Prezidentūra: A. Dulkys turi užsiimti skiepų, o ne savo viešųjų ryšių kampanija | kl.lt

PREZIDENTŪRA: A. DULKYS TURI UŽSIIMTI SKIEPŲ, O NE SAVO VIEŠŲJŲ RYŠIŲ KAMPANIJA

Prezidentūros Vidaus politikos grupės vadovas Povilas Mačiulis tikisi, kad šalies vadovo Gitano Nausėdos praėjusią savaitę vykusioje metinėje konferencijoje sukritikuotas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys imsis konkrečių veiksmų lėtėjančios vakcinacijos problemai išspręsti.

„Norėčiau tikėti, kad Arūnas Dulkys, gavęs šią pastabą, imsis konkrečių veiksmų. Labai norisi, kad būtų rūpinamasi ne tiek savo viešųjų ryšių kampanija, kiek vakcinacijos kampanija“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė P. Mačiulis.

Prezidento vyriausiasis patarėjas pabrėžė, kad A. Dulkio vadovaujama ministerija dar turi pakankamai laiko iki rudens išspręsti dėl lėtų vakcinacijos tempų galinčias kilti problemas, tačiau tam, P. Mačiulio nuomone, esą reikės tikslingo SAM veikimo.

„Netgi šitas pakankamai trumpas vasaros laikas gali būti išnaudotas. Kur šį savaitgalį bus žmonės? Palangoje, Klaipėdos jūrų šventėje. Ten turi būti ir Sveikatos apsaugos ministerijos resursai siekiant paskatinti žmones skiepytis“, – patarimus ministerijai pateikė P. Mačiulis.

Siūlo keisti vakcinacijos komunikavimo strategiją

P. Mačiulis sako, kad G. Nausėda pasigenda aktyvesnio Sveikatos apsaugos ministerijos vaidmens skatinant gyventojus vakcinuotis, kviečia keisti vakcinacijos komunikavimo strategiją.

Žinių radijui jis antradienį tvirtino, kad paspartinti vakcinavimą padėtų Prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos jau anksčiau siūlytos priemonės.

Tai, kad mes vis dar matome tuos pačius klipus radijo ar televizijos eteryje, tai yra tam tikras pinigų išmetimas į balą.

„Pirmiausia – aktyvi, fokusuota informavimo kampanija. Ta kampanija, kurią sukūrė gerbiamas Edmundas Jakilaitis ir kuri buvo veiksminga kampanijos pradžioje – dabar jos poveikio nėra. Tai, kad mes vis dar matome tuos pačius klipus radijo ar televizijos eteryje, tai yra tam tikras pinigų išmetimas į balą“, – teigė prezidento patarėjas.

Anot jo, Vyriausybė turėtų koncentruotis į konkrečias grupes, komunikuojant skirtingas žinutes jaunimui, suaugusiems, senjorams, pasirenkant ir šioms grupėms tinkamiausias komunikavimo priemones.

P. Mačiulis taip pat pabrėžė, kad labiausiai motyvuoti žmonės jau pasiskiepijo, todėl ragino koncentruotis į pasyvesnius gyventojus, suteikiant galimybes skiepytis kuo arčiau namų.

„Tačiau konkrečių veiksmų iš Sveikatos apsaugos ministerijos nematome, sveikatos apsaugos ministerija daugiau užsiima logistiniu vaidmeniu, t.y. jie iš oro uosto pasiima vakcinas ir jas išvežioja po savivaldybes tokiu būdu permesdama atsakomybę savivaldybėms“, – kalbėjo P. Mačiulis.

Anot jo, G. Nausėda jau įvardijo, kad 70 procentų paskiepytos visuomenės ribą pasiekė bent 10 Europos Sąjungos valstybių, o šiuo rodikliu gali pasigirti tik kai kurios šalies savivaldybės – Birštono, Neringos, Naujosios Akmenės, Alytaus rajono.

P. Mačiulis tvirtino, kad dėmesį skirti derėtų ir intensyvesniam skiepijimui stambiose įmonėse.

„Galiu pateikti konkretų pavyzdį, tarkime, tame pačiame Kaune bet kuri įmonė paskambinus savivaldybės nurodytu telefonu gali sulaukti mobilios skiepijimo komandos savo darbovietėje. Taip turėtų būti ne pavienėse savivaldybėse, Sveikatos apsaugos ministerija tą turėtų organizuoti centralizuotai visoje Lietuvoje“, – sakė prezidento patarėjas.

Neišgirdome iš ministro konkretaus plano, ką jis ruošiasi daryti.

Jis sveikino Vyriausybės atstovų viešus svarstymus atsisakyti nemokamų testų keliaujantiems, tačiau skeptiškai vertino pasigirstančius siūlymus bausti tuos, kurie ragina nesiskiepyti.

Vis dėlto P. Mačiulis sako, kad Prezidentūra pasigenda konkretaus sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio plano.

„Keista, kad kai sveikatos apsaugos ministras išgirdo pastabą iš prezidento, apie tai, kad vakcinavimas galėtų būti spartesnis, veiksmingesnis, kad reikia žymiai daugiau Sveikatos apsaugos ministerijos pastangų, deja, neišgirdome iš ministro konkretaus plano, ką jis ruošiasi daryti“, – tvirtino P. Mačiulis.

Anot jo, ministras tik paragino prezidentą pačiam aktyviau agituoti žmones skiepytis, tačiau, pasak patarėjo, prezidentas tą darė nuo vakcinacijos pradžios. Prezidento patarėjas pabrėžė, kad skiepytis gyventojus ragino ir kiti buvę Lietuvos vadovai, tačiau dabar politikų pavyzdys taip nebeveikia ir „reikia naujo impulso“.

„Nemanau, kad dabar matymas, kad kažkas skiepijasi arba matant tą konkretų adatos dūrį kažkas pasikeistų. Jei galvojame, kad tik ant to laikosi vakcinavimo kampanija, tai arba mes esame labai naivūs, arba mes visiškai nesame kūrybiški ir neturime ko pasiūlyti“, – tikino P. Mačiulis.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda trečiadienį vykusioje metinėje spaudos konferencijoje pareiškė, kad SAM neturi aiškaus veiksmų plano, kaip paspartinti vakcinacijos nuo COVID-19 apimtis šalyje. Šalies vadovas teigė, kad vakcinacijos tempams šalyje nespartėjant reikės kelti klausimą, kam apskritai yra reikalinga dabartinė Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

onute

Nausėda kokiu darbu neatliko dulkys blogai ligonius ar lavonus suskaičiavo pastatei saskaitininka ir juokini tauta

VytautS

Ka gero padarė prezidento patarėjai asaliučiai nieko tik nori pasirodyti kad supratai tave sunkiai dirba,prašau netrukdyti kitaip jus kenkiant Lietuvai!

L?

Pirmpji ponia labai pakenkė, o Prezidentas dar paantrino. Pats Mačiulis irgi neprisidėjo. Čia švelniausi vertinimai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS