Apie paramą dėl civilinės sąjungos: kol taškas nepadėtas, dedame kablelį | kl.lt

APIE PARAMĄ DĖL CIVILINĖS SĄJUNGOS: KOL TAŠKAS NEPADĖTAS, DEDAME KABLELĮ

Laisvės partijai konstatavus, kad valdančioji dauguma nesutelkė paramos Civilinės sąjungos projektui, premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad rasti papildomų balsų šiam daug diskusijų keliančiam įstatymui įmanoma. Todėl, pasak jos, „laisviečių“ pareiškimai nereiškia, kad įstatyminė iniciatyva žlugo.

„Niekas nieko nereiškia. Darbas vyko, vyksta ir, manau, kad vyks toliau“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

„Jeigu būtų niekaip neįmanoma (rasti daugiau balsų – ELTA), tai ir sakyčiau, kad neįmanoma. Bet, matyt, visada yra verta įtikinėti ir kalbėtis“, – nurodė ji.

Ji patikino norinti, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas Seime būtų priimtas ir pakartojo, kad valdantieji tęs diskusijas su opozicinėmis frakcijomis, savo politinėse programose įsipareigojusios spręsti tos pačios lyties asmenų santykių reglamentavimo klausimus.

„Aš noriu. Jeigu klausiate apie emociją, aš noriu, kad būtų priimtas. O ar aš tikiu? Taip sakant, čia ne vadybos sąvoka“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Aš noriu. Jeigu klausiate apie emociją, aš noriu, kad būtų priimtas. O ar aš tikiu? Taip sakant, čia ne vadybos sąvoka.

„Reikia kalbėti su opozicinėmis partijomis. Tas pokalbis tęsiasi – bet taip pat buvo ir su asmenvardžių rašymu“, – nurodė ji, primindama, kad debatai šiuo klausimu truko bene trisdešimtmetį.

„Nesakau, kad tai truks trisdešimt metų, bet tai yra klausimo sudėtingumo iliustracija“, – apibendrino ji.

G. Landsbergis nepritaria „laisviečių“ teiginiui dėl koalicinės sutarties pažeidimo: kol taškas nepadėtas, dedame kablelį

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis tikina, kad pakankamai balsų Civilinės sąjungos įstatymui nesurinkusi valdančioji dauguma koalicinės sutarties nepažeidė.

„Sutarties punktas sako, kad bus dedamos geriausios pastangos, galiu patvirtinti, kad tos pastangos yra dedamos maksimalios, rezultatas tiesiog turi savo ribas. Toliau eiti yra sudėtinga, tą esu ne kartą minėjęs“, – antradienį žurnalistams komentavo G. Landsbergis.

„Premjerė puikiai pasakė, kad tiek, kiek koalicija yra balsų surinkusi, tai yra didžiausias istorijoje balsų skaičius tokiam jautriam ir ganėtinai skaldančiam klausimui. Mes esame priartėję labai arti prie reikiamo balsų skaičiaus“, – pridūrė jis.

TS-LKD partijos lyderis teigia turintis vilčių, kad klausimas bus išspręstas ateityje.

„Ar yra kelias kažkoks priekyje? Manau, kad yra ir kol taškas nepadėtas, tol mes dedame kablelį. Geriausi atveju – kabliataškį“, – dėstė politikas.

ELTA primena, kad gegužę Seimas po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Įstatymą skeptiškai vertina ir jo palaikyti nesutinka dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje.

Ar yra kelias kažkoks priekyje? Manau, kad yra ir kol taškas nepadėtas, tol mes dedame kablelį. Geriausi atveju – kabliataškį.

Savo ruožtu, Laisvės partija kritikuoja tokius politikų pasisakymus ir net svarsto blokuoti kai kurias TS-LKD iniciatyvas, nes šie, Laisvės partijos nuomone, nerodo pakankamai pastangų įtikinti abejojančius partiečius balsuoti už civilinę sąjungą.

Visgi, pirmadienio vakarą po koalicinės tarybos posėdžio Laisvės partija konstatavo, kad Civilinės sąjungos projektui valdančioji dauguma vis dar nesutelkė pakankamai balsų. Pasak partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės, tokiu būdu partneriai nesilaiko koalicinės sutarties, todėl „laisviečiai“ turi teisę atitinkamai vertinti ir savo įsipareigojimus.

„Koalicijos punktas lieka neįgyvendintas, kad koalicijos partneriai dės maksimalias pastangas (dėl Civilinės sąjungos – ELTA)“, – pirmadienį po koalicinės tarybos posėdžio žurnalistams teigė A. Armonaitė.

„Tad Laisvės partija atitinkamai vertins ir savo įsipareigojimus“, – nurodė ji.

V. Čmilytė-Nielsen: dėjau maksimalias pastangas

Laisvės partijai pareiškus, kad dėl pernelyg mažo palaikymo Civilinės sąjungos įstatymo projektui politinė jėga persvarstys savo įsipareigojimus koalicijai, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina dėjusi visas pastangas buriant paramą valdančiosios daugumos partneriams svarbiam klausimui.

„Aš dėjau tokias maksimalias pastangas, kad netgi pati teikiau tokį projektą kadencijos pradžioje – lygiai kaip ir praėjusiose kadencijose esu teikusi partnerystės įstatymo projektą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Manau, dėl konkrečiai mano pastangų neturėtų klausimų kilti“, – patikino ji.

Visgi, politikė svarstė, kodėl „laisviečiai“ suabejojo koalicijos partnerių įsipareigojimais, mat, anot jos, valdančiųjų atstovai visos kadencijos metu tęsia derybas ir pokalbius, burdami paramą civilinei sąjungai.

„Nežinau, kaip tą maksimalumą galima išmatuoti, bet pagal tą darbą, kurį darome jau daugiau nei tris metus, pokalbius, kuriuos turime, bei remiantis pokalbiu, kurį turėjome vakar, sakyčiau, kad nuoširdžios pastangos telkti balsus visiems, kiekvienam iš koalicijos partnerių svarbiems projektams, tikrai yra“, – patikino Seimo pirmininkė.

S. Skvernelis mano, kad valdančiajai koalicijai civilinės sąjungos klausimas nėra aktualus

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis mano, kad Seimui nėra prasmės priimti Civilinės sąjungos įstatymą. Jo manymu, tokios pozicijos laikosi ir valdančiosios koalicijos partneriai, pastaruoju metu šiuo klausimu turėję daug tarpusavio nesutarimų.

„Nematau prasmės, nes pavyzdžiai rodo Lietuvoje, kad viskas yra pas mus labai gerai. Galima turėti šeimą, lauktis vaikučio. Viskas, manau, čia išspręsta, mes tą klausimą labai sureikšminame“, – antradienį žurnalistams komentavo S. Skvernelis.

„Matyt, valdančioji koalicija taip pat galvoja, kad tas teisinis reguliavimas, kuris yra šalyje yra pakankamas, pavyzdžiai rodo, kad čia problemų niekam nėra. Ir koalicija turbūt mano, kad klausimas nėra aktualus“, – pridūrė politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Sūduvis

Šituos išsigimėlius p...us ir l....es reikia uždaryti į rezervatus, kaip jankiai indėnus, ir tegul jie įžūliai nelenda į viešumą.

Kaunietis

Man atrodo kad pe di kai dar gali neskubėti žanytis ,dar teks palaukti, o tvatintis per šikna galima ir neapsižanijus

Romas

Ajajaj, vaikai jau atimti, bet spalvingeji visdar negali juos pasiimti, nes kazkas nenori iteisinti sajungos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS