Pasisakė apie galimybių pasą: su juo reikėtų nei daugiau leisti, nei daugiau drausti | kl.lt

PASISAKĖ APIE GALIMYBIŲ PASĄ: SU JUO REIKĖTŲ NEI DAUGIAU LEISTI, NEI DAUGIAU DRAUSTI

Penktadienį Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sakė, kad galimybių paso ribas ir su juo susijusius apribojimus reikia apibrėžti įstatymu. Tą ji siūlė padaryti kuo greičiau, kad visuomenei kiltų kuo mažiau nežinomybės.

„Vis dėlto reikėtų apibrėžti galimybių paso teisines ribas, jo taikymo sąlygas, sritis, tikslus. Mes, socialdemokratai, siūlome, jog tai turėtų tikrai būti apibrėžta įstatymu, kad nebebūtų jokių spekuliacijų. Iš tikrųjų pats galimybių pasas yra tikrai svarbi priemonė viruso atsekamumui, išaiškinamumui, bet tikrai negali būti taip, kad galimybių pasas kažkaip diskriminuotų žmones“, – „Žinių radijui“ sakė V. Blinkevičiūtė.

Paklausta, kaip turėtų veikti galimybių pasas nediskriminuodamas žmonių, V. Blinkevičiūtė minėjo, kad jokiu būdu negalima galimybių pasu apriboti privalomųjų bazinių paslaugų.

LSDP pirmininkė sako, kad jei teisinės galimybių paso ribos būtų įvestos nuo pat jo galiojimo pradžios, dabar visuomenėje kiltų mažiau nežinomybės.

„Su galimybių pasu reiktų nei daugiau leisti, nei daugiau drausti, tiesiog kiekvienas žmogus turėtų žinoti, kad yra įstatymas, kuriame nustatytos tam tikros galimybių paso naudojimo ribos ir kad jas negalėtų asmeniškai kaip nors kaitalioti ir būtų tam tikra nežinomybė. (...) Aš manau, kad tą reikėjo padaryti jau anksčiau, dar vasarą, ir tada turbūt būtų daug mažiau nusivylusių žmonių ir nepasitikėjimo“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Rugsėjo 15 dieną Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šešėlinės Vyriausybės posėdyje buvo nuspręsta inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą prašant išnagrinėti su galimybių pasu susijusių apribojimų įvedimą. V. Blinkevičiūtė vis dėlto nemano, kad tos procesas yra būtinas, nes jis gali pernelyg ilgai užsitęsti, o sprendimus reiktų priimti jau dabar.

„Na, kiekviena politinė partija yra laisva elgtis kaip jai atrodo, tačiau aš noriu pasakyti, kad gali atsitikti taip, kad kol Konstitucinis Teismas išnagrinės galimybių paso veiklos teisėtumą ir atitikimą konstitucijai, nutekės daug vandens ir gal net nebebus reikalingas tas galimybių pasas, todėl aš matau daug greitesnį procesą. Tai būtų galima atlikti ne Konstituciniame Teisme, bet Lietuvos Respublikos Seime, tai linkėčiau ir valdančiajai daugumai, ir opozicijai rasti bendrus sprendimus ir artimiausiu metu tą klausimą išspręsti“, – siūlė LSDP pirmininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Blusius

Kuo greičiau reikia atšaukti visu draudimus dėl arklio paso,kol dar visuomenė nevisai susipreišino.Be to tie" išrinktieji" su arklio patys daugiausiai nešioja vifusą ir užkrečia kitus,nes nesilaiko elementarių saugos reikalavimų.

Teis.

Galimybių pasas galėtų likti tik tam, kad galėtų įrodyti ,jog žmogus yra paskiepytas, tik tiek jis reikalingas turėtų būti.Visi kiti draudimai ,leidimai turi būti nutraukti.Nes kiekvienas žmogus turi teisę i laisvę,laisvą judėjimą, niekas negali ir neturi teisės diskriminuoti ,drausti,žeminti kitą asmenį.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS