Jau į artimiausią EVT Seimo komitetas gali siųsti ne prezidentą, bet premjerę: laukia rimtų debatų | kl.lt

JAU Į ARTIMIAUSIĄ EVT SEIMO KOMITETAS GALI SIŲSTI NE PREZIDENTĄ, BET PREMJERĘ: LAUKIA RIMTŲ DEBATŲ

Vienas aktyviausių iniciatorių keisti Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) tvarką parlamentaras Matas Maldeikis tvirtina, kad Europos reikalų komitetas (ERK) jau artimiausiu metu gali kelti klausimą, ar gegužę vyksiančioje EVT valstybei turėtų atstovauti prezidentas Gitanas Nausėda.

Kovo pabaigoje valdantieji pranešė, kad ERK priimtas sprendimas, jog komitetas imsis ne tik tvirtinti Lietuvos pozicijas prieš kiekvieną vyksiantį EVT posėdį, bet ir teiks rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai. Iki tol Seimo komitetas prieš vyksiančias EVT tik tvirtindavo Lietuvos pozicijas atskirais klausimais, tačiau dėl delegacijos sudėties nepasisakydavo, o šaliai daugiau nei dešimtmetį atstovaudavo tik prezidentas.

Nors tokį šiuo metu konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės vadovaujamą komiteto sprendimą kai kurie konservatoriai traktavo kaip konstitucinių galių ERK grąžinimą, Prezidentūros požiūrio tai nė kiek nepakeitė. Kaip ne kartą yra pasakęs prezidentas ir jo patarėjai, keisti atstovavimo praktikos EVT pagrindo tiesiog nėra.

Tačiau konservatorių frakcijai priklausantis ERK narys sako, kad, ko gero, komitete šis klausimas bus keliamas, nes būtent artimiausioje EVT bus svarstomi klausimai, kurie, jo požiūriu, aiškiai priklauso Vyriausybės vadovo kompetencijai. Politikas sako tikįs, kad ERK turi visus įgaliojimus į EVT deleguoti premjerę, dėl to, aiškino M. Maldekis, jis net sustabdęs žadėto įstatymo projekto, turinčio reglamentuoti atstovavimą EVT, ruošimą.

„Aš sustabdžiau projekto rengimą matydamas, kad ERK sprendimas yra viena iš išeičių perkeliant EVT klausimą į ERK. Kartu suprantu, kad tai yra ganėtinai laikina priemonė ir aš labai tikiuosi, kad prezidentas, suprasdamas, kad jo paties jokiuose teisės aktuose tiesiog nėra, kuomet kalbame apie mandatavimą EVT, parodys lyderystę“, – sakė M. Maldeikis.

Labai norėčiau, kad prezidentas apsvarstytų galimybę ir ateitų į parlamentą su pasiūlymu, kaip šį klausimą spręsti.

Kalbėdamas apie tai, kad laukia iš prezidento lyderystės, politikas galvoje turėjo lūkestį, jog G. Nausėda visgi nuspręs atstovavimo EVT funkcija pasidalinti su Vyriausybės vadove.

„Labai norėčiau, kad prezidentas apsvarstytų galimybę ir ateitų į parlamentą su pasiūlymu, kaip šį klausimą spręsti“, – sakė M. Maldeikis. 

Bet kuriuo atveju, tvirtino politikas, atstovavimo EVT klausimas turėtų būti dar kartą iškeltas jau artimiausiu metu. Gegužės pirmojoje pusėje vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje bus svarstomi klausimai, kurie, M. Maldeikio įsitikinimu, kaip tik atsiduria premjerės, o ne prezidento prerogatyvoje.

„Artimiausia EVT yra pusiau neformali ir tai puikus pavyzdys... Joje bus svarstomi socialiniai klausimai. Mes kalbame apie tokius klausimus kaip socialinės problemos, taip, kaip Lietuva įsivaizduoja savo socialinę politiką. Man būtų labai sunku suprasti, kaip prezidentas važiuos ten ir pristatinės Vyriausybės pozicijas dėl socialinės politikos. Tai būtų gana keista“, – teigė vienas aktyviausių iniciatorių keisti susiklosčiusią atstovavimo EVT tvarką Lietuvoje.

Galiausiai M. Maldeikis neatmetė galimybės, kad Europos reikalų komitete svarstant būsimą Lietuvos delegacijos sudėtį gegužę vyksiančioje EVT gali būti pasiūlyta, jog šaliai atstovautų ne prezidentas G. Nausėda, bet premjerė I. Šimonytė. Politikas pripažino, kad kol kas sunku pasakyti, kuo baigtųsi toks siūlymas, faktas, teigė M. Maldeikis, kad šis klausimas tikrai sukels diskusijas Europos reikalų komitete.

„Aš įsivaizduoju, kad dauguma supranta situaciją, kad yra socialiniai klausimai, kad yra Vyriausybės politika ir Vyriausybė atsako už socialinę politiką šalyje. Tačiau sunku pasakyti, kokia kiekvieno atskiro komiteto nario pozicija bus balsuojant dėl to. Aš manau, kad bus rimti debatai“, – sakė politikas.

Pastaruosius kelis mėnesius daugiausiai konservatorių keltas klausimas, kad reikėtų atsisakyti susiklosčiusios praktikos, kai Lietuvai EVT atstovauja tik šalies vadovas, sukėlė nemažas trintis su G. Nausėda. Valdančiųjų atstovai ne kartą išsakė nuomonę, kad kur kas efektyviau būtų, jei Lietuvos pozicijoms EVT atstovautų Vyriausybės vadovas.

Premjerė I. Šimonytė yra sakiusi, kad, atsižvelgiant į posėdžių turinį, Vyriausybės vadovas ir prezidentas Lietuvai EVT galėtų atstovauti pakaitomis. Tačiau G. Nausėda yra kelis kartus pareiškęs nematąs jokio reikalo keisti esamos praktikos. Pasak prezidento, netoleruotina ir nepriimtina kelti klausimą dėl to, ar ir toliau tik jis turėtų atstovauti Lietuvai EVT, kai tuo metu Vyriausybė turi daugybę neišspręstų klausimų dėl COVID-19 sukeltos krizės.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

J.

Manau tai Prezidentui pats rimčiausias signalas, kad reikia paleisti šį nelegalų seimą.

Ką gi

Seimo ER komitetas su tokiu ERK nariu tuoj "uždraus" Prezidentui bet kokius veiksmus be jo ar ERK vadovės "suderinimo". Kas gali paneigti, kad čia panašu į 1926 m. perversmą ?

Jai ne į EVT

o ant KLOZETE
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS