Į Turkijos poziciją sureagavo G. Nausėda: negalima su Rusija prekiauti sankcijomis | kl.lt

Į TURKIJOS POZICIJĄ SUREAGAVO G. NAUSĖDA: NEGALIMA SU RUSIJA PREKIAUTI SANKCIJOMIS

Jei sankcijomis Rusijai bus imta prekiauti, tai paskatins Kremlių griebtis naujų agresijos formų, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Taip jis reagavo į Turkijos pareiškimus, kad Rusija „teisėtai“ reikalauja panaikinti sankcijas mainais į pagalbą išgabenti grūdų atsargas iš Ukrainos.

„Jei mes imsime abejoti savo sankcijų tikslingumu arba jomis praėsime prekiauti, tai sukurs papildomas paskatas Rusijai imtis naujų agresijos formų“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė Lietuvos prezidentas.

„Galime pasiekti tokį lygį, kai iš sankcijų nebe kažin kas liks, o Rusija naudosis visomis galimybėmis plėsti savo agresiją Ukrainoje“, – teigė G. Nausėda.

Pasak jo, reikėtų paklausti pačių ukrainiečių, ką jie mano apie mainus atverti eksportui Odesos uostą Rusijai švelninant sankcijas.

Galime pasiekti tokį lygį, kai iš sankcijų nebe kažin kas liks, o Rusija naudosis visomis galimybėmis plėsti savo agresiją Ukrainoje.

„Manau, kad atsakymą nesunku prognozuoti“, – tvirtino G. Nausėda.

Jis teigė, jog „turime likti nuoseklūs ir nepradėti demonstruoti savo nevieningumo“.

Anot G. Nausėdos, dabar kryptingai dirbama, kad sankcijų žiedas būtų veržiamas, tikintis, kad tai turės įtakos Rusijos ekonomikai, o per ją ir Rusijos elgesiui.

Ukraina, viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, negali naudotis savo uostais prie Juodosios jūros, nes juos yra užblokavęs Rusijos karinis laivynas.

Vakarai svarsto grūdus išgabenti geležinkeliu per kitas Europos valstybes, tačiau tai sudėtinga dėl didelio turimos produkcijos kiekio.

Jungtinių Tautų prašymu Turkija pasiūlė, kad jos kariniai laivai lydėtų prekinių laivų vilkstines iš Ukrainos uostų, nepaisant jūrinių minų pavojaus. Minų anksčiau aptikta netoli Turkijos krantų.

Turkijos užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, jog „kalbame apie mechanizmą, kurį galėtų sukurti JT, Rusija, Ukraina ir Turkija“, kad būtų atidarytas saugus jūrų koridorius grūdų eksportui.

Turkija „teisėtais“ pavadino Maskvos reikalavimus panaikinti sankcijas, kad būtų galima tiekti grūdus pasaulinei rinkai.

Ankaroje apsilankęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Maskva, bendradarbiaudama su kolegomis iš Turkijos, yra pasirengusi garantuoti iš Ukrainos uostų išplaukiančių laivų saugumą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį teigė, jog šiuo metu šalyje yra apie 20–25 mln. tonų užblokuotų kviečių, o rudenį nuėmus naują derlių jų gali būti 70–75 mln. tonų.

Rusija ir Ukraina gamina 30 proc. visos pasaulinės kviečių produkcijos.

Gairės: Gitanas Nausėda, Rusija, Turkija, sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS