I. Šimonytė: karantino laisvinimams erdvės kol kas nėra | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: KARANTINO LAISVINIMAMS ERDVĖS KOL KAS NĖRA

Didesniems karantino laisvinimams erdvės šiuo metu nelabai yra, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kalbant apie karantino nutarimą, tai tikrai nėra šią savaitę jokių pasiūlymų, artimiausiomis savaitėmis priklausys nuo epidemiologinės situacijos, kaip ji klostysis, kol kas ji yra tokia pati stabili kaip ir buvo: ne patenkinama, bet stabili“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė premjerė.

Pasak jos, atvejų skaičius paskutiniu metu būna panašus, o įtampa Vilniaus regiono ligoninėse vis dar išlieka, nors ir mažesnė negu prieš porą savaičių.

„Vadinasi, kažkokiems ypatingiems laisvinimams labai didelės erdvės nėra. Kažkokiems techniniams pakeitimams ar kažkokiems mažesniems pokyčiams tos vietos gal ir atsirastų, bet aš tikrai iš anksto nenoriu spėlioti“, – sakė I. Šimonytė.

Trečiadienį Vyriausybė koregavo tik savivaldybių, kuriose gali būti taikomas švelnesnis karantinas, sąrašą, nuo gegužės 24 dienos išbraukdama iš jo šešias savivaldybes.

Tikisi, kad skiepytis žmones paskatins didesnės galimybės keliauti

I. Šimonytė tikisi, kad skiepytis žmones motyvuos didesnės galimybės, kurias vakciną nuo koronaviruso gavusiems žmonėms suteiks lietuviškas galimybių pasas ar europinis žaliasis sertifikatas.

Tai reiškia, kad žmonės matys vertę pasiskiepijime ir ta vertė yra labai aiški – tai yra išgelbėta gyvybė ir ne tik paties žmogaus, bet ir artimųjų.

„Kol kas manau, kad mūsų pagrindinis uždavinys yra sudaryti galimybę pasiskiepyti visiems to norintiems. Taip, mes matome ateityje, kad turbūt dinamika Lietuvoje bus panaši kaip ir kitose šalyse, tai yra, iki tam tikro laipsnio augimas bus spartus, vėliau jis lėtės, tačiau aš tikiuosi, kad jis ir toliau bus. Tai reiškia, kad žmonės matys vertę pasiskiepijime ir ta vertė yra labai aiški – tai yra išgelbėta gyvybė ir ne tik paties žmogaus, bet ir artimųjų“, – spaudos konferencijoje trečiadienį kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji svarstė, kad žmones skiepytis paskatins lengvesnio keliavimo galimybės.

„Manau, kad taip pat ir reikalavimai karantinavimosi ar tas galimybių sertifikatas keliaujant į kitas šalis vis dėlto bus taip viena iš tų paskatų, kuri abejojantiems žmonėms ar manantiems, kad jų rizika susirgti nėra tokia didelė, vis dėlto bus papildomas motyvas pasirinkti skiepijimąsi vien dėl to, kad, tarkime, nereikėtų periodinio testavimo arba dėl to, kad būtų galima turėti dokumentą, leidžiantį tiesiog laisviau jaustis pasaulyje“, – teigė I. Šimonytė.

Pasak jos, vis daugiau žmonių pasiskiepijant, galimi dvišaliai susitarimai, tokie kaip Baltijos šalių burbulas, dėl kurio vėliau gegužę ketina tartis šalių ekspertai, o žaliasis sertifikatas numatys vieningas sąlygas visoje Europoje.

Gegužės 24 dieną Lietuvoje pradės veikti galimybių pasas, kuris suteiks daugiau atlaisvinimų imunitetą įgijusiems žmonėms. Europinis sertifikatas galėtų būti patvirtintas birželį, prasidedant vasaros atostogų sezonui.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kauniete

Nu zinoma,dar nepaskiepijai 70 proc. populiacijos.tai ir negali atlaisvint. Juk jei nuimsi karantina,nebus kaip gasdinti zmoniu.

Ojoj

Gal į psihuske man pasislėpti ? Ytariu ten tokių talentų nėra! Visi laisvėje ar seime. Gal normaliai pagyvenusių.

nu

stis i lakta...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS