Naujoji valdančioji koalicija pasidalino komitetus bei Seimo vicepirmininkų pozicijas | kl.lt

NAUJOJI VALDANČIOJI KOALICIJA PASIDALINO KOMITETUS BEI SEIMO VICEPIRMININKŲ POZICIJAS

Po ketvirtadienio vakarą vykusių naujosios valdančiosios koalicijos derybų paaiškėjo, kad konservatoriai turės 3 vicepirmininkus, Laisvės partija – 1 bei 2 Seimo pavaduotojų pozicijos atiteks opozicijai.

Pasak konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio penktadienį Seimui svarstyti bus teikiami du pavaduotojai: konservatorius Jurgis Razma bei vienas kandidatas iš opozicijos.

„Rytoj koalicija, tikiuosi, vieningai palaikys Viktorijos kandidatūrą į Seimo pirmininkus (...) Bus teikiamas Jurgis Razma iš valdančiųjų, o opozicijos negaliu pasakyti, paaiškės rytoj“,  – sakė G. Landsbergis.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad jų frakcija dar nenusprendė, kurią kandidatūrą teiks į Seimo pavaduotojus.

„Frakcija spręs artimiausiu metu. Žinoma, pirmiausia, sulauksime Seimo pirmininkės teikimo. Laisvės partijoje yra vienuolika žmonių. Kažkas iš jų taps komitetų vadovais, kažkas taps frakcijos seniūnu, kažkas išeis į Vyriausybę, mes matome visą savo komandą viename paveiksle. Dėl to dar reikia pasvarstyti“, – sakė A. Armonatė.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad jų frakcija yra patenkinta Seimo pirmininko pozicija bei trimis Seimo komitetais.

„Koalicijos partneriai išreiškė paramą man į Seimo pirmininkus. Aptarėme proporcijas ir postų pasidalinimus. Esame šiuo sprendimu visi patenkinti“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Taip pat koalicija nutarė, kad Liberalų sąjūdis turės 3 Seimo komitetus, o Laisvės partija – 2.

ELTA primena, kad antradienį centro dešinės koaliciją buriančios politinės jėgos teigė sutarusios, kad Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen bus siūloma užimti naujai išrinkto Seimo pirmininkės postą. Jei naujasis Seimas jos kandidatūrai pritartų, ji vadovavimą parlamentui perimtų iš „valstiečiams“ priklausiusio Viktoro Pranckiečio, kuris po konflikto su Ramūnų Karbauskio galiausiai tapo Liberalų sąjūdžio nariu.

Seimo statute nustatyta, kad parlamento vadovas renkamas slaptu balsavimu Seimo pirmojoje sesijoje visam Seimo įgaliojimų laikui. Kandidatus į Seimo pirmininko pareigas gali siūlyti raštišku pareiškimu ne mažiau kaip 1/10 Seimo narių (15 parlamentarų). Kandidatas laikomas išrinktu, jeigu už jį balsavo daugiau kaip pusė balsavusių Seimo narių.

Šiuo metu Seimo statutas numato, kad parlamento pirmininkas turi ne daugiau nei 7 pavaduotojus. Juos slaptu balsavimu taip pat turi išrinkti Seimas.

Šiuo metu Seimo statute numatyta, kad kandidatus į Seimo pirmininko pavaduotojų pareigas, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad Seimo pirmininko pavaduotojais būtų ne mažiau nei 2 Seimo opozicijos atstovai.

Būsima opozicija dėl pretendentų į pirmininko pavaduotojus dar nesutarė.

Naujojo Seimo opozicijoje liksiantys socialdemokratai šią savaitę pranešė kelsiantys partijos pirmininko Gintauto Palucko kandidatūrą eiti Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas.

Tuo tarpu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad jo vadovaujama frakcija penktadienį spręs, kurį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narį siūlyti į parlamento vicepirmininkus. Politikas taip pat užsiminė, kad svarstoma darbą baigiančio premjero kandidatūrą siūlyti užimti opozicijos lyderio poziciją.

Seimo rinkimuose 5 proc. kartelę perkopusi Darbo partija dėl galimybės užimti kėdę parlamento valdyboje taip pat turėtų spręsti penktadienį.

Seimo statutas numato, kad parlamento pirmininko pavaduotojų yra ne daugiau kaip 7.

Naujosios valdančiosios koalicijos partneriai – konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija – šios savaitės antradienį teigė preliminariai pasitvirtinę ministrų portfelių kvotas. Tuomet teigta, kad nuspręsta į Seimo pirmininko postą kelti V. Čmilytės-Nielsen kandidatūrą.

Taip pat teigta, kad bent du ministerijų postai atiteks Liberalų sąjūdžiui ir trys – Laisvės partijai.

Penktadienį, lapkričio 13-osios vidurdienį, į pirmąjį posėdį rinksis 2020–2024 metų kadencijos Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

neaisku

nesupratau ir nesuprasiu, kam reikia seimo pirmininkui 5 pavaduotoju, juk jiems uz tai reikia moketi atlyginima

Gabrielius pagirtas

Tarp moteru ir bus pagerbti kiti nariai.Ziurim ka turim.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS