Koalicijos prioritetas – didesni vaiko pinigai, nemokamos bakalauro studijos | kl.lt

KOALICIJOS PRIORITETAS – DIDESNI VAIKO PINIGAI, NEMOKAMOS BAKALAURO STUDIJOS

Dėl valdančiosios koalicijos besiderančių keturių partijų atstovai sutaria, kad prioritetas – didesni vaiko pinigai, nemokamos bakalauro studijos, teigia „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Vaiko pinigai – tai vienas iš prioritetų. Kitas prioritetas – nemokamas bakalauras“, – trečiadienį po derybininkų susitikimo Seime žurnalistams sakė politikas.

„Bet kokiu atveju tai nėra kas nors revoliucinio, palyginti su tuo, kas dabar yra Vyriausybės programos priemonių plane“, – pridūrė jis.

R. Karbauskio teigimu, skaičiuojama, kad išmoka už vaiką kitąmet galėtų siekti 70 eurų, o daugiavaikėms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms – 100 eurų.

Šiuo metu šios išmokos yra atitinkamai 50 ir 70 eurų.

„Vyriausybės optimistiniame plane projektuota didinti po 20 eurų, bet skaičiuojame, kad daugiavaikėms šeimoms galbūt pavyks ir 30 eurų“, – aiškino R. Karbauskis.

Siūlymą Vyriausybės programos priemonių plane numatyti išmokas už vaiką kitąmet 100 eurų, o 2021-aisiais – po 120 eurų pateikė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

Didelių klausimų nekelia ir kitas LLRA-KŠS reikalavimas – nemokami receptiniai vaistai senjorams, vyresniems nei 75 metai.

Tuo metu, pasak R. Karbauskio, skaičiavimai verčia atsisakyti siūlymų mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) šviežiems vietos produktams, didinti motinystės išmokas, kad jos pirmais metais siektų 100 proc. tėvo ar motinos algos, antraisiais – 75 procentus.

Anot „valstiečių“ lyderio, PVM mažimas neduotų norimo efekto – ženkliai neatpigintų vietos maisto produktų, tuo metu biudžetui lengvata kainuotų apie 46 mln. eurų.

„Latvija sumažino pridėtinės vertės mokestį. Pas mus per tą patį laiką daržovės brango 2 proc., o Latvijoje po to, kai jie sumažino, atpigo 1 procentu. Skirtumo praktiškai tarp Lietuvos ir Latvijos realiai nėra, nors jie sumažino PVM“, – teigė R. Karbauskis.

Politiko teigimu, tai lemia rinkos sandara, konkurencijos nebuvimas.

„Tvarkiečių“ siūlymas dėl motinystės išmokų iš biudžeto pareikalautų per 100 mln. eurų.

„Tai yra nerealu“, – sakė R. Karbauskis.

Anot jo, nelabai aišku, kokia nauda būtų iš kito „tvarkiečių“ siūlymo – perkelti PVM mokėjimą į atsiskaitymo momentą.

„Gali būti, kad tie, kuriems norime padėti, visai dėl to nesidžiaugs“, – sakė „valstiečių“ vadovas.

Pasak jo, vietoj to, sutarta, kad reikia numatyti priemones, jog verslas mažiau kredituotų valstybę. Svarstoma, kaip sutrumpinti PVM grąžinimo laikotarpį verslininkams.

Priemonių plane greičiausiai nebus ir „socialdarbiečių“ siūlymo didinti mokesčių progresyvumą. R. Karbauskio teigimu, paskaičiuota, kad įvedus naują 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą, valstybė tegautų apie 4 mln. eurų naudos.

„Tiek būtų naudos valstybei iš tokio sprendimo. Ar dėl to reikia daryti tokį sprendimą? O gal ką nors išgąsdinsime, pavyzdžiui, užsienio verslininkus? Tai reikia pasverti“, – sakė jis.

R. Karbauskis trečiadienį tvirtino esąs tikras, kad partijoms pavyks baigti derybas ir kitą savaitę pasirašyti koalicijos sutartį.

„Šiandien esu tikras, kad mes susitarsime. Čia buvo sunkiausia dalis – susiderinti dėl programinių dalykų. Jeigu dėl šito sutariame, dėl visų kitų dalykų tikrai susitarsime“, – tvirtino jis.

R. Karbauskis pakartojo, kad visos partijos savo atstovus turėtų deleguoti į vykdomąją valdžią.

Trečiadienio derybininkų susirinkime dalyvavo ne tik partijų atstovai, bet ir Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministrai, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis. Jis žurnalistams nekomentavo susitikimo.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą.

Jeigu koalicijos sutartį pasirašytų „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tokia koalicija turėtų 77 balsus Seime.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunietė

Dėl nemokamų bakalauro studijų......Konstitucija skelbia:' Nemokamas mokslas gerai besimokantiems".Ką reiškia nemokamos studijos visiems? Visišką aukštojo mokslo nuvertinimą. Dėl vaiko pinigų - populizmas. Pagal kokius kriterijus nustatys, kiek tėvai turi uždirbti, kad šeima skaitytųsi pasiturinti arba nepasiturinti??? Tokie Kultūros komiteto pirmininko pažadai rodo negebėjimą sistemiškai mąstyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS