P. Mačiulis: pasirašyti susitarimą dėl švietimo trukdo partijų susipriešinimas | kl.lt

P. MAČIULIS: PASIRAŠYTI SUSITARIMĄ DĖL ŠVIETIMO TRUKDO PARTIJŲ SUSIPRIEŠINIMAS

Prezidentūra tvirtina, kad siekį politikams pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl švietimo temdo esamas partijų tarpusavio susipriešinimas.

Šalies vadovo patarėjo Povilo Mačiulio teigimu, susitarimo dėl bendrų gairių švietimo politikai priimti vengiančios politinės partijos tikslingai lenda į smulkmenas, todėl, akcentuoja jis, net tarpininkaujant prezidentui Gitanui Nausėdai, pasiekti konkrečių rezultatų gali būti sunku.

„Jeigu partijos demonstruos susipriešinimą ir viena prieš kitą surems ietis, tai rezultatas, net ir veikiant prezidentui, gali būti prastas, išprievartautas ir nerezultatyvus. Galima matyti, kad partijos kartais net ieško tam tikrų dingsčių, dėl ko toks susitarimas neturėtų būti pasirašytas“, – LRT radijui teigė P. Mačiulis.

Jeigu partijos demonstruos susipriešinimą ir viena prieš kitą surems ietis, tai rezultatas, net ir veikiant prezidentui, gali būti prastas, išprievartautas ir nerezultatyvus.

„Partijos, nenorėdamos susitarti, pradeda lįsti į smulkmenas į siauras detales (...) Lendant į detales galima susistabdyti net pačią gražiausią idėją. Kalbėti reikia apie esminį dalyką. Prezidentas sako: taip, nacionalinis susitarimas dėl švietimo yra reikalingas, o ar jį galima pasiekti iki Seimo rinkimų – matysime“, – prezidento poziciją deklaravo P. Mačiulis, pridurdamas, kad švietimo tema yra ir viena pagrindinių Prezidentūroje vykstančių susitikimų su politinių partijų lyderiais tema.

Patarėjo teigimu, šiuo metu institucinio susipriešinimo bei opozicijos ir valdančiųjų konkuravimo kontekste keliamą nacionalinio susitarimo dėl švietimo idėją galima pavadinti konsultavimosi etapu. Visgi, jo teigimu, kilę nesutarimai, pradėjus partijoms ieškoti bendrų vardiklių dėl švietimo politikos, vykstančio proceso skubinti neleidžia.

„Vadinčiau šį etapą konsultacijomis. Matėme daug nesutarimų tarp institucijų, kai Vyriausybė bandė savo versiją pateikti, tada Seimas ėmėsi lyderystės, teikdamas savo susitarimo versiją. Vėliau Seime viskas apsivertė aukštyn kojomis ir opozicija perėmė nacionalinio susitarimo rašymą. Tad kai jau dabar matai tiek daug organizacinių nesutarimų, teigti, kad reikia skubėti, yra per anksti“, – samprotavo P. Mačiulis, primindamas dar prezidento rinkimų metu dabartinio šalies vadovo G. Nausėdos keltus siekius susodinti tarpusavyje konfliktuojančias partijas prie vieno stalo. Prezidento patarėjo teigimu, tą prezidentas siekia daryti ir ruošiant nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

„Viską gali pralaužti dialogas ir bendravimas. Prezidentas siekia susodinti partijas prie vieno stalo. Manau, kad tai neblogai sekasi. Duokime dar šiek tiek laiko ir tada galėsime konstatuoti, ar galima nacionalinį susitarimą pasirašyti iki Seimo rinkimų“, – apibendrino P. Mačiulis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS