P. Mačiulis: G. Nausėda negali viešinti J. Narkevičiaus įdarbintų partiečių | kl.lt

P. MAČIULIS: G. NAUSĖDA NEGALI VIEŠINTI J. NARKEVIČIAUS ĮDARBINTŲ PARTIEČIŲ

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas sako, kad šalies vadovas negali viešinti susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus įdarbintų su Lietuvos lenkų rinkimų akcija susijusių asmenų sąrašo.

„Prezidentas turi tą informaciją, tik dar kartą pasikartosiu, ne visa ji gali būti viešai teikiama“, – naujienų portalui delfi.lt pirmadienį sakė vyriausiasis prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis.

G. Nausėda praėjusią savaitę pareiškė, kad J. Narkevičius „įdarbino“ mažiausiai 20 savo partiečių ir su jais susijusių žmonių ministerijai pavaldžiose įmonėse.

Pasak P. Mačiulio, informaciją apie J. Narkevičiaus įdarbinimus galėtų surinkti žurnalistai.

„Mano žiniomis, tas darbas vyksta“, – teigė prezidento patarėjas.

„Aš manau, kad premjeras taip pat turi šitą informaciją ir net neabejoju, kad premjeras tikrai įvertins tas naujas aplinkybes, įsigilins ir tikrai ryšis priimti politiškai teisingą sprendimą, kurio iš jo tikisi prezidentas“ – pridūrė jis.

Prezidentas turi tą informaciją, tik dar kartą pasikartosiu, ne visa ji gali būti viešai teikiama.

J. Narkevičius neigia susisiekimo sektoriuje įdarbinęs su Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga susijusius asmenis ir sako, kad prezidentas buvo suklaidintas.

Lapkričio pabaigoje G. Nausėda pareiškė nepasitikėjimą ministru ir paragino jį trauktis iš pareigų, tačiau jis dirba iki šiol.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad sprendimą dėl ministro valdančioji koalicija priims antradienį.

Sieks daryti įtaką partijų programoms

G. Nausėdos patarėjas sako, kad šalies vadovas prieš Seimo rinkimus sieks daryti įtaką partijų programoms ir tikslams, bet konkrečios politinės jėgos nepalaikys.

„Prezidentas tikrai nepalaikys kažkokios vienos politinės jėgos, bet prezidentas tikrai norės daryti didelę įtaką ir politinių partijų programoms, ir tikslams kitų metų kadencijai“, – naujienų portalui delfi.lt pirmadienį sakė vyriausiasis prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis.

Pasak jo, G. Nausėda prieš rinkimus su visų partijų lyderiais kalbėsis apie tai, ką jie planuoja nuveikti per kitą kadenciją. Anot patarėjo, prezidentas bendraus su partijomis nepriklausomai nuo jų reitingų.

„Tai galbūt netgi padės objektyviai (partijas – BNS) vertinti ir rinkėjams, kurie orientuotųsi ne į emocijas, ne į politines muštynes, ko dažnai būna Seime, bet tikrai prezidentas provokuos partijas pateikti konkrečias programas ir konkrečius įsipareigojimus“, – kalbėjo P. Mačiulis.

Seimo rinkimai vyks šiemet spalį.

Kartelės mažinimas fragmentuoja Seimą

P. Mačiulis įsitikinęs, kad kartelės mažinimas ne tik fragmentuoja Seimą, tačiau ir sukuria vadinamuosius auksinius balsus. Pasak šalies vadovo patarėjo, partijos turėtų rūpintis ne asmenine nauda paremtu rinkimų kartelės mažinimu, o aktyviai politikos valdyme nedalyvaujančių žmonių pritraukimu.

Bet akivaizdu, kad tos tikrosios politinės konkurencijos nevyksta, ir visi galvoja tik kaip žūtbūt, mažinant slenksčius, patekti į Seimą ir toliau.

„Sumažinimas kartelės iki 3 procentų akivaizdu, kad fragmentuoja patį Seimą ir sukuria tuos kabutėse vadinamus auksinius balsus. Nereikia tikrai ieškoti istorijos praeityje ar užsienio pavyzdžiuose. Dabartinė situacija su susisiekimo ministru tikrai yra tokia situacija, kai koalicijos mažasis partneris, kuris, galima sakyti, yra tame „auksinių balsų“ vaidmenyje, užima tokią poziciją ir kažkuria prasme netgi politiškai šantažuoja tiek valdančiąją daugumą, tiek patį premjerą. Akivaizdu, kad tai veda į politinę destrukciją“, – delfi.lt pirmadienį sakė P. Mačiulis.

Pasak P. Mačiulio, partijos turėtų rūpintis ne rinkimų kartelės mažinimu, o aktyviai politikos valdyme nedalyvaujančių žmonių pritraukimu.

„Norėtųsi, kad politinės partijos rūpintųsi ne vadinamųjų vartų praplatinimu, o tuo, kaip patraukti rinkėjus ir tuos žmones, kurie nedalyvauja balsuodami, nedalyvauja aktyviai valstybės valdyme. Kaip patraukti juos idėjomis, pasiūlymais, vertybėmis. Bet akivaizdu, kad tos tikrosios politinės konkurencijos nevyksta, ir visi galvoja tik kaip žūtbūt, mažinant slenksčius, patekti į Seimą ir toliau“, – sakė prezidento patarėjas.

Pasak P. Mačiulio, po politikų teiginiais, kad kovojama yra už didesnę demokratiją, iš tiesų slepiasi daug asmeninių interesų.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda 2019 metų pabaigoje vetavo parlamente pritarimo sulaukusias įstatymo pataisas, numatančias žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų. Prezidento teigimu, ši valdančiųjų iniciatyva tiesiog dar labiau trikdytų Seimo darbą. Šalies vadovo vetuoti šį projektą prašė tiek Seimo opozicija, tiek šalies politologai.

Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, už tai turi balsuoti ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas Seimo narių mandatų gali gauti tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Skandalas turės didelį poveikį aplinkosaugos sistemai

P. Mačiulis sako, kad „Grigeo“ skandalas turės rezonansinį poveikį aplinkosaugos sistemai.

„Kaltus tikrai turime rasti ir ne tik dėl smarvės, kuri taip ilgai buvo, bet ir dėl viso šio įvykio masto. Net neabejoju, kad tai turės didžiulį rezonansą ir poveikį visai valstybės ir aplinkosaugos sistemai“, – DELFI pirmadienį sakė P. Mačiulis.

Jo teigimu, „Grigeo“ skandalas turėtų baigtis sisteminiais pakeitimais.

„Tai, kad atrado vieną, o gal ir kelis vamzdžius, tai, be abejo, gamtai yra didžiulis laimėjimas, Lietuvai yra didžiulis laimėjimas, bet Lietuva pasieks didžiausią laimėjimą, kai, reaguojant į tokius rezonansinius įvykius, imsimės keisti ir atlikti sistemines pertvarkas, kurios būtinos Lietuvai“, – sakė P. Mačiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Kirvis

Kodel negali garsinti? Kokiu cia slaptu taisykliu prisikure??? Blyn, jau nebejuokinga darosi! To negalima, tas uzsleptas, ta po teismo "suzinosit"... Kazkokie kgbistiniai koridoriai... Marazmas pilnas.

Nepartinis

Nereikia ieškoti kaltų, p. Mačiuli. Pirmiausiai tai pats prezidentas turėjo galvoti prieš pasirinkdamas visą vyriausybės "arsenalą" - tokių" profesionalų" Lietuva neturėjo ir tarybiniais laikais. Ar prezidentui dėl ramybės savo (tik ne Lietuvos) reikėjo tokiam absurdui pritarti? Kuris ministras yra pajėgus spręsti dabartinės Lietuvos problemas ir ją vesti pirmyn? Tik smunkame duobėn... Nestenėkite nei prezidentūroje, nei vyriausybėje, nei seime - DIDZIUOKITĖS, kad visi esate "profesionalai". O mes visi pasiryžę "vardan tos Lietuvos..." iškęsti, nors labai bijome, kad slaptų sandorų (ar per trąšas, ar per kriščioniįkas šeimas ir t.t) nebūtų sudaryta. Gaila, kad visur dabar ti tokie "profesionalai"

...

KEISTA - juk VISI tie tarnautojai yra Tautos PASAMDYTI!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS