I. Šimonytė: COVID-19 atvejai nenustatomi, nes žmonės slepia kontaktus | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: COVID-19 ATVEJAI NENUSTATOMI, NES ŽMONĖS SLEPIA KONTAKTUS

Koronaviruso plitimo atvejai yra nenustatomi pirmiausiai dėl to, kad žmonės, bijodami sulaukti baudų dėl galimų karantino taisyklių pažeidimų, nėra linkę informuoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), teigia ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Ji pabrėžia, kad informuoti apie galimus kontaktus teigiamo testo atveju nereikėtų vengti, nes tokio pranešimo tikslas yra ne nubausti už karantino pažeidimus, bet atsekti galimus viruso plitimo kelius.

„Mano vertinimu, jie (nenustatyti atvejai – ELTA) yra susiję ne su tuo, kad tų atvejų neįmanoma nustatyti, o labiau su tuo, kad galbūt žmonės nenori atskleisti, kokiomis aplinkybėmis jie galėjo užsikrėsti, nes gal tos aplinkybės buvo susijusios su kažkokia veikla, kuri pagal karantino režimą yra ribojama“,– po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo I. Šimonytė.

Ji akcentavo, kad tokiu atveju, kai apie galimus kontaktus nėra sąžiningai pranešama, tampa kur kas sunkiau nustatyti ir užkirsti kelią tolesniam viruso plitimui.

„Man dėl to labai gaila, nes tokiu būdu yra didinama rizika kitiems visuomenės nariams, nes kontaktai, žmonės, kurie gali būti užsikrėtę, negali būti tinkamai nustatyti, įspėti, testuoti ir užkardytas viruso plitimas“,– sakė premjerė.

Vyriausybės vadovė akcentavo, kad informavimas apie galimus kontaktus su užsikrėtusiuoju yra reikalingas ne tam, kad būtų nubausti karantino taisyklių pažeidėjai, o tam, kad NVSC galėtų lengviau identifikuoti galimus viruso židinius. Priešingu atveju, stabdyti viruso plitimą tampa praktiškai neįmanoma.

Žmonės nenori atskleisti, kokiomis aplinkybėmis jie galėjo užsikrėsti, nes gal tos aplinkybės buvo susijusios su kažkokia veikla, kuri pagal karantino režimą yra ribojama.

„Tikrai raginčiau žmones, kuriems jau kliuvo taip, kad testas visgi teigiamas, vis dėlto savo turima informacija pasidalinti su NVSC, nes tai yra ne tam, kad kažkas gautų baudą, o tam, kad kuo greičiau būtų nustatyti atvejai, kur galimi židiniai, protrūkiai arba kur galimas siūlo galas, iš kurio išsivynios labai daug kelių, kurių jau nebegalėsime kitaip sugaudyti“,– teigė I. Šimonytė.

Nustačius PAR koronaviruso atmainos plitimą ten galimai būtų taikomos papildomos priemonės

Iššūkiu tampa užfiksuota PAR COVID-19 atmaina

I. Šimonytė teigia, kad šiuo metu sprendžiant dėl pandemijos valdymo iššūkiu tampa Lietuvoje užfiksuota Pietų Afrikos Respublikos (PAR) COVID-19 atmaina. Todėl, ministrės pirmininkės teigimu, Vyriausybės uždavinys karantino priemones suderinti taip, kad kiekviena naujai fiksuota PAR koronaviruso atmaina būtų lokalizuota toje savivaldybėje, kurioje buvo užfiksuota.

„Problema yra Pietų Afrikos Respublikos viruso atmaina, kurią kol kas esame nustatę dviem atvejais, tarsi ir nesusijusiais, tačiau dar keliolika atvejų yra tikrinama ir tuomet mums reikės dar tas priemones suderinti ir taip, kad mes galėtume šios atmainos plitimą lokalizuoti“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį teigė I. Šimonytė.

Mums reikia žiūrėti į dinamiką ir į pakeliui atsirandančias naujas problemas, tokias kaip Pietų Afrikos Respublikos viruso atmaina.

Todėl premjerė įsitikinusi, kad sprendžiant dėl karantino priemonių svarbiausia žiūrėti ne į bendrą savivaldybės koronaviruso susirgimų rodiklį, o į situacijos dinamiką bei plintančias koronaviruso atmainas.

„Manau, kad mums reikia žiūrėti ne į kažkokį bendrą rodiklį, kuris šiuo metu nėra labai aukštas, mums reikia žiūrėti į dinamiką ir į pakeliui atsirandančias naujas problemas, tokias kaip Pietų Afrikos Respublikos viruso atmaina“, – sakė I. Šimonytė.

„Ir labai gali būti, kad jeigu kažkokiose savivaldybėse plitimą nustatytume didesnį, toms savivaldybėms, nepaisant to, kad epidemiologinė situacija techniškai atrodytų ir geresnė nei juoda, mes vis dėlto norėsime taikyti papildomas priemones tam, kad galėtume sunaikinti to viruso atmainą ten, kur ją nustatėme, jeigu tai vis dar yra įmanoma“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad premjerė I. Šimonytė antradienį teigė, kad Lietuvoje nustatyti du Pietų Afrikos Respublikos koronaviruso atmainos atvejai. Ministrės pirmininkės teigimu, reaguojant į šią informaciją, gali tekti svarstyti tam tikrus karantino sugriežtinimus.

GALERIJA

  • I. Šimonytė: COVID-19 atvejai nenustatomi, nes žmonės slepia kontaktus
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kauniete

Buvo nuspėjama tokia padėtis, kai baudom apipylė nuo galvos iki kojų. O ko tikėjosi valdžia? Gavot ką davėt. Žmogui gyvent reikia, duosi kontaktą, tas turės karantinuotis, užsidirbt negalės. O jei tas kontaktas dar pažeidė taisykles, tai ir baudos gaus. Tai va turim ką turim. Beatodairiškai bausti nepriveda prie gero. Tas pats, kaip savo vaiką nuolat lupti, vos tik ką padarius. Kas iš to? Nieko.

Kaunas

Atsibodo visiem tas š...do malimas, tai ir slepia.

Susapnuoki Šimonyte viruso plitimą ir apkalktinki kad slepiu, gal PAR covid virusas atskrido su sniegeliu,jūsų manymas nėra faktinis įrodymas kad žmonės slepia kontaktus. Bobos jau tokios yra ką pamano, tuoj pasakoja visiem savo manymu, kas vadinama įvairiais vardais: gandų skleidėjai, pletkų kūrėjai, melagiai. Bet sakau reikia įvertint savo užimamas pareigas ir ne pliurpti kas ant liežuvio. Jokios atsakomybės nejaučiat už savo sugalvotus pliurpalus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS