Liberalai siūlo įpareigoti Vyriausybę dėl karantino patvirtinimo kreiptis į Seimą | kl.lt

LIBERALAI SIŪLO ĮPAREIGOTI VYRIAUSYBĘ DĖL KARANTINO PATVIRTINIMO KREIPTIS Į SEIMĄ

Opoziciniai liberalai siūlo įstatymu įpareigoti Vyriausybę dėl karantino patvirtinimo kreiptis į Seimą.

Jie parengė atitinkamas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas.

Jose numatoma, kad Vyriausybė, paskelbusi karantiną visoje Lietuvos teritorijoje, per dešimt dienų turi kreiptis į Seimą dėl tokio režimo patvirtinimo ar pratęsimo.

Liberalų teigimu, parengti šias pataisas juos paskatino visuomenės abejonės dėl dabar Vyriausybės sprendimais tęsiamo karantino teisėtumo.

Projekto autorių teigimu, Konstitucija garantuoja laisvą piliečių judėjimą, teis rinktis į taikius susirinkimus.

Yra ydinga, kai karantinas tęsiamas iš esmės neįvardinant konkrečių kriterijų jo baigimui ar tęsimui, tiesiog tai yra Vyriausybės paskirtų žmonių, grupelės sprendimu.

„Taigi, Vyriausybė, apribodama piliečių teisę laisvai judėti Lietuvos teritorijoje ir už jo ribų bei apribodama teisę rinktis į taikius susirinkimus, viršija savo įgaliojimus, nes Konstitucinis Teismas ne kartą nurodė, kad bet kokių Konstitucijoje numatytų teisių ribojimas yra galimas tik įstatymu, ir ši teisė negali būti perdeleguojama kitiems“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Projektą teikia visa Liberalų sąjūdžio frakcija.

Anksčiau klausimą dėl karantino pratęsimo teisėtumo, remdamasis kai kurių teisininkų pozicija, kėlė ir opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovė Viktorija Čmilytė–Nielsen sako, kad karantinas negali būti tęsiamas Vyriausybės sprendimu ilgiau nei mėnesį, neįvardinant aiškios priežasties – ji teigė to raštu klaususi tiek sveikatos apsaugos ministro, tiek premjero ir atsakymo iki šiol negavusi.

„Yra ydinga, kai karantinas tęsiamas iš esmės neįvardinant konkrečių kriterijų jo baigimui ar tęsimui, tiesiog tai yra Vyriausybės paskirtų žmonių, grupelės sprendimu. O tautos atstovybė, kuri turėtų patvirtinti tokį sprendimą arba balsuoti prieš, yra nustumiama“, – teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Monika

Kažin, ar apsivogė liberalai turi teisę kažką siūlyti.Juk jie viską daro, kad tik blogiau būtų valdantiesiems ir Lietuvai.

Anonimas

gal vyriausybe turi si seima kreiptis kada jiems reik i tualeta nueiti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS