I. Šimonytė: daugumai ES valstybių EVT atstovauja premjerai, o ne prezidentai | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: DAUGUMAI ES VALSTYBIŲ EVT ATSTOVAUJA PREMJERAI, O NE PREZIDENTAI

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad besitęsiantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir prezidento Gitano Nausėdos ginčas dėl Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) yra visiškai natūralus, kadangi daugumoje Europos Sąjungos valstybių galioja tvarka, jog į EVT susitikimus vyksta būtent Vyriausybių vadovai, o valstybės, kurios deleguoja prezidentus, I. Šimonytės teigimu, turi kitokią konstitucinę sistemą nei Lietuvoje.

„Klausimas, kuris yra diskutuojamas, yra visiškai natūralus, nes tai, kas yra Lietuvoje, nėra įprasta. Iš 27 valstybių ir Vyriausybių vadovų absoliučiai didžioji dauguma valstybių yra atstovaujama premjerų. Ten, kur yra atstovaujama prezidentų, yra tam tikrų konstitucinių ypatumų, kad prezidentas ir Vyriausybė yra susiję truputį kitais ryšiais negu Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir prezidentas“, – penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pažymi, kad kai kuriose ES valstybėse taip pat vyko ginčai dėl atstovavimo EVT, o dalyje jų, pasak premjerės, netgi teko keisti Konstituciją.

„Manau, į tai, kad tas klausimas kyla nereikėtų kažkaip jautriai reaguoti. Kai kurios šalys šitą klausimą sprendė labai ilgai, diskutavo ir net yra buvę atvejų, kad keitė Konstituciją“, – tikino I. Šimonytė, kartu pridurdama, kad ji su G. Nausėda yra apsikeitusi nuomonėmis šiuo klausimu.

„Aš tikrai pačios diskusijos nebijočiau. Mes esame su prezidentu apie tai kalbėję, aš jam savo nuomonę esu pasakiusi, jis mano nuomonę žino, aš taip pat spėju, kad žinau jo nuomonę“, – sakė premjerė.

Mes esame su prezidentu apie tai kalbėję, aš jam savo nuomonę esu pasakiusi, jis mano nuomonę žino, aš taip pat spėju, kad žinau jo nuomonę.

Sprendžiant vien iš pastarosios savaitės konservatorių ir Prezidentūros komunikacijos EVT klausimu susitarimą rasti nėra lengva.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį konstatavo, kad Užsienio bei Europos reikalų komitetai, teikdami rekomendaciją, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT, peržengė savo kompetencijos ribas. Taip Seimo etikos sargai pasisakė po to, kai kovo mėnesį Užsienio bei Europos reikalų komitetuose buvo nutarta rekomenduoti Vyriausybei, kad, sudarant delegaciją kovo 25–26 dienomis nuotoliniu būdu vykusiai EVT, Lietuvai atstovautų prezidentas. Šiuo nutarimu pasipiktino dalis opozicijos atstovų, mat konservatoriams priklausantys parlamentarai ne kartą viešai kalbėjo, kad komitetai lygiai taip pat galėtų rekomenduoti, jog į EVT turėtų vykti premjerė I. Šimonytė.

Dalies opozicijos teigimu, apskritai Europos reikalų komiteto sprendimas imtis teikti rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai EVT, yra viršijantis komiteto kompetencijas. Pasak jų, privalu toliau tęsti praktiką, kai Seimo komitetai prieš vyksiančias EVT tik tvirtindavo Lietuvos pozicijas atskirais klausimais, tačiau dėl delegacijos sudėties nepasisakydavo, o šaliai daugiau nei dešimtmetį atstovaudavo tik prezidentas.

Tuo metu, anot konservatorių, kur kas efektyviau būtų, jei Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai būtų atstovaujami premjerės, o prezidentas į EVT vyktų tik tuomet, kada būtų sprendžiami klausimai, susiję su užsienio politika.

Ir nors trečiadienį EVT atstovavimo klausimą kėlę Seimo komitetai nusprendė neteikti jokios pozicijos dėl to, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai šią savaitę Portugalijoje vyksiančioje neformalioje EVT, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis prakalbo apie esą Vyriausybės vadovo teises uzurpavusį prezidentą. Jo teigimu, tai, kad prezidentas išvyko į neformalią EVT Portugalijos mieste Porte, yra žalinga Lietuvai, mat jis neturi jokios kompetencijos atstovauti Vyriausybės prerogatyvoje esantiems socialiniams klausimams. Būtent jiems ES lyderiai šią savaitę ir skirs dėmesį.

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, ketvirtadienį komentuodama situaciją, konservatorių pasirinktą būdą kelti atstovavimo EVT klausimą pavadino „antivalstybišku“ ir kenkiančiu šalies įvaizdžiui. Galiausiai ji pareiškė viltį, kad Seimas įsiklausys į Etikos ir procedūrų komisijos poziciją dėl Seimo komitetų viršytų įgaliojimų, rekomenduojant, kas turėtų vykti į EVT.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

ČIA NE PASAKOS-- ČIA TIKRA REALYBĖ IR LABAI LIŪDNA.

p.Ingrida,valstybėje didžiulis ekonominis nuosmukis,didėja bedarbystė,koronas nevaldomas,ministrai pradinukų lygio,griaunami tarpvalstybiniai santykiai,keičiama konstitucija ligotų asmenų ,dėl jų nukrypimų,dėl liguistų savanaudiškų užmačių žmonės išvaromi iš darbų į gatves.Atrodo ,kad JUS KAŽKAS VERČIA TAIP DARYTI.NETIKIU,KAD JŪS PATI TAIP MĄSTOTE.JUK TAI ĖJIMAS PRIEŠ VALSTYBĘ,PRIEŠ JOS ŽMONES.Atsibuskite,pagalvokite,nes vėliau bus vėlu.Linkiu susikaupimo ir TIESOS.Tikriausia dėl Jūsų negebėjimo tvarkytis savo tiesioginiame darbe neleidžia vykti į užsienį.

Jeigu labai nori į Briuselį

Tai ir atsakomybę už sprendimus tegul prisiima narcizas. Ir tegul čia komentuojantys nerėkia , kad Šimonytė kalta.

Dieduks@

O tai ko tada konservat tylėjo kai į tokius susitikimus vyko Grybauskaitė. Taip kad būkim biedni, bet teisingi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS