Premjeras: ES nepavykus susitarti dėl sankcijų Baltarusijai, bus tariamasi regione | kl.lt

PREMJERAS: ES NEPAVYKUS SUSITARTI DĖL SANKCIJŲ BALTARUSIJAI, BUS TARIAMASI REGIONE

Jeigu nepavyks dėl sankcijų Baltarusijos valdžios atstovams susitarti visos Europos Sąjungos (ES) mastu, jas būtų siekiama įvesti su kaimyninėmis šalimis, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Aš manau, kad reikia dabar, ką ir mūsų diplomatija stengiasi padaryti, suburti sąjungininkus, kad tos sankcijos taptų Europos Sąjungos sankcijomis, skirtos asmenims – tai gali būti nuo pačio aukščiausio pareigūno iki tų žmonių, kurie ir rinkimų rezultatus klastojo, „organizavo“ rinkimus, iki žmonių, kurie davė nurodymus ir įsakymus smurtauti, pralieti kraują Minsko gatvėse“, – Seime žurnalistams antradienį sakė S. Skvernelis.

„Jeigu nepavyktų susitarti globaliai, tada, manau, kad reikia daryti antrą žingsnį, kas irgi daroma šiuo metu, – burti sąjungininkus artimiausius, mūsų kaimynines valstybes“, – pridūrė jis.

Pasak S. Skvernelio, šalys, tarp jų Lenkija, galėtų įvesti koordinuotą ir suderintą sąrašą dėl pareigūnų, kuriems būtų taikomos sankcijos.

Baltarusių protesto palaikymo akcijos Vilniuje

Evaldo Šemioto nuotr.

Premjeras pabrėžė, jog šiuo metu svarbiausia užtikrinti, kad liautųsi smurtas prieš taikius protestuotojus ir būtų surengti nauji, teisėti, rinkimai šalyje.

Baltarusiją nuo rugpjūčio 9 dieną įvykusių rinkimų, kai jų nugalėtoju vėl paskelbtas prezidentas Aliaksandras Lukašenka, krečia dideli opozicijos šalininkų protestai, aptemdyti brutalių teisėsaugos pastangų juos nuslopinti.

Malšinant protestus buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, taip pat žuvo du žmonės: vienas per protestus, o kitas – sulaikymo įstaigoje.

Nuo rugpjūčio 13 dienos daugelyje Baltarusijos įmonių prasidėjo protestai ir streikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS