K. Brazauskienei – smūgis: atmetė skundą dėl valstybinės rentos ir rezidencijos Turniškėse | kl.lt

K. BRAZAUSKIENEI – SMŪGIS: ATMETĖ SKUNDĄ DĖL VALSTYBINĖS RENTOS IR REZIDENCIJOS TURNIŠKĖSE

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį atmetė mirusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės skundą prieš Lietuvą dėl neskirtos rentos ir atimtos valstybinės rezidencijos.

K. Brazauskienė skundėsi, kad buvo diskriminuojama, nes valdžios institucijos nesuteikė jai valstybinės prezidento našlės rentos ir būsto Turniškių gatvėje Vilniuje.

Mirus vyrui, 2010 metų liepą ji pateikė prašymą jai skirti prezidento našlės rentą, bet Vyriausybė nepriėmė sprendimo, nes K. Brazauskienė tuo metu valdė didelį viešbutį Vilniuje, ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Šis 2014 metais pripažino, kad jog rentos skyrimą numatantis įstatymas prieštarauja Konstitucijai. Tokiu būdu renta jai neskirta.

EŽTT atkreipė dėmesį, kad 2020 metais K. Brazauskienė kreipėsi dėl kitos socialinės garantijos – signataro našlės rentos, ir ji jai buvo skirta. Be to, Vyriausybės nutarimu renta jai išmokėta atgaline data, tai yra paskaičiuota išmoka nuo 2010 metų liepos 23 dienos.

Strasbūro teismas pažymėjo, kad pagal Lietuvos įstatymus, už tą patį laikotarpį negali būti mokamos dvi rentos.

EŽTT konstatavo, kad šis klausimas yra išspręstas ir nutarė išbraukti šią skundo dalį iš savo bylų sąrašo.

Todėl nekyla klausimas dėl tariamos pareiškėjos diskriminacijos.

Dėl atsisakymo K. Brazauskienei skirti valstybės rezidenciją Strasbūro teismas pareiškė, kad namas, kur ji gyveno su kadenciją baigusiu prezidentu ir norėjo likti iki gyvos galvos, yra saugomoje teritorijoje, o pareiškėja neturėjo teisės į valstybės apsaugą.

Be to, 2015 metais jai buvo pasiūlytas kitas gyvenamasis būstas pagal panaudos sutartį, tačiau jo ji pati atsisakė.

„Pagal tuo metu galiojusį teisinį reguliavimą pareiškėja neturėjo teisėto lūkesčio, kad jai bus leista naudotis būtent būstu Turniškių gatvėje, pasibaigus penkerių metų terminui“, teigiama EŽTT sprendime.

2010 metais po A. M. Brazausko mirties Vyriausybė buvo leidusi K. Brazauskienei  valstybės rezidencijoje Turniškėse likti penkerius metus, tačiau pasibaigus panaudos sutarčiai, paprašė išsikraustyti. Ši to atsisakė, bet pralaimėjusi teismus, buvo priversta tai padaryti.

K. Brazauskienė skunde kaip diskriminacijos įrodymą buvo nurodžiusi, jog kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui rezidencija suteikta iki gyvos galvos.

EŽTT atkreipė dėmesį, kad K. Brazauskienės ir V. Adamkaus teisinis statusas skiriasi.

„Todėl nekyla klausimas dėl tariamos pareiškėjos diskriminacijos“, – teigiama sprendime.

2017 metais Konstitucinis Teismas antikonstituciniu paskelbė ir įstatymą, suteikusį teisę prezidento našlei teisę gauti nemokamą būstą.

Pirmasis tiesiogiai rinktas Lietuvos prezidentas atkūrus nepriklausomybę A. M. Brazauskas po sunkios ligos mirė 2010 metų birželio 26 dieną.

Prezidento pareigas jis ėjo 1993–1998 metais.

K. Brazauskienė už jo ištekėjo 2002 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Maža ir maža

Tai bufetavai visko lyg viskas aprimo ir vėl lenda

Bet

Koks beribis moteriškės gobšumas,juk nebuvo ji prezidento žmona, jie susituokė,kai jis buvo premjeras, negi jai negana turto,juk negyvens dar šimtą metų,visai sąžinės neturi,tik beribį įžūlumą

Tai ar gulsi

Šalia blizgančios mordos ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS