I. Šimonytė: kritika institucijoms dėl lietuvių atskraidinimo iš Izraelio – natūrali | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: KRITIKA INSTITUCIJOMS DĖL LIETUVIŲ ATSKRAIDINIMO IŠ IZRAELIO – NATŪRALI

Kritiką Lietuvos institucijoms dėl Lietuvos piliečių atskraidinimo iš „Hamas“ grupuotės užpulto Izraelio premjerė Ingrida Šimonytė sako priimanti kaip natūralią ir neišvengiamą.

„Mes ir toliau registruojame žmones, kurie yra Izraelyje ir dabar turi problemų sugrįžti ir mes tikrai jiems padėsime. Visą šitą kritiką priimu kaip natūralią ir neišvengiamą tokiu atveju, bet, matyt, reikia suprasti ir tai, kad paprastai labai lengva kritikuoti, kai pačiam nereikia daryti“, – ketvirtadienį Žinių radijui kalbėjo premjerė.

„Yra bandoma kartais lygintis su nelabai palyginamais pavyzdžiais kalbant apie tą pačią Lenkiją, todėl kad Lietuva, deja, bet tokių karinių lėktuvų pasiųsti į Tel Avivą parsigabenti žmonių negalėjo, nes jų neturi“, – pridūrė I. Šimonytė.

Anot premjerės, kariuomenės orlaivis „Spartan“, kuris dabar mažomis grupelėmis skraidina žmones iš Tel Avivo, nebūtų galėjęs sutalpinti kartu su visa grupe norėjusių skristi žmonių.

Pasak I. Šimonytės, lietuvių evakuaciją komplikavo ir tai, kad dalis piliečių buvo Vakarų Kranto mieste Betliejuje.

Trečiadienį po vidurdienio Vilniaus oro uoste nusileido privatus orlaivis su daugiau kaip 140 žmonių, grįžusių iš Izraelio. Tarp jų – beveik šimtas Lietuvos piliečių, o vakare į Turkiją išskraidintas dar vienas lėktuvas su 29 Lietuvos piliečiais.

Yra bandoma kartais lygintis su nelabai palyginamais pavyzdžiais kalbant apie tą pačią Lenkiją, todėl kad Lietuva, deja, bet tokių karinių lėktuvų pasiųsti į Tel Avivą parsigabenti žmonių negalėjo, nes jų neturi.

Kariuomenės orlaivis „Spartan“ Turkijoje budės iki spalio 15 dienos, jeigu prireiktų evakuoti daugiau žmonių.

Užsienio reikalų ministerija trečiadienį sugriežtino rekomendaciją dėl kelionių į Izraelį ir Palestiną – siūlo ten nevykti.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo per 2 tūkst. žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo šio anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių ir pačių palestiniečių galimybes palikti ar atvykti į šią teritoriją vandeniu, jūra ar oru, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo

konservai valdo

ALGIRDAS.

Įdomu būtų sužinoti , o kas gi GALVA visoms Lietuvos institucijoms , kodėl ,ne galva pradėjo visa tai organizuoti , taip nutinka , kai bobos vadovauja šaliai .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS