Seimo rinkimai koronaviruso pandemijos fone: koks rinkėjų aktyvumas? | kl.lt

SEIMO RINKIMAI KORONAVIRUSO PANDEMIJOS FONE: KOKS RINKĖJŲ AKTYVUMAS?

Lietuvoje sekmadienį prasidėjo Seimo rinkimai. Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimo riziką, visi rinkėjai privalo dėvėti kaukes, reguliuojami jų srautai, o biuletenius daugelis pildo savo atsineštais rašikliais. Rinkimų organizatoriai įspėja, kad dėl privalomo atstumų laikymosi kai kur gali susidaryti ilgesnės nei įprasta eilės.

Kauno centre esančioje Miško rinkimų apylinkėje pirmieji rinkėjai pasirodė prieš pat septintą valandą, įeinančius pasitiko dezinfekcinio skysčio buteliukas.

„Anksti atėjau balsuoti, kad nebūtų daug žmonių. Visus agitavau, kėliau, kad einame balsuoti, bet visas jaunimas miega...“, – BNS sakė viešosioms kultūros įstaigoms vadovaujanti 72 metų Marija Dainė.

Siekiant sumažinti kontaktų, rinkėjai įeina pro vienas duris, o išeiti turi pro kitas, rinkimų komisijos nariai įspėja žmones prieiti po vieną, nesibūriuoti.

Komisijos nariai dirba su kaukėmis ir pirštinėmis, kas valandą dezinfekuoja paviršius, dažniau vėdina patalpas.

Daug metų dirbu, bet šįkart kitokia patirtis.

„Žmonėms nepatogiau, nes reikia daryti didžiulį ratą, bet tokie yra reikalavimai“, – BNS sakė rinkimų komisijos pirmininkė Ginvilė Pilėnaitė.

Jos teigimu, rinkėjams eilėse šįkart teks laukti ilgiau, nes išlaikant būtinus atstumus registracija užtrunka ilgiau.

„Daug metų dirbu, bet šįkart kitokia patirtis: turime patalpas ir turime jas pritaikyti, kad atitiktų normas, būtų saugu visiems – ir darbuotojams, ir rinkėjams. Tikėkimės taip ir bus“, – pridūrė ji.

Vilniaus Vytenio rinkimų apylinkėje per pirmąjį pusvalandį balsuoti pliaupiant lietui atėjo apie 30 žmonių.

„Visada taip būna – iš ryto atskuba žmonės, kurie bijo eilių“, – BNS sakė komisijos pirmininkė Julija Čėglytė.


Iki 9 val. balsavo 3,14 proc. rinkėjų

Seimo rinkimuose iki 9 val. balsavo 3,14 proc, rinkimų teisę turinčių piliečių.

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, aktyviausiai į rinkimų apylinkes ryto valandomis atėjo Verkių rinkimų apygardos rinkėjai. Čia jau balsavo 6,85 proc. šios apygardos rinkėjų.

Mažiausiai aktyvūs iki 9 val. buvo Kaišiadorių-Elektrėnų bei Sūduvos šiaurinės apygardų rinkėjai. Čia atitinkamai balsavo 1,94 ir 1,77 proc. rinkėjų.

Daugelis rinkėjų čia turėjo savo rašiklius ir dėvėjo kaukes. Neturintiems kuo prisidengti veido rinkimų organizatoriai yra pasirengę pasiūlyti vienkartinių kaukių.

Iki 10 val. balsavo 5,91 proc. rinkėjų

Seimo rinkimuose iki 10 val. balsavo 5,91 proc, rinkimų teisę turinčių piliečių. 2016-aisiasis iki 10 val. buvo balsavę 4,8 proc. rinkėjų.

Iki 11 valandos balsavo 9,51 proc. rinkėjų

Iki 11 valandos balsavo 9,51 proc. rinkėjų. Kartu su balsavusiais iš anksto, bendras aktyvumas iki 11 valandos siekia 21,16 procento.

Iki vidudienio balsavo 13,33 proc. rinkėjų

Iki vidudienio balsavo 13,33 proc, rinkimų teisę turinčių piliečių.

VRK duomenimis, aktyviausiai atlikti pilietinę pareigą į rinkimų apylinkes ėjo Verkių rinkimų apygardos rinkėjai. Čia jau balsavo 19,43 proc. šios apygardos rinkėjų.

Mažiausiai aktyvūs iki vidudienio buvo Sūduvos šiaurinės apygardos rinkėjai. Čia balsavo 10,46 proc. rinkėjų. Neaktyvūs ir Nalšios šiaurinės apygardos rinkėjai – 10,69 proc.

Iki 13 val. balsavo 16,92 proc. rinkėjų

Seimo rinkimuose iki 13 val. balsavo 16,92 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

VRK duomenimis, aktyviausiai atlikti pilietinę pareigą kol kas į rinkimų apylinkes ėjo Verkių, Antakalnio, Nemenčinės ir Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai. Čia kiekvienoje sulaukta daugiau kaip po 20 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Mažiausia aktyvūs iki minėtos valandos buvo Nevėžio, Gargždų, Raseinių-Kėdainių, Kelmės-Šilalės, Sūduvos šiaurinės apygardos rinkėjai.

Iki 14 val. balsavo 20,24 proc. rinkėjų

Seimo rinkimuose iki 14 val. balsavo 20,24 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

VRK duomenimis, aktyviausiai atlikti pilietinę pareigą kol kas į rinkimų apylinkes ėjo Antakalnio, Nemenčinės ir Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai. Čia kiekvienoje sulaukta daugiau kaip po 24 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių. Verkių apygardoje – 26,92 proc.

Mažiausia aktyvūs iki minėtos valandos buvo Nalšios šiaurinės, Kelmės-Šilalės, Raseinių-Kėdainių, Nevėžio, Panerių-Grigiškių, Pajūrio, Marijampolės, Gargždų, Šilutės apygardų rinkėjai.

Iki 15 val. balsavo 23,34 proc. rinkėjų, pridėjus išankstinį balsavimą 34,99 proc. rinkėjų.

Seimo rinkimuose iki 15 val. balsavo 23,34 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Pridėjus išankstinio balsavimo rezultatus – 11,64 proc. – iš viso jau balsavo 34,99 proc. rinkėjų.

VRK duomenimis, aktyviausi yra Verkių rinkimų apylinkės rinkėjai – balsavo 30,58 proc. šios apylinkės rinkėjų.

Verti pagyrimo ir sekmadienį, pagrindinę balsavimo dieną, atlikti pilietinę pareigą į rinkimų apylinkes ėję Antakalnio, Nemenčinės ir Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai. Čia kiekvienoje sulaukta po 28-29 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Mažiausia aktyvūs buvo Nalšios šiaurinės, Kelmės-Šilalės, Raseinių-Kėdainių apygardų rinkėjai.

Iki 16 val. balsavo 26,21 proc. rinkėjų, subendrinus su išankstiniu balsavimu – 37,86 proc.

Seimo rinkimuose iki 16 val. savo teise rinkti atstovus į Seimą pasinaudojo 26,21 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Tad subendrinus išankstinio ir pagrindinės balsavimo dienos, sekmadienio, balsavimo rezultatus aiškėja, jog savo pilietinę pareigą jau atliko 37,86 proc. rinkėjų.

VRK duomenimis, aktyviausiai kol kas balsuoja Nemenčinės, Garliavos, Raudondvario, Dainavos, Verkių rinkimų apygardų rinkėjai. Čia kiekvienoje sulaukta daugiau kaip po 30 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Mažiausiai aktyvūs Nalšios šiaurinės apygardos rinkėjai. Čia balsus atidavė apie 20 proc. tos apygardos rinkėjų.

Iki 17 val. balsavo 28,89 proc. rinkėjų, subendrinus su išankstiniu balsavimu – 40,53 proc.

Seimo rinkimuose iki 17 val. savo teise rinkti atstovus į Seimą pasinaudojo 28,89 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Subendrinus išankstinio ir pagrindinės balsavimo dienos, sekmadienio, balsavimo rezultatus aiškėja, jog savo pilietinę pareigą jau atliko 40,53 proc. rinkėjų.

VRK duomenimis, aktyviausiai iki sekmadienio pavakarės balsavo Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Verkių, Šilainių, Nemenčinės, Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai. Čia kiekvienoje sulaukta per 30 ir daugiau proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Iki 18 val. balsavo 31,36 proc. rinkėjų, subendrinus su išankstiniu balsavimu – 43 proc.

Seimo rinkimuose iki 18 val. savo teise rinkti atstovus į Seimą pasinaudojo 31,36 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Subendrinus išankstinio ir pagrindinės balsavimo dienos, sekmadienio, balsavimo rezultatus aiškėja, jog savo pilietinę pareigą jau atliko 43 proc. rinkėjų. 2016-aisiais tokiu metu buvo balsavę 37,92 proc. rinkėjų.

VRK duomenimis, aktyviausiai iki sekmadienio pavakarės balsavo Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Verkių, Šilainių, Nemenčinės, Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai.

Iki 19 val. balsavo 33,84 proc. rinkėjų, subendrinus su išankstiniu balsavimu – 45,48 proc.

Seimo rinkimuose iki 19 val. savo teise rinkti atstovus į Seimą pasinaudojo 33,84 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Subendrinus išankstinio ir pagrindinės balsavimo dienos, sekmadienio, balsavimo rezultatus aiškėja, jog savo pilietinę pareigą jau atliko 45,48 proc. rinkėjų.

VRK duomenimis, aktyviausiai iki sekmadienio pavakarės balsavo Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Verkių, Šilainių, Nemenčinės, Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai.

Iki 20 val. balsavo 35,52 proc. rinkėjų, subendrinus su išankstiniu balsavimu – 47,16 proc.

Seimo rinkimuose iki 20 val. balsavo 35,52 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Subendrinus išankstinio ir pagrindinės balsavimo dienos, sekmadienio, balsavimo rezultatus balsavo 47,16 proc. rinkėjų.

Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, aktyviausiai iki sekmadienio pavakarės balsavo Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Verkių, Šilainių, Nemenčinės, Garliavos rinkimų apygardų rinkėjai.

Lietuvos piliečiai balsavo 1938 rinkimų apylinkėse. Balsuoti buvo galima tik savo rinkimų apylinkėje arba savo rinkimų apygardoje esančiose rinkimų apylinkėse.

Balsavimo teise šiuose Seimo rinkimuose galėjo pasinaudoti 2 mln. 449 tūkst. 683 rinkėjai.

Į 141 vietą Seime pretenduoja 1 tūkstantis 754 kandidatai. Kandidatų sąrašus iškėlė 17 partijų.

Vienmandatėse apygardose buvo renkamas 71 Seimo narys, taikant dviejų turų sistemą, o daugiamandatėje rinkimų apygardoje renkama 70 Seimo narių, taikant proporcinę sistemą.

Rašyti komentarą
Komentarai (45)

rinkimų iliuzija

Šitie,atsiprašant,“rinkimai“ yra visiškai tuščias nieko nelemiantis debiliškas farsas, nė kiek ne blogesnis nei tarybiniais laikais-bet kokiu atveju visada „laimi“ tik tolerastų ir vagių blokas, jokiai realiai opozicijai juose dalyvauti tiesiog NELEIDŽIAMA. Mūsų valdžiagyvių niekas nerenka-juos visus iki vieno iš anksto PASKIRIA jų ponai už Atlanto nuo pat 1990 metų. Rinktis paprasčiausiai nėra iš ko. Visos „partijos“ tėra elementarios konkuruojančios banditų gaujos,tesiskiriančios tik pavadinimais,jų tikslai visiškai vienodi-negrų ir afganų kolonizuota Lietuva be lietuvių.

Nacionalistas

po 4 metu Mes ateisim i Valdzia !

Nija

Balsavimas tai formalumas, kad padeti paukščiuką. Seimūnai lyg erkės įsikibę į kėdes ir portfelius, ir vargu juos iš ten iškrapštysi. Jų didžiulis noras iš milijonierių tapti milijardieriais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS