Ministras: Baltarusijos agresija prieš Lietuvą būtų beprotybė, bet tokia tikimybė yra | kl.lt

MINISTRAS: BALTARUSIJOS AGRESIJA PRIEŠ LIETUVĄ BŪTŲ BEPROTYBĖ, BET TOKIA TIKIMYBĖ YRA

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad krizę išgyvenančio Aliaksandro Lukašenkos režimo kariniai veiksmai prieš Lietuvą būtų tikra beprotybė, tačiau, pabrėžia šalies diplomatijos vadovas, tokia galimybė egzistuoja.

„Realių ir natūralių priežasčių nėra – jas galima tik išrasti, sukonstruoti ir suprojektuoti. Tai kūrybos reikalas. Žinome, kad, beje, jie tam gabūs“, – Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame Lietuvos politikos forume pirmadienį teigė L. Linkevičius.

Ministras kartu akcentavo, kad Baltarusijos pilietinės visuomenės pasitikėjimo netekęs A. Lukašenka jau prašėsi Rusijos pagalbos dėl esą išorėje kylančių grėsmių.

„Nueinantis Baltarusijos vadovas ne kartą atvirai kvietė (Rusiją – ELTA) į pagalbą. Ir sakė, kad grėsmė iš išorės tuoj, kad reikia padėti. Tad jeigu apie tai garsiai kalbama, tai kodėl galima sakyti, kad tokia galimybė neegzistuoja? Tai būtų visiška beprotybė. Aš net nekalbu apie teisines, politines ir moralines, praktines prielaidas. Bet tai yra – deja“, – pridūrė L. Linkevičius.

„Todėl turi būti labai aiškiai pasakyta, kad tai yra nepriimtina. Visi mes kartu: ir ES, ir, kiek žinau, JAV pasakė, kad tai yra nepriimtina ir, kad bus pasekmės, jei tai atsitiktų. Todėl, aš manau, kad apie tai yra skaičiuojama ir galvojama. Labai tikiuosi, kad tai neatsitiks“, – apibendrino L. Linkevičius.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam A. Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Pirmadienį žiniasklaida pranešė apie Baltarusijos opozicijos atstovės ir Koordinacinės tarybos narės Marijos Kalesnikavos pagrobimą Minsko centre. Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius pareiškė, kad Baltarusijos valdžia bando ciniškai susidoroti su opozicija.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri neslūgsta iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, keli žmonės žuvo, tūkstančiai buvo sulaikyti, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Danguolė

Čia ir darželinukui viskas buvo aišku ko dar tikėtis kai tik įsijungi žinias, tai tik Baltarusija ir Baltarusija jau tikrai depresiškai veikia na, dar ir kita tema, covidas. Sakoma kaip šauksi, taip atsišauks.

Anonimas

Jeigu kas,tai čia užsienio politikos rezultatas,su visais ministro kliedesiais,ir atsakomybė tik ten.

As

Nu gal baik tuos gazdinimus,linkeviciau.vienas huvo tavo draugelis ozys,jam irgi vaizdavosi karai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS