Premjerė paaiškino, kodėl medikams nepakėlė algų: pasirodo, kaltas A. Veryga | kl.lt

PREMJERĖ PAAIŠKINO, KODĖL MEDIKAMS NEPAKĖLĖ ALGŲ: PASIRODO, KALTAS A. VERYGA

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad jau prieš trejus metus suplanuoto atlyginimų didinimo medikai nesulaukė todėl, kad buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teikiant šių metų biudžeto projektą iš viso nenumatė papildomų lėšų 2018 m. tarp Vyriausybės ir medikų profsąjungų pasirašytos kolektyvinės sutarties įgyvendinimui.

Premjerė pažymi, kad šiuo metu didelė dalis biudžeto lėšų numatoma kovai su COVID-19 pandemija, o dėl atlyginimų didinimo su medikais bus tariamasi bandant pasirašyti naują kolektyvinę sutartį.

„Biudžeto projektas, kuris buvo pateiktas pono Verygos, apskritai nenumatė jokių lėšų jokiam medikų algų didinimui ir kažkodėl net nesvarstė to klausimo“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė akcentuoja, kad su medikų profsąjungomis buvo sutarta, jog derybos dėl atlyginimų didinimo bus pradėtos metų viduryje, kai sudėtingą pandemijos situaciją buvo tikėtasi suvaldyti.

Biudžeto projektas, kuris buvo pateiktas pono Verygos, apskritai nenumatė jokių lėšų jokiam medikų algų didinimui.

„Vyriausybė, kuomet tikslino biudžetą, buvo nutarusi ir sutarusi, kad iki metų vidurio, kiek tuo metu buvo prognozuojama, kad tęsis sudėtinga situacija dėl pandemijos ir reikės mokėti kovido priedus, tą ir daro, o po liepos 1 d. mes galėsime svarstyti, ar finansinės galimybės leidžia keisti įkainį ir medikų atlyginimus“, – tvirtino premjerė, pridurdama, kad COVID-19 situacija ir šiuo metu išlieka sudėtinga, tačiau medikams už jų krūvio padidėjimą išmokami priedai taip pat yra papildomos pajamos.

„Situacija yra tokia, kad kovido priedus reikės mokėti gerokai ilgiau, tam valstybė išleis arti 200 mln. eurų, ir tai yra papildomos medikų pajamos, taip, tai yra už papildomą darbą, už didelį krūvį, bet tai vis dėlto yra papildomos medikų pajamos“, – tikino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad 2018 m. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir medikų profesinių sąjungų pasirašytos kolektyvinės sutarties šiemet nuspręsta neįgyvendinti, kadangi SAM tvirtina, jog medikų atlyginimų kėlimui nėra pakankamai lėšų. Pati ministerija teigia, kad šiuo metu orientuojamasi į pandemijos valdymą, o dėl medikų darbo užmokesčio didinimo ir derybų dėl naujos sutarties bus galvojama liepos mėnesį.

Tačiau Lietuvos gydytojų sąjunga tvirtina, kad derybos dėl naujos kolektyvinės sutarties pasirašymo turi būti baigtos jau artimiausiu metu, o ne iki 2022 m., kaip tvirtina ministerija. Profsąjungos teigimu, norint, kad 2022 m. įsigaliotų nauja sutartis, iš naujo numatanti medikų algų didinimą, ji turi būti parengta iki pradedant ruošti ateinančių metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projektą.

Prieš trejus metus Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinę sutartį pasirašiusios profsąjungos, šiemet nesulaukiančios žadėto atlyginimų didinimo, įteikė darbo ginčo reikalavimą, dėl kurio Sveikatos apsaugos ministerija turėjo sušaukti šalių posėdį, tačiau tai padaryti atsisakė. Jeigu iki ateinančio penktadienio nebus sudaryta šalių ginčo komisija, profesinių sąjungų atstovai žada skelbti streiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (72)

Kristina

Tai tuos priedus ne visi gauna... O didėtų algos visiems medikams tad laukiu...

gandragalviams

skvernas ne algas pakėlė medikams,o pasiuntė juos toli toli,jei nepatinka algos.O veryga sau ir ministerijos klerkams pasikėlė algas už kovą su pandemiją iki 6000 eu.Bet aš negirdėjau,kad nors vienas ministerijos klerkas būtų užsikrėtęs darbe ar numires .

Anonimas

Atsiprašau - kur slaugytojoms moka po 1500 ? Grįšiu iš užsienio ir eisiu ten dirbti :))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS