Premjeras ir finansų ministras atsisakė atsakyti į opozicijos klausimus | kl.lt

PREMJERAS IR FINANSŲ MINISTRAS ATSISAKĖ ATSAKYTI Į OPOZICIJOS KLAUSIMUS

Premjeras Saulius Skvernelis ir finansų ministras Vilius Šapoka ketvirtadienį atsisakė atsakyti į opozicijos jiems raštu pateiktus klausimus.

Per opozicijos inicijuotą nenumatytą parlamento posėdį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paskelbė iš Vyriausybės kanceliarijos ir Finansų ministerijos gautus raštus, kad Seimo nariai turi teisę raštu pateikti tik vieną klausimą. Kadangi jų sulaukta daugiau, prašoma išrinkti vieną svarbiausią.

Be to, Vyriausybės nariai informavo, kad tuo pačiu metu, kai turėtų atsakinėti į Seimo narių klausimus, jie posėdžiaus COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komitete.

„Atsižvelgiant į tai, kad pagal Seimo statutą (...) Vyriausybės nariui gali būti pateikiamas raštiškas klausimas dėl ypač svarbios problemos. Prašytume patikslinti, į kurį iš šių penkių raštu pateiktų Seimo narių klausimų turėtų būti pateiktas atsakymas posėdyje ir kokia ypač svarbi problema keliama. Kartu atkreipiame dėmesį, kad pagal iš anksto suplanuotą darbotvarkę tuo pačiu metu, kaip ir Seimo posėdyje atsakymams pateikti numatytas laikas, vyks Vyriausybės COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komiteto, sudaryto Vyriausybės, posėdis. Šio komiteto pasitarimuose svarstomi tiesiogiai su susidariusios situacijos šalyje valdymu ir priimami neatidėliotini sprendimai“, – rašoma ministro pirmininko biuro Seimui atsiųstame rašte.

Labai panašaus turinio rašto sulaukta ir iš Finansų ministerijos.

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Gabrielius Landsbergis teigė, kad dar nėra buvę, jog premjeras, ministras ar kuris nors kitas valstybės pareigūnas atsisakytų ateiti į parlamento posėdį ir atsakyti į klausimus.

Susidariusią situaciją jis pavadino gėdinga.

„Į klausimus atsakyti vis tiek reikės, jie niekur nedings. Kviesime ir kitą kartą, rinksime iš naujo parašus“, – sakė G. Landsbergis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad premjeras kuria precedentą, kai kiti valstybės pareigūnai taip pat atsisakys atsakyti į daugiau nei vieną raštu pateiktą klausimą.

„Kuriamas nedemokratinis, pažeidžiantis statutą precendentas, kuris gali virsti didelėmis problemomis ateityje“, – teigė G. Landsbergis.

Socialdemokratų partijos seniūnė Rasa Budbergytė sakė, kad Vyriausybės nariai savo elgesiu pademonstravo nepagarbą visiems Lietuvos žmonėms.

„Tai, kas atsitiko, yra nepagarbos demonstravimas ne Seimui, tai yra nepagarbos demonstravimai visai Lietuvai, visiems žmonėms: medikams, verslui, tiems, kam šiandien rūpi ieškoti sprendimų išeiti iš situacijos, į kurią esame giliai įklimpę“, – tvirtino ji.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS perdavė komentarą, kad „premjeras renkasi konkrečius darbus, o ne dalyvavimą politiniuose žaidimuose“.

„Juolab, kad per Vyriausybės valandą Seimo nariai galės užduoti visus jiems rūpimus klausimus ir gauti atsakymus“,  – teigė jis.

Vyriausybės valanda surengta ketvirtadienį iškart po neįvykusių atsakymų į klausimus.

Ketvirtadienį nenumatyto Seimo posėdžio darbotvarkėje nuo 11.30 iki 12.10 val. buvo suplanuoti S. Skvernelio ir V. Šapokos atsakymai į iš anksto pateiktus klausimus.

Opozicija premjero teiravosi apie sprendimą dėl COVID-19 kas savaitę tikrinti Ministrų kabineto narius ir kitus aukštus politikus, apie priedus Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojams, apie nurodymą gydytojams deklaruoti darbovietes, norėjo sužinoti, kada prezidentui bus pateiktas kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministrus. Penktu klausimu prašyta moralinio vertinimo dėl Upės gatvės, kurioje yra ir premjero namas, asfaltavimo.

Finansų ministrui kelti klausimai dėl ekonomikos skatinimo plano, valstybinio banko steigimo, 150 mln. eurų skyrimo kelių remontui, motyvuojant koronaviruso pasekmių sektoriui švelninimu, apie „milijardo milijonui“ reformos efektyvumą.

Valdančiųjų „valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir Lenkų rinkimų akcijos frakcijų nariai opozicijos surengtame Seimo posėdyje nedalyvauja.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

kauniete

GABRY KADA GRAŽINSI KAUNE UŽGROBTUS PASTATUS

natalija TO NUOMONĖ

PRIE KONSERVU TIE MILIJARDAI PLAUKĖ KONSERVU LIBERALU SOCDEMU KIŠENES UŽTAI VISI PATAPO MILIJONIEREIS DABAL LABAI GRAUDU KONSERVAI NIEKAIP NEGALIT PRIE TU MILIJONU PRIŠOKTI EISIT LAUK RUDENI GUDROČIAIPROTO TURIT TIK VOGTI O DIRBTI ŽMONĖMS NESUGEBAT

Ožys \\\\\.../////,

'Leninas' pakėlė ranką ir tarė:---koncervams piz..ec.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS