
  • G. Landsbergis: Baltijos aštuonetas sutaria glaudžiau bendradarbiauti stiprinant saugumą
  • G. Landsbergis: Baltijos aštuonetas sutaria glaudžiau bendradarbiauti stiprinant saugumą
Užsienio reikalų ministerijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Asa

Daugiau mala šūdą,o nėra rezultatų, oro ginybos įranga pelyja sandėliuose, kurios prašo ukrajina, tačiau birokratai vis aptarinėja ir mala šūdą ,oten žūna žmonės.Lietuvoje paveikslas būtū toks pats .Neįgali Nato ir nepatikima ,nupirkta rusų ,kurie tarpusavyje vyksta pijautynės.

PIEMUO

Sukūrė naują karinį bloką...žąsims ganyti...

išgėrė

anūkas 8 puodelius kabutes ir atsibudo ........... velnias - o kur mane integruota kai rinkimai atjos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS