G. Landsbergis: geriausias atsakas į užtvankos susprogdinimą – Ukrainos pergalė | kl.lt

G. LANDSBERGIS: GERIAUSIAS ATSAKAS Į UŽTVANKOS SUSPROGDINIMĄ – UKRAINOS PERGALĖ

Geriausias atsakas į užtvankos Ukrainoje susprogdinimą yra Kyjivo pergalė prieš Rusiją, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Akivaizdu, kad šis klausimas visų pirma bus išspręstas karo lauke, atsakas už šiuos veiksmus, bet tai nebus paskutinis žingsnis. Paskutinis žingsnis bus teisme arba specialiajame tribunole, kur visi šie atvejai, iš kurių paskutinis užtvankos susprogdinimas, turės būti ištirti ir kaltieji už tuos veiksmus nubausti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Tai tikrai nesuvokiamo masto nusikaltimas prieš Ukrainos žmones“, – teigė jis.

Pasak G. Landsbergio, Rusija yra ne kartą yra įrodžiusi, kad kare elgiasi kaip teroristinė valstybė, naudodama civilinius objektus kaip taikinius. Jiems padaryta žala, anot ministro, prilyginama karo nusikaltimams teisės aktuose, tarp jų ir Ženevos konvencijoje.

Tai tikrai nesuvokiamo masto nusikaltimas prieš Ukrainos žmones.

„Todėl viena vertus, na, esame priblokšti masto nusikaltimo. Kai kurie tai vadina didžiausia humanitarine žmogaus sukelta katastrofa XXI amžiuje, netgi yra tokių pavadinimų“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, dėl pavojaus Zaporožės atominei elektrinei „indikacijos yra“, tačiau dėl galimų nuostolių kol kas neaišku.

Nuo Rusijos karo veiksmų nukentėjo Kachovkos hidroelektrinės užtvanka.

Internete paskelbti vaizdai rodo, kad vanduo nekontroliuojamai plūsta pro smarkiai pažeistą užtvanką. Žemiau palei Dniprą jau užlietos kai kurios vietovės, įskaitant dalį Chersono, evakuojami gyventojai.

Ukraina antradienį apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus minėtą užtvanką. Tuo metu Rusijos pareigūnai atkirto, kad Kachovkos užtvanka buvo sugadinta dėl Ukrainos karinių smūgių ginčijamoje teritorijoje.

Šis įvykis gali turėti plačių pasekmių: gali būti užtvindyti namai, gatvės ir įmonės žemupyje, taip pat sumažėti vandens lygis upės aukštupyje, kuris padeda aušinti didžiausią Europos atominę elektrinę.

Be kita ko, gali būti ištuštintos geriamojo vandens atsargos į pietus esančiame Kryme, kurį Rusija neteisėtai aneksavo.

Gairės: Kachovkos hidroelektrinės užtvanka, susprogdinta užtvanka, karas Ukrainoje, Gabrielius Landsbergis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS