I. Šimonytė Kyjive susitiko su Lenkijos ir Ukrainos premjerais | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ KYJIVE SUSITIKO SU LENKIJOS IR UKRAINOS PREMJERAIS

  • 0

Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šeštadienį Kyjive susitiko su Ukrainos ir Lenkijos kolegomis.

Kaip pranešė Vyriausybės komunikacijos departamentas, su Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu) ir Denysu Šmyhaliu Lietuvos premjerė Liublino trikampio formato susitikime aptarė tolimesnę paramą nuo Rusijos karinės agresijos besiginančiai Ukrainai ir pabrėžė Rusijos atsakomybę už sistemingai vykdomus karo nusikaltimus, pažymėdami Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos solidarumą ir bendrus tikslus trišalėje deklaracijoje.

„Džiaugiuosi, kad šis Liublino trejeto susitikimas įvyko čia, Kyjive, laisvos Ukrainos sostinėje, šalyje, kuri šiandien ginasi nuo agresoriaus smūgių, nukreiptų prieš taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką, kuri gina ir pačius laisvės bei demokratijos principus, – sakė premjerė I. Šimonytė. – Todėl mūsų tautas prieš kelis amžius vienijęs šūkis „Už jūsų ir mūsų laisvę“ nepraranda reikšmės ir šiandien – tai yra įpareigojimas, kuriuo seksime. Šios dienos susitikime patvirtinome mūsų sutarimą toliau stiprinti trišalį bendradarbiavimą, visų pirma gynybos ir energetikos srityse, o taip pat siekti Rusijos tarptautinės atsakomybės už vykdomus nusikaltimus, įskaitant per Tarptautinio tribunolo Rusijos agresijos nusikaltimui tirti įsteigimą“. 

Trišalėje deklaracijoje smerkiami Rusijos karinių pajėgų vykdomi sistemingi karo nusikaltimai, įskaitant tikslingus, beatodairiškus išpuolius prieš civilius ir viešąją infrastruktūrą, prievartiniai Ukrainos piliečių, taip pat ir vaikų, perkėlimai iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

Šalys deklaracijoje pabrėžia būtinybę didinti spaudimą Rusijai tarptautinėmis sankcijomis, apribojant jos galimybes tęsti karą ir vykdyti šiuos bei kitus nusikaltimus Ukrainoje, siekis plėsti šalies agresorės tarptautinį izoliavimą.

I. Šimonytė užtikrino, jog Lietuvos pagalba Ukrainai, teikta dar iki karinės invazijos vasario 24 dieną pradžios, skiriama šalies Vyriausybės, gyventojų ir verslų iniciatyvomis, pasieks Ukrainą ir toliau, padedant jai atsilaikyti būsimą sunkią žiemą.

Ministrė pirmininkė susitikime pranešė, kad Lietuva artimiausiu metu skirs 2 mln. eurų vertės paramą užtikrinti energetikos infrastruktūros funkcionavimui. Taip pat Lietuva tęs humanitarinę pagalbą asmenims, turėjusiems dėl karo palikti savo namus Ukrainoje, bet likusiems šalyje.

Šeštadienį Kyjive įvykęs premjerų Liublino trikampio susitikimas – antrasis nuo šio formato įsteigimo pradžios. I. Šimonytė pakvietė trečiąjį susitikimą kitąmet surengti Lietuvoje.

 

GALERIJA

  • Ingrida Šimonytė, Denysas Šmyhalis ir Mateuszas Morawieckis
Gairės: karas Ukrainoje, Ingrida Šimonytė, Denysas Šmyhalis, Mateuszas Morawieckis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS