Premjeras: žinau mokytojų, kuriems atlyginimas didėjo nuo 50 iki 300 eurų | kl.lt

PREMJERAS: ŽINAU MOKYTOJŲ, KURIEMS ATLYGINIMAS DIDĖJO NUO 50 IKI 300 EURŲ

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad įvesti mokytojų etatinio apmokėjimo sistemą buvo būtina, nes kitaip pedagogams atlyginimai būtų mažėję, o dabar bent jau daliai mokytojų algos tikrai didėjo.

„Kol kas matau, kad tie sprendimai, kuriuos reikėjo padaryti, jie buvo neišvengiami. Šiandien niekas nekelia klausimo, kas būtų, jeigu to nebūtų padaryta, kada rugsėjo mėnesį paaiškėjo, kiek moksleivių neatėjo į mokyklas. Būtų tekę mokytojams mažinti atlyginimus, nes buvo sistema, kai finansavimo suma einanti paskui mokinį“, – penktadienį Vilniuje žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis apgailestavo, kad pedagogų bendruomenė trečiadienio vakarą nušvilpė švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Ji pastaruoju metu sulaukė daug kritikos dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelis. Mokytojų sąjūdžio pirmininkės Rūtos Andriuškevičienės teigimu, įvedus etatinį apmokėjimo modelį daliai pedagogų algos mažėjo, o tiems, kuriems didėjo, – neproporcingai augo krūvis.

Būtų tekę mokytojams mažinti atlyginimus, nes buvo sistema, kai finansavimo suma einanti paskui mokinį.

„Kada pritrūksta argumentų diskusijose, belieka švilpti. O švilpimas nėra galbūt šitai labai svarbiai mūsų bendruomenės daliai – mokytojams, švietimo darbuotojams – deramas elgesys, jie rodo ir pavyzdį moksleiviams. Galime turėti įvairiausias nuomones – nesutikti, ieškoti argumentų, nemėgti, nemylėti, nekęsti galiausiai, bet tą emociją galima išreikšti ir kitokiais būdais“, – dalies pedagogų elgesį komentavo S. Skvernelis.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė penktadienį žurnalistams sakė po koncerto sulaukusi daugelio mokytojų atsiprašymo už kolegų elgesį.

„Po koncerto priėjo daug mokytojų, kurie atsiprašė dėl kolegų elgesio ir kuriems buvo gėda, kad taip mokytojai išreiškė savo nuomonę, taip supranta profesijos orumą, prestižą“, – tvirtino ji.

Jis tvirtino, kad daugumai mokytojų atlyginimai nuo rugsėjo didėjo.

„Tikrai dauguma, su kuriais man tenka bendrauti, teigia, kad yra nuo 50 eurų iki 300 eurų atlyginimo didėjimas“, – sakė premjeras.

Anot jo, etatinio apmokėjimo modelio įvedimas atskleidė nemažai bėdų, esančių švietimo sistemoje, mokyklose.

„Mokyklų administracija dažnai nuspręsdavo, įdarbindavo galbūt darbuotojus, kurie mokyklai nėra reikalingi, krūvį dalijant keletui žmonių. Šitas sprendimas parodė realią situaciją mūsų situaciją mūsų švietime ir kompetencijas mokyklų administracijų, švietimų skyrių, aišku, ir ministerijos pajėgumus“, – teigė S. Skvernelis.

J. Petrauskienė tvirtino, kad bus atliktas tyrimas, kaip nuo rugsėjo pakito pedagogų darbo užmokestis.

Seimas vasaros pradžioje patvirtino naują etatinį mokytojų apmokėjimo modelį, įsigaliojusį nuo rugsėjo.

Švietimo ir mokslo ministerija tvirtina, kad tai leis palaipsniui mokytojų atlyginimus vidutiniškai padidinti penktadaliu – po maždaug 10 proc. šiemet ir kitąmet.

Jos teigimu, šiemet mokytojų atlyginimų fondas pasipildys 17,4 mln. eurų, o iki 2020-ųjų iš viso 95 mln. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

be to

direktoriai ki6a valandas saviems.

Petras

Neklaidinkite skaitytojų tie keli paėmė didesnį krūvį ( nes pamokų nors ,,vežimu vežk, bėga pedagogai iš mokyklų be drausmės ir pagarbos nebuvimo), o ne atlyginimai padidėjo!!! Man irgi, kaip vaizdžiai sakote, ,,padidėjo": turėjau 20 pamokų, šiemet 23 - tai didesniu krūviu dirbu, bet neišverskite į sau naudingą ,,kalbą"...

klausimėlis

Gal tų dviejų mokytojų pavardes Skverneli gali nurodyti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS