Naujausi reitingai: didėja visuomenės nusivylimas partijų lyderiais | kl.lt

NAUJAUSI REITINGAI: DIDĖJA VISUOMENĖS NUSIVYLIMAS PARTIJŲ LYDERIAIS

Naujausios „Baltijos tyrimų“ apklausos rodo, kad pastaruoju metu visuomenės nusivylimas labiausiai augo politinių partijų lyderiais.

Didžiausios gyventojų dalies palaikymo neteko į nesutarimus su valdančiais vėl įsivėlęs "tvarkiečių" lyderis Remigijus Žemaitaitis, pasitikėjimas krito ir socialdemokratų, Centro bei Darbo partijų vedliais.  

Toliau didėja nepasitenkinimas Kauno miesto meru, skeptiškai  gyventojai įvertino ir į politiką prasibrauti siekiančio filosofo Arvydo Juozaičio bei nesėkmingai į Seimą patekti mėginusios Rūtos Janutienės elgesį.  

Tuo tarpu palankaus vertinimo reitingo viršūnėje – stabilu. Trys prezidentai – Gitanas Nausėda, Dalia Grybauskaitė ir Valdas Adamkus – ir toliau lieka geriausiai šalyje vertinamais politikais.

Tarp visų politikų didžiausių palankaus vertinimo nuostolių patyrė byrančios partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas R. Žemaitaitis. Ilgą laiką reitingų lentelėje galėjęs didžiuotis vienintelis tarp visų partijų vadovų turįs teigiamą palankių ir nepalankių vertinimų balansą, pastarąjį mėnesį neteko 8 proc. jį palankiai vertinančios visuomenės dalies. Šiuo metu R. Žemaitaitį nepalankiai vertinančiųjų yra daugiau nei pasisakančių apie jį palankiai (atitinkamai 42 proc. ir 32 proc.).

Kiek mažiau – 6 procentiniais punktais – krito Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho (palankiai vertina 25 proc., o nepalankiai 58 proc.) ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko Gintauto Palucko vertinimas. Pastarąjį palankiai vertina 33 proc., o 45 proc. siekianti rinkėjų dalis apie LSDP lyderį pasisako skeptiškai.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ rugsėjo 21-spalio 5 dienomis atliktos apklausos duomenimis, 5 procentiniais punktais sumažėjo palankiai vertinančių Lietuvos centro partijos pirmininką Naglį Puteikį (palankiai vertina 29 proc., o nepalankiai 52 proc.). Tiek pat kritiko ir krizę patiriantiems  „tvarkiečiams“ vadovauti siekiančio, judėjimo „Lietuva yra čia“ lyderio A. Juozaičio palankus vertinimas. Jį palankiai vertina 30 proc., o nepalankiai – 39 proc.

4 procentiniais punktais per pastarąjį mėnesį sumažėjo gyventojų dalis, kurie palankiai vertina Kauno merą Visvaldą Matijošaitį (palankiai vertina 46 proc. ir 36 proc. vertina nepalankiai) bei užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių (palankiai vertina 51 proc., nepalankiai – 34 proc.).

Visgi lyginant su analogiška apklausa prieš mėnesį, labiausiai (11 procentinių punktų) sumažėjo palankiai vertinančių į Seimą nesėkmingai kandidatavusią buvusią žurnalistę Rūtą Janutienę. Ją šiuo metu palankiai vertina 37 proc., o nepalankiai 43 proc.

Tuo tarpu tarp politikų, sugebėjusių auginti savo palankų vertinimą – Seimo narė Ingrida Šimonytė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Per pastarąjį mėnesį I. Šimonytės palankus vertinimas kilo 4 procentiniais punktais ir šiuo metu siekia 45 proc. (nepalankiai vertina 44 proc.), o 3 procentiniais punktais palankiau nei prieš mėnesį gyventojai įvertino A. Verygą (palankiai vertina 29 proc. ir nepalankiai 63 proc.).

Apklausos duomenimis, šalies gyventojai toliau palankiausiai vertina prezidentą Gitaną Nausėdą (84 proc. įvertino palankiai ir 9 proc. nepalankiai) ir kadenciją baigusį šalies vadovą Valdą Adamkų (81 proc. palankiai ir 11 proc. nepalankiai). Dar 4 politikus palankiai vertina daugiau nei pusė apklaustų gyventojų. Tarp tokių – postą G. Nausėdai perleidusi Dalia Grybauskaitė (64 proc. palankiai ir 29 proc. nepalankiai), europarlamentaras Liudas Mažylis (55 proc. palankiai ir 20 proc. nepalankiai), europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė (51 proc. palankiai ir 32 proc. nepalankiai) bei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius (51 proc. palankiai ir 34 proc. nepalankiai).

Reitingų lentelėje dar yra 9 politikos bei visuomenės veikėjai, kuriais gyventojai daugiau pasitiki, nei nepasitiki – tai nuo vasaros Seimo krizės epicentre besisukantis parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis (49 proc. palankiai ir 36 proc. nepalankiai), premjeras Saulius Skvernelis (49 proc. palankiai ir 41 proc. nepalankiai), žurnalistas Edmundas Jakilaitis (47 proc. palankiai ir 32 proc. nepalankiai), V. Matijošaitis, I. Šimonytė, buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis (44 proc. palankiai ir 33 proc. nepalankiai), kadenciją baigiantis eurokomisaras Vytenis Andriukaitis (43 proc. palankiai ir 36 proc. nepalankiai), į verslą pasukęs diplomatas Vygaudas Ušackas (40 proc. palankiai ir 34 proc. nepalankiai) bei žurnalistas Andrius Tapinas (40 proc. palankiai ir 36 proc. nepalankiai).

Nepalankiausiai vertinamų politikų sąraše pokyčių nėra

Nepalankiausiai vertinamų politikų reitinge (nepalankiai juos įvertino daugiau nei pusė apklaustųjų) 12 asmenybių – buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas (66 proc. vertina nepalankiai ir 17 proc. palankiai), „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis (65 proc. vertina nepalankiai ir 25 proc. palankiai), A. Veryga, „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas (62 proc. nepalankiai ir 25 proc. palankiai), Konstituciją pamynęs ir apkaltos būdu nušalintas prezidentas Rolandas Paksas (59 proc. nepalankiai ir 25 proc. palankiai), V. Uspaskichas, profesorius Vytautas Landsbergis (58 proc. nepalankiai ir 30 proc. palankiai), konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis (57 proc. nepalankiai ir 33 proc. palankiai), europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis (55 proc. nepalankiai ir 21 proc. palankiai), N. Puteikis, ekspremjeras Algirdas Butkevičius (52 proc. nepalankiai ir 33 palankiai) ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius (52 proc. nepalankiai ir 34 proc. palankiai).

Apklausa vyko 2019 m. rugsėjo 21-spalio 5 dienomis. Tyrimo metu apklausti 1002 Lietuvos gyventojai (nuo 18 metų ir vyresni), apklausa vyko 118 atrankos taškų. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 proc.

GALERIJA

  • Naujausi reitingai: didėja visuomenės nusivylimas partijų lyderiais
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kokie palankumai ir reitingai

Tai kad Uspaskiui R. Juozaičiui ir Noreikai Alstrom tyrejai ant kulnų lipa

Atrodo

Šalia Zemaitaicio panašus į A. Garbaraviciu? Krabas į užmarštį visus buvusius veja

Anonimas

R.Žemaitaitis atrodo pateko milijonieriaus nemalonėn-užtampys kaip V.Pranckietį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS