G. Nausėda: nematau argumentų, kodėl R. Karoblis negalėtų tęsti darbo | kl.lt

G. NAUSĖDA: NEMATAU ARGUMENTŲ, KODĖL R. KAROBLIS NEGALĖTŲ TĘSTI DARBO

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pareiškė nematantis argumentų, kodėl krašto apsaugos ministras Raimunas Karoblis negalėtų tęsti darbo.

„Aš šiandien nematau labai rimtų argumentų, kodėl jis negalėtų dirbti toliau“, – žurnalistams Prezidentūroje sakė būsimasis šalies vadovas.

„Manau, kad ponas Karoblis užsirekomendavo kaip gerai dirbantis savo darbą, gerai susipažinęs su tarptautinių organizacijų vidine virtuve, turintis gerus kontaktus, turintis aiškią viziją“, – teigė jis.

Taip G. Nausėda kalbėjo praėjusią savaitę naujiems koalicijos partneriams sutartus, kad krašto apsaugos ministro portfelis atitenka „Tvarkai ir teisingumui“.

Šios partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis teigė ieškantis pamainos R. Karobliui.

Pagal pasirašytą koalicinį susitarimą, valdančiųjų „valstiečių“ koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“ vadovaus Užsienio reikalų ir Žemės ūkio ministerijoms, o Lenkų rinkimų akcija – Susisiekimo ir Vidaus reikalų ministerijoms.

Neleis „eksperimentuoti“ kertinėmis ministerijomis

G. Nausėda perspėjo, kad neleis kertinėms ministerijoms tapti politinių dalybų objektu.

„Tie, kurie planuoja būti ministrais, tegu nebūtinai skuba siūtis ministrų kostiumų, o tie, kurie jau turi tuos ministrų kostiumus, nebūtinai tegu atiduoda tuos kostiumus į komisą“, – tvirtino išrinktasis prezidentas.

„Galimi variantai tokie, kad iš tikrųjų kertinėms mūsų ministerijoms vadovaus tie patys žmonės, nes tokios ministerijos kaip Krašto apsaugos ministerija, Užsienio reikalų ministerija yra susijusios ne tik su darbais, kuriuos būtina įgyvendinti, tęstiniu principu, nuosekliu principu, bet ir susiję su užsienio partnerių pasitikėjimu ir mūsų įvaizdžiu pasaulyje“, – sakė G. Nausėda.

Tie, kurie planuoja būti ministrais, tegu nebūtinai skuba siūtis ministrų kostiumų, o tie, kurie jau turi tuos ministrų kostiumus, nebūtinai tegu atiduoda tuos kostiumus į komisą.

„Šioje vietoje aš tikrai neleisiu eksperimentuoti arba neleisiu improvizuoti“, – pridūrė būsimasis šalies vadovas.

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas yra sakęs, kad užsienio reikalų ministru turėtų likti Linas Linkevičius.

Išrinktasis prezidentas teigė, kad darbą atnaujintoje Vyriausybėje galėtų tęsti ekonomikos ir inovacijų bei finansų ministrai Virginijus Sinkevičius ir Vilius Šapoka, nors pastarasis dar neatsako, ar ketina likti pareigose.

Anksčiau kritikavęs socialinės apsaugos ir darbo ministrą dėl lyderystės stokos G. Nausėda tvirtino, kad „užduos jam tiek daug klausimų, kiek neužduos jokiam kitam ministrui“.

„Jeigu jis atsakys, kaip tuos klausimus būtų galima spręsti, (...) tai aš nesu toks žmogus, kuris, atsiprašau, užsisėda ant kito žmogaus ir negali pamiršti niekaip, tikrai ne. Viskas priklauso nuo jo“, – kalbėjo išrinktasis prezidentas.

Jis tvirtino, kad susisiekimo ministras Rokas Masiulis „dirba tikrai neblogai“, ypatingą dėmesį skirdamas korupcijos užkardymui sektoriuje.

G. Nausėda taip pat sakė, kad jam išlieka abejonių dėl žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio darbo.

Pasigedo darbų finansavimo šaltinių

G. Nausėda tvirtino, kad praėjusią savaitę pasirašytame koaliciniame susitarime yra daug socialinės politikos priemonių, tačiau jis teigė pasigendantis finansavimo papildomoms priemonėms šaltinių.

Valdančioji koalicija sutarė kitąmet didinti vaiko pinigus, įvesti nemokamas bakalauro studijas, visiškai kompensuoti būtinus vaistus senjorams nuo 75 metų, didinti finansavimą regioniniams keliams ir numatė dar kelias dešimtis priemonių, susijusių su socialine apsauga, kova su korupcija ir kitomis sritimis.

„Būkime atviri ir objektyvūs – kažin kokių pajamų iš to, kas yra siūloma, tiesiog įvedant dar vieną tarifą nuo labai aukštos pajamų ribos, tiesiog neįmanoma surinkti ir tai nefinansuos tų užmojų“, – sakė būsimasis prezidentas.

Jis apgailestavo, kad valdantieji nesutarė progresyviai apmokestinti pajamų ne tik pagal dydį, bet ir pagal rūšį.

„Galbūt pritrūko politinės valios, (...) bet aš manau, kad tai yra darytina, nes priešingu atveju žmonėms bus sunku suprasti, kodėl gaudami ne tokias dideles pajamas iš darbo jie turi mokėti gerokai didesnius mokesčius nei žmonės, kurie pajamas gauna iš kitų šaltinių“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Tai socialiai nėra teisinga“, – pridūrė jis.

S. Skvernelis: ministrų keitimas yra politinis klausimas

Išrinktajam prezidentui G. Nausėdai nematant priežasčių keisti krašto apsaugos ministrą, premjeras Saulius Skvernelis sako, jog tai bus politinis, o ne asmenybių klausimas.

„Tai yra politika, politiniai sprendimai ir su personalijomis nereikėtų susieti vienos ar kitos ministerijos. Tai nėra gerai, kada mes galvojame, kad nėra žmonių, kurie galėtų tokių pačių iššūkių imtis, susitvarkyti, arba galėtų atlikti geriau vieno ar kito žmogaus funkcijas“, –  žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Vis dėlto jis sakė matantis „įvairiausias galimybes“ dėl ministerijų vadovų likimo.

Premjeras teigė išrinktojo prezidento pasisakymų nekomentuosiantis.

„Girdžiu pozicijas, girdžiu nuomones, kurios labai svarbios, į tai bus visą laiką reaguojama ir atsižvelgiama“, – sakė S. Skvernelis.

Nauja valdančioji dauguma turi 75 balsus Seime. Išrinktasis šalies vadovas sakė, kad tokia trapi dauguma vers valdančiuosius „neišvengiamai pagarbiau bendradarbiauti su opozicija“.

G. Nausėdos inauguracija vyks penktadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Kiekvienas iš mūsų galėtų, klausimas - kuris būtų GERIAU.

jis beviltiskas .........

Hot Dogo vergas...

Piliecio nuomone.

Palaikau Prezidenta.Belikus metam iki rinkimu keisti ministru nevalia.Ir kirkiliniai ar teisiama partija salin rankas nuo valdimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS