Liberalai kviečia tautines mažumas atsiriboti nuo LLRA | kl.lt

LIBERALAI KVIEČIA TAUTINES MAŽUMAS ATSIRIBOTI NUO LLRA

Mokslo metams pasibaigus prie vyriausybės į protesto akciją rinkosi tautinių mažumų mokyklų moksleiviai, mokytojai, Lietuvos Lenkų rinkimų akcijos politikai. Jie reikalavo stabdyti nuo 2011 m. Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomą reformą, pagal kurią iki šio rugsėjo visos šalies vidurinės mokyklos turi tapti keturmetėmis gimnazijomis, progimnazijomis ar pagrindinėmis mokyklomis. Vilniaus krašte tokių reorganizuotinų tautinių mažumų mokyklų – 17.

„Tėvai ir mokiniai pageidauja, kad, sakykime, miesto mokyklos, kurios išliko, būtų išsaugotos kaip ilgosios gimnazijos. Kita grandis mokyklų tipų – tai jau rajoninės mokyklos, kur trūksta galbūt vieno-dviejų vaikų iki atitikties kriterijų, kad tos mokyklos būtų akredituotos“, – pageidavimus išsakė Seimo pirmininko pavaduotojas, Lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Jaroslavas Narkevičius.

Liberalų sąjūdžio politikai sako, kad mokyklų reformai labiausiai priešinasi ne tautinės bendrijos, o LLRA politikai, diktuojantys savo nuostatas lenkų tautinei mažumai. Todėl liberalų sąjūdis įkūrė Tautinių bendrijų komitetą į kurį kviečia burtis kitaip mąstančius tautinių mažumų atstovus ir ginti savo poziciją.

„Tėvai yra protingi ir realiai vertina demografinę situaciją Pietryčių Lietuvoje. Kai kuriose teritorijose yra akivaizdu, kad nepakanka pagrindinio rodiklio – mokinių skaičiaus – 11-12 klasėse ir dar per ketverius metus priaugančiose klasėse, kad būtų galima teikti tokią mokyklą akredituoti“,– sakė Šalčininkų r. Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos direktorė Ilona Šedienė.

„Nuo pat darželio iki universiteto turime sąlygas mokytis gimtąja kalba, bet mes turime sukurti sąlygas, kad tautinių bendrijų vaikučiai galėtų gauti kokybišką švietimą ir lietuvių kalba – jie turėtų mokėti valstybinę kalbą. LLRA vykdo politiką, kuri visiškai prieštarauja nemažai daliai mūsų tautinių bendrijų atstovų. Tokia politika nukreipta į rinkimus“, – sakė Liberalų sąjūdžio Tautinių bendrijų komiteto pirmininkė Julija Mackevič.

Norima, kad naujasis Tautinių bendrijų komitetas nebūtų biurokratinis darinys, o taptų judėjimu, kviečiančiu tautinių mažumų atstovus burtis bendrai veiklai atstovaujant ne vienos politinės jėgos interesams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS