I. Šimonytė: jeigu pilietybė padeda apeiti sankcijas, reikia kalbėti apie jos atėmimą | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: JEIGU PILIETYBĖ PADEDA APEITI SANKCIJAS, REIKIA KALBĖTI APIE JOS ATĖMIMĄ

Jeigu Lietuvos pilietybė įgyjama siekiant apeiti tarptautines sankcijas, dėl jos atėmimo galima spręsti ir keičiant šalies įstatymus, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Tikrai nepuošia mūsų valstybės kai režimui artimi žmonės turi kokius nors buvimo legalius dokumentus ir gali tais dokumentais naudotis apeinant tarptautines sankcijas, tai tikrai manau, kad šitą klausimą reikia išspręsti ir jeigu bus reikalingos įstatymo pataisos, tai jos ir bus inicijuotos“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė I. Šimonytė.

Trečiadienį Migracijos departamentas patvirtino, kad Lietuvos pilietybę turi du Kremliui artimo Rusijos milijardieriaus Romano Abramovičiaus vaikai.

Neatimant pilietybės kilmės pagrindu, galima diskutuoti apie kitus galimus būdus ir tam būtinus teisės aktų pakeitimus, sako I. Šimonytė.

„Matyt, kad reikia diskutuoti apie tai, ar įstatymai turėtų būti keičiami (...) Paprastai tokiais atvejais žmonės turi ne vieną pilietybę net ir kilmės pagrindu kada yra ją įgiję ir kalbėti apie netekimo pagrindus, matyt, kad taip pat galėtume Seime, bet aišku tam reikėtų įstatymų pakeitimų“, – sakė I. Šimonytė.

Ji sako, kad kad iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą daug Kremliui artimų žmonių įgijo dokumentus, leidžiančius gyventi Europos Sąjungos valstybėse bei atvirai reiškia paramą Rusijos vadovybei, o tai yra problema.

Tikrai nepuošia mūsų valstybės kai režimui artimi žmonės turi kokius nors buvimo legalius dokumentus ir gali tais dokumentais naudotis apeinant tarptautines sankcijas.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad per tą laikotarpį iki plataus masto invazijos ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai Europos Sąjungoje yra išduota gausybė laikinų leidimų gyventi ar, sakykime, net kažkokių pilietybės dokumentų žmonėms, kurie ne visada yra demokratinių pažiūrų ir puikiai matote, kad kai kuriose Vakarų valstybėse yra ištisos diasporos išeivių iš Rusijos Federacijos, kurie atvirai palaiko Kremlių ir atvirai palaiko Putiną (Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną –BNS) ir tai yra problema“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Migracijos departamentas patvirtino, kad pilietybė dviem R. Abramovičiaus vaikams suteikta dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, o pats R. Abramovičius Lietuvos pilietybės neturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė apie rengiamus teisės aktus, leisiančius naikinti Lietuvos pilietybę motyvuojant grėsme nacionaliniam saugumui ir tiems asmenims, kurie pasą įgijo kilmės pagrindu.

Šią informaciją paviešinęs prie Tarptautinio tyrimo prisidėjęs tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ trečiadienį paskelbė, kad Lietuvos pasą turintys R. Abramovičiaus vaikai Anna ir Arkadijus galimai prisidėjo padedant tėvui apeiti tarptautines sankcijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

,,premjerei'' ( būtent kabėse ! )

Tai jeigu žurnalistai ( šaunuoliai ! ) gali prieiti , surasti ir paviešinti tokią škiasss... info ... tai ką bekalbėti apie priešiškos valstybės ,,agentus'' ?

gerovietis

Tai kaip suprantu , nei VSD .. nei migracijos tarnybos visiškai nekontroliuoja kas kur ... žurnalistai išsiaiškino !

O jei

postas leidzia daryti nusikaltimus - apie ka tada kalbeti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS