Palankiausiai vertinamų šalies politikų trejetuke – pokyčiai | kl.lt

PALANKIAUSIAI VERTINAMŲ ŠALIES POLITIKŲ TREJETUKE – POKYČIAI

Rugsėjo mėnesį atliktos apklausos rodo pokyčius palankiausiai vertinamų šalies politikų trejetuke. Jau kurį laiką savo reitingus auginantis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atsidūrė tarp trijų geriausiai vertinamų visuomenės veikėjų.

Lyginant su analogiška apklausa rugpjūčio mėnesį, palankus L. Linkevičiaus vertinimas paaugo dar 5 procentiniais punktais. Šiuo metu ministrą palankiai vertina 61 proc. piliečių, priešingai pasisakančių yra 27 proc. Šis rezultatas leido L. Linkevičiui įsitvirtinti trečioje reitingų vietoje, kuri iki tol priklausė kadenciją baigusiai Daliai Grybauskaitei. Buvusią šalies vadovę šiuo metu palankiai vertina 59 proc. ir 33 proc. nepalankiai.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rugsėjo 17–27 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, pirmojoje reitingo vietoje ir toliau lieka kitas kadenciją baigęs prezidentas – Valdas Adamkus (palankiai vertina 80 proc. ir nepalankiai 11 proc.), antroje vietoje – šalies vadovo pareigas einantis Gitanas Nausėda (palankiai vertina 73 proc. ir nepalankiai 21 proc.).

Į palankiausiai vertinamų šalies politikų penketuką taip pat patenka eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Lyginant su apklausų duomenimis rugpjūtį, jį vertinančių palankiai padaugėjo 3 procentiniais punktais. Šiuo metu V. Sinkevičių palankiai vertina 51 proc. respondentų, priešingai pasisakančių yra 26 proc.

Už palankiausiai vertinamų asmenybių penketuko ribų – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (palankiai vertina 51 proc. ir nepalankiai 34 proc.), premjeras Saulius Skvernelis (atitinkamai 51 proc,. ir 42 proc.), europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė (48 proc. ir 34 proc.), žurnalistas Edmundas Jakilaitis (47 proc. ir 36 proc.), Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis (47 proc. ir 38 proc.), socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas (45 proc. ir 37 proc.), liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen (42 proc. ir 33 proc.), buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis (41 proc. ir 34 proc.), partijos Laisvė ir teisingumas pirmininkas Remigijus Žemaitaitis (41 proc. ir 35 proc.), Laisvės partijos vedlė Aušrinė Armonaitė (38 proc. ir 35 proc.) bei su socialdemokratais į Seimo rinkimus einantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas (35 proc. ir 29 proc.). Visų šių Lietuvos asmenybių teigimas vertinimas yra didesnis nei neigiamas.

Sumažėjo trijų partijos pirmininkų reitingas

Lyginant su rugpjūčio mėnesiu, per mėnesį 6 procentiniais punktais nukrito Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų sąrašo lyderės Ingridos Šimonytės palaikymas. Tai ryškiausias pokytis palankaus vertinimo reitingų lentelėje. Šiuo metu buvusią finansų ministrę palankiai vertina 37 proc. respondentų, 52 proc. teigia priešingai. Prieš Seimo rinkimus 3 procentiniais punktais susitraukė ir kelių partijų lyderių palankus vertinimas: sumažėjo konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio (palankiai vertina 25 proc. ir nepalankiai 66 proc.), „darbiečių“ vedlio Viktoro Uspaskicho (palankiai vertina 33 proc. ir 56 proc. nepalankiai) bei partijos Laisvė ir teisingumas pirmininko R. Žemaitaičio reitingas. Tai pat 4 procentiniais punktais sumažėjo gyventojų, palankiai vertinančių Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį (palankiai vertina 26 proc. ir 64 proc.).

„Baltijos tyrimų“ duomenimis, kitų politikų ir visuomenės lyderių vertinimai per pastarąjį mėnesį nepakito arba tie pokyčiai buvo minimalūs.

Tarp nepalankiausiai vertinamų – „valstiečių“ ir konservatorių lyderiai

Nepalankiausiai vertinamų politikų sąraše pavardės nesikeičia. Nepalankiai daugiau nei pusė apklaustųjų rugsėjo mėnesį atsiliepė apie 9 politikus: G. Landsbergį, europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį (64 proc. nepalankiai ir 17 proc. palankiai), V. Landsbergį, „valstiečių“ lyderį Ramūną Karbauskį (atitinkamai 64 proc. ir 28 proc.), sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą (63 proc. ir 30 proc.), „socialdarbiečių“ pirmininką Gediminą Kirkilą (59 proc.ir 29 proc.), V. Uspaskichą, N. Puteikį ir I. Šimonytę.  

Apklausa vyko 2020 m. rugsėjo 17 – 27 dienomis. Tyrimo metu asmeninio interviu būdu apklausti 1006 Lietuvos gyventojai (nuo 18 metų), apklausa vyko 107 atrankos taškuose. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3,1proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

JONAS

Šimone ar negėda patys save kelet i padanges gal su proteliu susipykot kiaulės akis isistatėt ir durninat tauta

a

Linkevičius šaunuolis, tik partija gaidiška

ooo

matyt pasikeite ,,vertinimu organizatoriai,, kad daugumas naujoku pasirodė horizonte...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS