L. Pernavas apie politikų išlaidų tyrimus: turėtume orientuotis į stambiąją korupciją | kl.lt

L. PERNAVAS APIE POLITIKŲ IŠLAIDŲ TYRIMUS: TURĖTUME ORIENTUOTIS Į STAMBIĄJĄ KORUPCIJĄ

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas sako, kad tarnyba turėtų didesnį prioritetą teikti tiriant stambią korupciją.

Taip jis komentavo visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvą „Skaidrinam“, kuri tęsiama tiriant Seimo narių parlamentinių išlaidų panaudojimą.

Pasak L. Pernavo, po „Skaidrinam“ paviešintų atvejų savivaldybėse, STT pradėjo 25 ikiteisminius atvejus.

Turėtume orientuotis į stambiąją korupciją, politinę korupciją, tarptautinio papirkinėjimo atvejus.

„Kas yra mūsų prioritetai? Ar mūsų prioritetai yra tokie tyrimai, apie kuriuos mes kalbame? (...) Aš manau, kad mes turėtume orientuotis į stambiąją korupciją, politinę korupciją, tarptautinio papirkinėjimo atvejus“, – po susitikimo su prezidentu penktadienį kalbėjo STT vadovas.

„Mes nesakome, kad kitokių tyrimų neturėtų būti, bet prioritetas turėtų būti čia“, – pridūrė jis.

L. Pernavas sako teigiamai vertinantis „Skaidrinam“ iniciatyvą. Jis atkreipė dėmesį, kad tarnyba pernai vasarą pateikė savo pastabas ir pasiūlymus dėl parlamentinių lėšų reglamentavimo.

„Jeigu jau tada būtų priimti sprendimai, galbūt tai, ką mes turime dabar, mes to neturėtume“, – sakė STT vadovas.

„Galime turėti vieną ar kitą tyrimą, o nuo to kas pasikeis? Niekas. Mano galva, reikia atsakingai pažiūrėti į mūsų pasiūlymus“, – pridūrė jis.

Tarnyba pernai atliko parlamentarų išlaidų reglamentavimo antikorupcinį vertinimą ir nustatė, kad šis teisinis reguliavimas sudaro galimybes lėšas parlamentinės veiklos išlaidoms kompensuoti šios veiklos tinkamai nevykdant.

Anot STT, atsiskaitymo už šių lėšų panaudojimą tvarka ne visuomet sudaro galimybę įvertinti, ar patirtos išlaidos naudojamos parlamentinei veiklai vykdyti.

Tarnyba pasiūlė apibrėžti įstatymuose parlamentinės veiklos sąvoką ir jai būtinų ir atlygintinų išlaidų turinį, siūlė stiprinti kontrolę, pavyzdžiui, Seimo nariai turėtų atsidaryti specialią banko sąskaitą ir patiriamas parlamentines išlaidas apmokėti tik iš jos.

STT išvadą ir pasiūlymus tuomet pateikė Seimo valdybai ir kanceliarijai.

Visuomenininkas A. Tapinas per akciją „Skaidrinam“ siekia atskleisti galimai nederamo išmokų naudojimo atvejai Lietuvos savivaldybėse. Šiuo metu akcija persikėlė į parlamentą, kur tikrinamas Seimo nariams skirtų parlamentinių lėšų panaudojimas.

Reaguodama į akciją, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė žadanti su frakcijų seniūnais ieškoti sprendimų, ji minėjo ir galimus Konstitucijos pakeitimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Tai ko miegi pirmyn

Elektra dujos ir tt ar čia smulkme?

Ir srambieji

Yra dabar atrodantys taip: miterytė su ubagas skarmalais, metų virš 65, su paplyšusia kuprine ir dantų implantais. Piniginė tuščia, bet kas mėnesį ar kas du keliauja į Izraelį, Šveicariją arba bent jau Turkiją ir Kroatiją, Bulgariją, Gruziją. Visi skrydžiai nemokamai per mažą UAB Viniuje. Kartu važiuoja grupelė medikų iš Santariškių ir nukvakusių dėstytojų, kur net savo vardo pavardės nebeatsimenanes tiek pažengusi silpnaprotystės jų, bet visi deda parašus ant galimybių studijų ir projekto ataskaitų. Kartu vejasi po vieną ar daugiau narkomanų, pedofilų, kitų priklausomybių turinčiųjų, su kuriais kartu praveža ir Pasauly niekur neleidžiama eksperimentų su žmonėmis duomenis ir būtinai aplanko Banką Šveicarijoje. Turto jie neturi, tik skolas, bet atostogas leidžia liukso klasės apartamentuose už dyką, grįžę vaidina elgetos ir eina į Maisto banką ar sodų bendrijose gyvena griūnančiose lųšnose, kur čia pat tuštinasi ir iš ten pat geria vandenį ir savo š.... patręšę lysvę valgo moliūgus.

polit0logas mėgėjas

Kaip pasaulyje yra dveji rūmai: senatas ir atstovų rūmai ,ar kaip ten. Todėl ir Lietuvoje reikia antrų parlamento rūmų, dirbančių visuomeniniais pagrindais kartą ketvirtyje ar pusmetyje sudaromų iš visų visuomeninių organizacijų atstovų, ar profesinių sąjungų ir t.t. bet svarbiausia jie turėtų nustatinėti seimūnams algas, priedus, atostogas, seimo statutą. O dabar patys kas jiems paranku, pasitvirtina, kas ne- net Konstitucinui teismo nutarimai nevykdomi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS