Lietuvos lenkų rinkimų akcija iš naujo kreipėsi į Seimą ir prezidentą | kl.lt

LIETUVOS LENKŲ RINKIMŲ AKCIJA IŠ NAUJO KREIPĖSI Į SEIMĄ IR PREZIDENTĄ

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) iš naujo kreipėsi į Seimą ir prezidentą dėl pažeidimų, galėjusių turėti esminės įtakos Seimo rinkimų rezultatams.

Savo kreipimąsi partija atnaujino, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šeštadienį atmetė jų skundą dėl šiurkščių Seimo rinkimų tvarkos pažeidimų ir patvirtino galutinius parlamento rinkimų rezultatus.

LLRA-KŠS prašo Seimo ir prezidento kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl šiurkščių pažeidimų per Seimo rinkimus.

„Vakar įteikėme savo skundą“, – sekmadienį BNS sakė LLRA-KŠS pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Partija prašo, kad KT išaiškintų, ar laidų vedėjo Andriaus Tapino ir viešosios įstaigos „Laisvės TV“ vykdyta kampanija „Viso gero, Voldemortai“, siekiant, jog LLRA-KŠS nepatektų į parlamentą, nepažeidė įstatymo normų, reglamentuojančių politinės reklamos ir agitacijos žymėjimą, finansavimo tvarką.

A. Tapinas nurodė, kad buvo atidaręs specialią sąskaitą šiai kampanijai vykdyti ir surinko apie 15 tūkst. eurų.

„Iki šiol neaišku, kas skyrė tuos pinigus. (...) Negali taip būti, kad partijos laikosi taisyklių, o kitas renka pinigus ir nenurodo šaltinių. Gal čia užsienio pinigai, gal kažkokie nusikalstamos veiklos pinigai?“ – BNS sakė V. Tomaševskis.

Partija taip pat klausia, ar nebuvo pažeistas įstatymas, draudžiantis skelbti kandidatus kompromituojančią medžiagą iki rinkimų likus penkioms ir mažiau dienų.

Pasak V. Tomaševskio, internete rodytas prieš LLRA-KŠS ir jos kandidatus nukreiptas vaizdo klipas. Politiko teigimu, šio klipo VRK net nevertino.

Partija prašo pasidomėti ir pirmuoju Seimo rinkimų turu vienmandatėje Panerių-Grigiškių apygardoje. Anot jos, ten nustatyta daugybė balsų skaičiavimo ir rinkimų agitacijos taisyklių pažeidimų, todėl teiraujamasi, ar nebuvo pažeistos demokratinės rinkimų procedūros.

„Ar šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai šioje vienmandatėje rinkimų apygardoje leido Vyriausiajai rinkimų komisijai tiksliai nustatyti kandidatus, patekusius į antrąjį Seimo rinkimų turą“, – klausia LLRA-KŠS.

Anot jos, plataus masto kampanijoje A.Tapinas kvietė Seimo rinkimuose imtis veiksmų, nukreiptų prieš LLRA-KŠS: platintas antireklaminis vaizdo įrašas, į gyventojų pašto dėžutes buvo metamas specialiai išleistas laikraštis „Viso gero, Valdemarai“, jo tiražas – 300 tūkst. egzempliorių, sukurtas šmeižikiškas profilis socialiniuose tinkluose.

„A. Tapinas organizuotai atkalbinėjo balsuoti už LLRA-KŠS, kad tik pastaroji nepatektų į Seimą“, – nurodo partija.

Pasak V. Tomaševskio, padaryti šiurkštūs Seimo rinkimų tvarkos pažeidimai ir jie galėjo turėti esminės įtakos rezultatams.

Dar vieną kreipimąsi į prezidentą dėl Seimo rinkimų parašė Seimo narys Justas Džiugelis. Jis skundžia pažeidimus, padarytus Nemenčinės vienmandatėje apygardoje.

„Pagal galiojančius teisės aktus per 24 val. nusprendžiau kreiptis į prezidentą, prašydamas, kad šis kreiptųsi į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar nebuvo pažeistos piliečių teisės, kuomet dideliam Nemenčinės apygardos gyventojų kiekiui nebuvo leista balsuoti už savo gyvenamosios vietos kandidatą“, – teigė šioje apygardoje kandidatavęs politikas.

„Noriu pabrėžti, kad tai nėra kova dėl mandato – kaip žinia, į Seimą patekau daugiamandatėje. Tai kova už sąžiningą politiką ir piliečių Konstitucines teises“, – pabrėžė J. Džiugelis.

VRK šeštadienį patvirtino galutinius Seimo rinkimų rezultatus. Ji pripažino, kad akcija „Viso gero, Voldemortai“ ir leidinys „Viso gero, Valdemarai“ buvo neigiama LLRA-KŠS reklama, tačiau rinkimų kampanijos įstatymo nepažeidė, nes nei A. Tapinas, nei „Laisvės TV“ nebuvo politinės kampanijos dalyviai.

Seimo rinkimų įstatyme numatyta, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų ne vėliau kaip per 24 valandas po to, kai oficialiai paskelbiami rinkimų galutiniai rezultatai, galima apskųsti Seimui ar prezidentui.

Tokiais atvejais jie, gavę skundą, per 48 val. kreipiasi į Konstitucinį Teismą dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. Šis įvertina, ar pažeidimai padaryti. Jeigu nustatoma, kad pažeidimai buvo šiurkštūs ir jie turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams, sprendimą dėl rezultatų panaikinimo ar tikrų galutinių rezultatų nustatymo priima Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (56)

Algis

Reikia susitaikyt su pralaimejimu, moket garbingai pralaimet. Zmones kaip suprantu Tomasevski laiko kremliaus atstovu ir todel nebuvo isrinktas, ypac nepopuliarus net tarp lenku.

Kęstas

Lietuvos rekomendacijos Baltarusijai: žmogaus teisės turi remtis guminėmis kulkomis ir vandens patrankomis, kaip Vilniuje prie Seimo. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Cha cha cha

p.Tomaševski, apsikakojai ir dabar ieškai kaltų? Honoras neleidžia pripažinti akivaizdaus fakto? Nori visus įtikinti, kad dėl tavo nelaimės kiti kalti – nebūtų gązdinę, nebūtum apsikakojęs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS