G. Nausėda teigia neturintis informacijos, kad „Wagner“ stovyklos Baltarusijoje pildomos | kl.lt

G. NAUSĖDA TEIGIA NETURINTIS INFORMACIJOS, KAD „WAGNER“ STOVYKLOS BALTARUSIJOJE PILDOMOS

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia neturintis informacijos, kad Baltarusijoje rengiamos stovyklavietės „Wagner“ samdiniams yra pildomos.

„Wagner“ stovyklavietės taip pat rengiamos, tačiau dar neturiu informacijos, kad jos jau ir pildomos“, – pirmadienį LNK Žinioms sakė šalies vadovas.

Šeštadienį užsienio žiniasklaidoje pasirodė palydovų nuotraukos, pranešimai, kad Baltarusija stato stovyklą „Wagner“ kovotojams. Nuotraukose matyti, kad buvusioje karinėje bazėje už Asipovičų – už 230 kilometrų į šiaurę nuo Ukrainos sienos esančiame mieste – per pastarąsias dvi savaites pastatyta dešimtys palapinių.

„Bet kuriuo atveju tai saugumo situacijos Lietuvoje negerina. Negerina, tiesą sakant, net ir paties diktatoriaus Lukašenkos situacijos, nes jeigu jau su ponu Prigožinu ir jo sėbrais nesusitvarko Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, tai kodėl turėtų susitvarkyti ir be problemų koegzistuoti Aliaksandras Lukašenka?“ – klausė G. Nausėda.

Praėjusį savaitgalį Rusijoje „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino nuversti šalies karinę vadovybę, tačiau galop nutraukė skelbtą žygį prieš Maskvą. Kremlius tada pranešė, kad J. Prigožinas išvyks į Baltarusiją, į ją leista pasitraukti ir „Wagner“ samdiniams.

Šalies vadovas taip pat prisiminė balandžio pabaigoje Seimo priimtą sprendimą atmesti jo veto ir galutinai patvirtinti, kad dėl karo Ukrainoje Lietuva įveda skirtingas nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

„Sakyčiau valdančioji dauguma piktdžiugiškai šitą veto atmetė, dabar stovi prie suskilusios geldos. Reikės prie šito klausimo grįžti pačiu artimiausiu metu“, – tvirtino jis.

Pagal galutinai patvirtintą Ribojamų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymą, nuo gegužės 2-osios iki kitų metų gegužės 3-iosios rusams ir baltarusiams ribojama galimybė gauti Lietuvos vizas, elektroninio rezidento statusą, uždrausta įvežti ukrainietiškas grivinas.

Rusijos piliečiams papildomai apsunkinta galimybė atvykti į Lietuvą, įsigyti nekilnojamojo turto, taip pat laikinai nebus priimami jų prašymai dėl leidimo gyventi Lietuvoje.

Seimas papildė sankcijų sąrašą, bet numatė išimtis Baltarusijos piliečiams. Būtent dėl to prezidentas vetavo įstatymą.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Wagner samdiniai, Baltarusija, Gitanas Nausėda
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS