Prieš mėnesį prisiekė nauji Seimo nariai: kaip sekasi įsijausti į savo vaidmenį? | kl.lt

PRIEŠ MĖNESĮ PRISIEKĖ NAUJI SEIMO NARIAI: KAIP SEKASI ĮSIJAUSTI Į SAVO VAIDMENĮ?

Prieš mėnesį prisiekę naujos kadencijos parlamentarai iš Vakarų Lietuvos jau beveik įsiliejo į parlamentinę veiklą. Tiesa, vieni jų kol kas tik telkia tam tikras Seimo narių grupes, kiti aktyviai platina savo spaudos pranešimus parlamento tinklalapyje, o treti, nepaisant gausaus būrio padėjėjų, reiškiasi tik feisbuke.

Pirmieji pranešimai rinkėjams

Vienas pirmųjų iš pajūryje išrinktų politikų į rinkėjus viešu pareiškimu oficialiame Seimo puslapyje kreipėsi naujasis aplinkos ministras, liberalas Simonas Gentvilas.

Danės apygardoje mandatą laimėjęs parlamentaras, nepraėjus nė dviem savaitėms po priesaikos, išplatino pranešimą "10 procentų Lietuvos griežtai saugoma. Ar tai įmanoma?".

Praėjusią savaitę uostamiesčio spaudoje S.Gentvilas išplatino dar vieną publikaciją "Įteikime klaipėdiečiams kalėdinę dovaną – Girulių draustinį".

Iškart po jaunojo S.Gentvilo pirmojo kreipimosi rinkėjams pranešimą "Kaip Seimo narys Veryga Seimo narius pamiršo" pateikė kitas liberalas, trečią kadenciją Seime dirbantis Eugenijus Gentvilas.

Nuo šių politikų neatsiliko ir jų partijos kolega Andrius Bagdonas iš Neringos, kuris, susirūpinęs verslo situacija pandemijos laikotarpiu, paskelbė pranešimą "Sirgti ar bankrutuoti?".

Ne mažiau verslo, tiksliau – uostamiesčio užterštumo situacija rūpi ir kitam klaipėdiečiui, Seimo naujokui konservatoriui Audriui Petrošiui, kuris irgi paskelbė viešą pranešimą: "Ar pasuks mieste esančios uosto įmonės socialiai atsakingo verslo keliu?".

Šie politikai – tiek Seimo senbuviai, tiek naujokai – savo parlamentinę veiklą jau pirmąjį mėnesį po priesaikos deklaravo oficialiai. To negalima pasakyti apie kitus jų kolegas, kurie sklaidai mieliau renkasi ne oficialią Seimo interneto svetainę, o socialinius tinklus.

Naujienos – tik feisbuke

Naujoji vidaus reikalų ministrė, trečią kadenciją į Seimą išrinkta konservatorė Agnė Bilotaitė oficialiame Seimo puslapyje savo pareiškimų neviešina, tačiau plačiai savo nuomonę pateikia socialinio tinklo paskyroje.

Ten ir galima sužinoti, kad dar prieš priesaiką, lapkričio 11 d., A.Bilotaitė kartu su partijos kolegomis Arvydu Anušausku ir Andriumi Kupčinsku kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijas ragindami stabdyti "COVID-19 produktai LT" projektų vertinimą.

Gruodžio 3 d. įraše socialinio tinklo paskyroje politikė pasidžiaugė susitikimu su Prezidentu, pas kurį A.Bilotaitė buvo pakviesta kaip kandidatė į vidaus reikalų ministres.

Feisbuke politikė plačiai išdėstė savo programos sritis ir kokių neatidėliotinų sprendimų bei pokyčių imsis, jei bus paskirta į šį postą.

Gruodžio 9 d. feisbuko įraše politikė dėkojo Prezidentui Gitanui Nausėdai už kvietimą dalyvauti "Skaidrumo akademijos" pristatyme Tarptautinės antikorupcijos dienos proga.

A.Bilotaitė aktyviai reiškiasi, bet už savo parlamentinę veiklą rinkėjams kol kas atsiskaito tik socialiniame tinkle.

Jau spėjo pasisakyti

Dar viena politikė, su rinkėjais bendraujanti irgi tik feisbuko paskyroje, – "valstiečių" partijos atstovė Ligita Girskienė.

Klaipėdietė iškart po jos partijos lyderio Ramūno Karbauskio sprendimo trauktis iš Seimo dar lapkričio 19 d. feisbuke parašė, kad jai "jo žingsnis artimas ir pažįstamas".

Noriu paraginti veikti, nes šiandienos mūsų aplinkos apsaugos sistema neveikia.

"Buvau žengusi analogišką žingsnį prieš 4-erius metus. Sulaukiau milijono klausimų. Daug kam buvo nesuvokiamas mano žingsnis imti ir atsisakyti tarybos narės mandato. Analogiškai kaltino, kad išduodu savo rinkėjus. Turėjau tai padaryti", – tvirtino L.Girskienė.

Kitame feisbuko įraše L.Girskienė pasidalijo savo mintimis apie balsavimą dėl ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės.

"Aš nepritariau šiai kandidatūrai susilaikydama balsavime. Kandidatė man netinkama dėl jos "žygdarbių" praeityje ir ryšių su tam tikromis personalijomis, tačiau suprantu, kaip svarbu suformuoti naują Vyriausybę šiuo pandemijos laikotarpiu. Laukiu parengtos programos", – rašė L.Girskienė.

Paskui jau politikė pasidžiaugė, kad "valstiečių" frakcijoje buvo apsilankiusi naujoji Vyriausybės vadovė, kurią asmeniškai L.Girskienė galėjo apklausti.

Būtent socialiniame tinkle su savo sekėjais Seimo naujokė mielai dalijosi ir pirmuoju savo pasisakymu iš parlamento tribūnos. Kalba truko kiek ilgiau nei 4 minutes.

"Noriu paraginti veikti, nes šiandienos mūsų aplinkos apsaugos sistema neveikia", – kalbėjo Seimo naujokė.

Be to, L.Girskienė pakvietė parlamentarus jungtis į laikinąją Seimo narių grupę "Aplinkosaugos entuziastai".

Prie šios grupės jau prisijungė 16 parlamentarų, tarp jų – buvęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika bei S.Gentvilas.

Telkia pajūrio bičiulius

Mėguvos apygardoje pirmąkart į Seimą išrinktas palangiškis konservatorius Mindaugas Skritulskas, kaip ir L.Girskienė, taip pat mieliau rinkėjus informuoja ne Seimo tinklalapyje, bet savo feisbuko paskyroje.

"Šiandien man yra ypatinga diena. Duota priesaika Lietuvos Respublikai įpareigoja dirbti sąžiningai ir prasmingai savo šaliai, jos žmonėms. Laukia naujas ir, ko gero, vienas svarbiausių mano veiklos etapų", – lapkričio 13 d. feisbuke įrašė M.Skritulskas.

Grupuojasi: Seimo naujokai konservatorius M.Skritulskas inicijavo Lietuvos pajūrio bičiulių grupės įkūrimą parlamente, o "valstietė" L.Girskienė – Seimo narių aplinkos entuziastų grupę. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Politikas taip pat pasigyrė sutelkęs naują parlamentarų vienetą – Lietuvos pajūrio bičiulių grupę, kurios pirmininku išrinktas jis pats. Kol kas grupei priklauso 24 nariai.

Anot politiko, svarbiausi grupės keliami uždaviniai – pajūrio regiono ekonominio potencialo stiprinimas, žiedinės ekonomikos plėtojimas.

M.Skritulskas vis pasidalija savo įspūdžiais iš Seimo ir įkelia nuotraukų.

Po viena jų buvusi parlamentarė "valstietė", dabar Seimo nario Antano Vinkaus padėjėja Levutė Staniuvienė M.Skritulskui pateikė pastabą: "Kaukė uždėta netaisyklingai, pasitaisykite, žiniasklaida tuoj prisikabins."

Oficialus formatas netinka?

Kol kas oficialų parlamento puslapį ignoruoja ir antrą kadenciją į Seimą išrinktas palangiškis Dainius Kepenis.

Šio politiko kontroversiškas mintis dėl skiepų žalos ir pasipiktinimą eksperimentais su COVID-19 sergančiais pacientais rinkėjai gali paskaityti tik jo feisbuko paskyroje ar išgirsti interneto žiniasklaidoje.

Oficialiame parlamento tinklalapyje per mėnesį jis nepaskelbė jokio naujo pranešimo, nors ir turi du padėjėjus.

"Eilinis epizodas, marginalizuojantis kitokią nuomonę turinčius žmones. Aš esu už technologijas – 5G, 6G ar 10G, tačiau ne žmonių sveikatos sąskaita", – dėstė D.Kepenis savo feisbuko paskyroje.

"Šiandien pasiekta labai svarbi tarpinė pergalė ir taip laikinai atsilaikyta prieš labai didelį spaudimą! Aplinkos komitetas 9 prieš 1 pritarė mano siūlytoms Alternatyviųjų degalų įstatymo pataisoms, kurios neleis visos biodegalų gamybos rinkos sukoncentruoti vienose "raudonose" rankose", – vėl ten pat gyrėsi politikas.

"Šiandien aptarėme 18-osios Vyriausybės programą. (...) Pasigedau sveikatos raštingumo ugdymo (nors finansinis raštingumas įvardintas), tik vieną kartą 119 psl. dokumente paminėtas imunitetas ir tas – tik su vakcinomis", – baisėjosi politikas.

Vietoj darbo – nuotykiai

Panašiai kaip ir D.Kepenis, rinkėjams atsiskaito ir nuo 1996 m. į Seimą renkamas Petras Gražulis.

Jam taip pat labiau patinka socialiniai tinklai nei oficialus Seimo puslapis, skirtas veiklai fiksuoti.

"Kalbos apie diržų veržimąsi ir homoseksualių santykių propagavimą pozityviai nenuteikia", – po I.Šimonytės kalbos Seime pastebėjo P.Gražulis ir pastabas užrašė feisbuke.

Beje, tiesioginį politiko darbą, jei toks yra, pastaruoju metu itin užgožia nesibaigiantys jo skandalai, kurių istorijomis P.Gražulis mielai dalijasi TV laidose.

"Gal rinkėjams visgi patinka, kad visokių nuotykių man tyčia ar netyčia nutinka", – svarstė ilgametis seimūnas, per pirmąjį dar vienos kadencijos mėnesį taip ir nesužibėjęs parlamentinėje veikloje.

"Darbas LRS tęsiasi"

O antrą kadenciją Seime dirbantis Kuršo apygardoje išrinktas buvęs diplomatas ir Neringos meras A.Vinkus kol kas dar nedaugžodžiauja nei kalbėdamas, nei savo mintis rinkėjams skleisdamas raštu bent jau oficialiais šaltiniais, nors turi bene penkis Seimo nario padėjėjus, tarp jų ir L.Staniuvienę.

Politikas kol kas tik savo feisbuke aktyvus, kur pasidžiaugė, kad šį kartą jam, kaip vyriausiam Seimo nariui, teko garbė ir atsakomybė vesti pirmąjį Seimo posėdį.

A.Vinkus pasidalijo su sekėjais pagrindinėmis savo kalbos mintimis, posėdžio ir priesaikos akimirkomis.

"Remdamasis savo ilgamete gyvenimo ir darbo patirtimi drįstu teigti, kad žmonėms labiausiai reikia paprasto, nuoširdaus ir betarpiško dėmesio", – rašė politikas.

Dar savo feisbuko paskyroje A.Vinkus džiaugiasi gėlėmis, advento laikotarpiu ir dėkoja rinkėjams, kurie atsakingu elgesiu padeda Lietuvos medikams.

Kol kas oficialioje erdvėje toks pat tylus ir Danės apygardoje išrinktas buvęs diplomatas ir generolas, konservatorius Arvydas Pocius.

Tik iš politiko feisbuko rinkėjai sužinojo, kad jis paskirtas darbuotis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, ten pat galima paskaityti ir apie jo poziciją Girulių miško išsaugojimo ar dezinformacijos klausimais.

Svarbi žinia rinkėjams turbūt tapo ir tai, kad A.Pociaus atlikto COVID-19 testo rezultatas buvo neigiamas.

"Darbas LRS tęsiasi", – įrašė politikas savo feisbuke.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tai

ireminti statytiniai is /durniu laivo/ o sekme garantuota nes ismokos garantuotos uz /darba/ir bezdeima....

Cha

gentviliokas dabar Girulius ,,atmuš" o po kelerių metų atiduos savo draugeliams kuriems pasitvarkys kap aniems reik.:D)Pasižiūrėkit į ką Rumpiškė, Jono kalnelio, buvusių Trinyčių teritorijos virsta.Jau ir Smiltynėj ,,ranka uždėta" laukia patogaus politinio momento.

Jooo

Kokia nepagarba moteriai ,du tuščia galvijai įlindęs į telefonus ,juos jau dabar vyt lauk,štai kaip būna kai yra nelegalus sufalsifikuoti rinkimai ,galas Lietuvai ir vargsta tautai aš tos užgrobtos valdžios nepripazystu konservatpalaikiu tai viršūnė ir Lietuvos plintusas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS