Liaudies partijos devintukas – visuomenininkų | kl.lt

LIAUDIES PARTIJOS DEVINTUKAS – VISUOMENININKŲ

Liaudies partija savo politinę teisę kandidatuoti rinkimuose perleido visuomeninio judėjimo "Lietuvos visuomenės taryba" inicijuotam neformaliam dariniui "Tautos susitelkimas". Tačiau sutelkti nesisteminių jėgų nepavyko.

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – tai kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią partijos siunčia apie save žinią rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" baigia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Liaudies partijos sąrašo elitą.

Laikini vadovai

Liaudies partijos vardu į rinkimus einantis sąrašas rinkėjams gal būtų labiau atpažįstamas tarp kitų naujadarų, jei iš jo nebūtų pasitraukęs trečiu numeriu buvęs įrašytas Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Zigmas Vaišvila. Dabar jame – mažai žinomos pavardės. O apie Liaudies partiją daugelis tegirdėjęs nebent tiek, kad 2009-aisiais ją įsteigė Kazimira Prunskienė, tačiau politikei dėl ligos pasitraukus iš politikos jos sukurta partija ėjo iš rankų į rankas, jai vadovavo tai laikini vadovai, tai kviestinės politikos žvaigždės, kaip kad ekssocialdemokratas Andrius Šedžius, Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Rolandas Paulauskas. Šią liepą laikinai partijai vadovavusį K.Prunskienės sūnų Vaidotą taip pat laikinai pakeitė Lietuvos visuomenės tarybos aktyvistas Tauras Jakelaitis.

Zigmas Vaišvila (V. Skaraičio/Fotobanko nuotr.)

Jokių žymių politinių pergalių ši partija nėra pasiekusi, o šiuose rinkimuose nutarė vietoj savęs politinę rinkimų platformą užleisti visuomenininkams – 2018-ųjų pabaigoje Z.Vaišvilos suburtai Lietuvos visuomenės tarybai ir šiemet vasarą paskelbtai jos rinkiminei iniciatyvai – neformaliam visuomeniniam judėjimui "Tautos susitelkimas". Jo idėja buvo sudaryti sąlygas tarpusavyje veikti nesisteminėms partijoms, visuomeniniams susivienijimams, bendruomenėms, pavieniams asmenims.

Kodėl pasitraukia iš šio sąrašo, Z.Vaišvila nurodė dvi priežastis. Viena – užklupo artimųjų ir jo paties sveikatos problemos. Bet kita – kad opozicinėmis besiskelbiančios partijos ir organizacijos nesureagavo į kvietimą susitelkti. "Savo nedalyvavimu ir parama "Tautos susitelkimo" kandidatams noriu parodyti ir pavyzdį Nagliui Puteikiui, Arvydui Juozaičiui, Vytautui Radžvilui, Dariui Kuoliui ir kitiems, besiskelbiantiems opozicinių partijų vadais. Supraskite, mielieji, kad jūs vieni – tai niekas prieš šią susicementavusią sistemą. Ir supraskite, kad laikas ne tik perduoti savo patirtį, bet ir užleisti lyderių vietas kvalifikuotam jaunimui", – pareiškė Z.Vaišvila.

Tad sąrašą vesti patikėta jauniausiai pirmajame dešimtuke – 44-erių teisininkei, Mykolo Romerio universiteto dėstytojai, socialinių mokslų daktarei, buvusiai Specialiųjų tyrimų tarnybos vyr. specialistei Nendrei Černiauskienei.

Beje, ji buvo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja, kuravusi korupcijos prevencijos klausimus. Bet iš šių politinio pasitikėjimo pareigų pernai sausį pašalinta motyvuojant vėluojančiu ir netinkamu suplanuotų priemonių įgyvendinimu. Pati N.Černiauskienė aiškino, kad kaip tik pačioje ministerijoje ji įžvelgė daugybę korupcijos apraiškų.

Buvo trys teisti

"Sąrašą sudaro nepriklausomi kandidatai, nebuvę nusikalstamuose partiniuose klanuose, nemigravę 30 metų per tas pačias valdančiąsias partijas, nekorumpuoti", – tikina antrasis jame statybos inžinierius T.Jakelaitis.

Tačiau pirmas dešimtukas likęs devintuku, nes Vyriausioji rinkimų komisija išbraukė iš jo devintuoju buvusį Vilmantą Povilaitį, anketoje nenurodžiusį, kad buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos. Beje, dėl šios priežasties išbraukti ir dar du su Liaudies partijos sąrašu ketinę kandidatuoti asmenys.

Dabar tarp pirmų aštuonių sąraše du kandidato anketoje nurodė buvę nuteisti. Antras – T.Jakelaitis – dėl turto iššvaistymo ir aštuntas – advokatas, socialinių mokslų daktaras Antanas Bartusevičius – dėl sukčiavimo.

Partijų perbėgėliai

Nors pristatant sąrašą tikinta, kad jame nėra lakstančių per partijas, tačiau devintuke tokių yra. Septintas jame bendrovės direktorius Rimantas Jaruškevičius prieš ketverius metus bandė patekti į Seimą su Naglio Puteikio ir Kristupo Krivicko koalicija, anksčiau Seimo ir savivaldybių rinkimuose yra kandidatavęs su Centro partija, o anketose nurodęs, kad yra buvęs ir Darbo partijos nariu.

Ketvirtas – Vytautas Bernatonis – technikos mokslų daktaras, profesorius, 1990–1991 m. – pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo Vilniaus miesto meras. 1996 m. jis buvo vienas iš Gyvenimo logikos partijos iniciatorių, jos pirmininkas. Nuo 2009-ųjų jis jau Naujosios sąjungos narys, su ja keletą kartų nesėkmingai dalyvavo Seimo rinkimuose.

Beje, 2002 m. V.Bernatonis kandidatavo į prezidentus, tačiau sulaukė tik 0,25 proc. rinkėjų paramos.

Trečia sąraše humanitarinių mokslų daktarė, vadybininkė, lektorė, renginių organizatorė, dainų atlikėja, muzikantė, apeigų vedėja Daiva Šeškauskaitė buvo Liberalų sąjūdžio narė, Raseinių skyriaus pirmininkė. Ši partija ją kėlė į Raseinių rajono tarybą, o 2015-aisiais ir į meres, bet paskutiniai liko ir partijos sąrašas, ir jų kandidatė į meres. 2008 m. ji su liberalais bandė patekti į Seimą, o po metų – į Europos Parlamentą. Pernai vietos rinkimuose ji kandidatavo su rinkimų komitetu "Pilietinė iniciatyva", bet taip pat nesėkmingai.

Aštuntas – A.Bartusevičius 2011 m. į Prienų rajono tarybą kandidatavo kaip Socialdemokratų sąjungos atstovas.

Rinkimuose debiutuoja penkta sąraše kelionių verslo atstovė, bendrovės direktorė Jolita Maslauskaitė-Targonskienė, šeštas – inžinierius programuotojas Aldas Mačiulis, dešimta – Salininkų gimnazijos psichologė Janina Janulionienė.

Nori 33 mandatų

Liaudies partijos vardu į rinkimus einantys visuomenininkai žada nemokamą elektrą pensininkams ir daugiavaikėms šeimoms, stabdyti miškų kirtimą, skirti fiksuotą bendrojo vidaus produkto dalį švietimui, pirkti elektrą iš Astravo atominės elektrinės, nes, jų įsitikinimu, taip bus galima užtikrinti jos saugumą, o premjerą parinkti tariantis su tauta.

T.Jakelaitis sakė, kad tikimasi gauti tiek mandatų, kiek kandidatų sąraše, o jų 33. Tai trumpiausias sąrašas tarp septyniolikos kandidatuojančių politinių jėgų. "Vilmorus" / "Lietuvos ryto" apklausoje rugsėjį už Liaudies partijos sąrašą žadėjo balsuoti 0,7 proc. jau apsisprendusiųjų rinkėjų.


Liaudies partijos dešimtukas

1. Nendrė Černiauskienė

2. Tauras Jakelaitis

3. Daiva Šeškauskaitė

4. Vytautas Bernatonis

5. Jolita Maslauskaitė-Targonskienė

6. Aldas Mačiulis

7. Rimantas Jaruškevičius

8. Antanas Bartusevičius

9. -

10. Janina Janulionienė

Esami Seimo nariai: 0

Esami savivaldybių tarybų nariai: 0

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo 10-uke: 0

Amžius: nuo 44 iki 79 m., vidurkis 59,4 m.

Lyčių lygybė: vyrų 5, moterų 4

Politikos debiutantai: 5

Partijų perbėgėliai*: 4

Ne partijos nariai: 7

*Buvo kitų partijų nariai ar jų kelti kandidatai rinkimuose

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

landsbergizmo KLIKOS k g e b i s t a i visai laikais

s u g e b ė j o įsitaisyti tokiose vietose , kad žmonės jų nepastebėtų, štai ir šioje nuotraukoje TŪNO du k g e b i s t a i , pasislėpę už Adamkaus ir N ausėdos, kągi sovietinių kgebistų metodai ir šiandieną Lietuvos žiniasklaidoje n e k l y s t a m a i dominuoja.

kauniete

Černiauskierne tave ne i seima o i teisma už senuku apgaudynėjima nu aferistai kaip reta sukčiuvieneIR LAIKU VALSTIEČIAI TAVE LAUK IŠVIJO MATAI TOJE PARTIJOJE VAGYS NELAIKOMI SUKČIAI NELAIKOMI NES JIEM REIKIA PINIGU ŽMONĖM PADĖTI KA JIE IR DARO

A

Man labiausiai patiko vyktoras kuris gulda galvų ūž lietuvą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS