R. Karbauskis: diskusijos apie šaukimo reformą – rinkiminis klausimas, tam nepasiruošta | kl.lt

R. KARBAUSKIS: DISKUSIJOS APIE ŠAUKIMO REFORMĄ – RINKIMINIS KLAUSIMAS, TAM NEPASIRUOŠTA

Šiuo metu vykstančios diskusijos apie šaukimo reformą yra rinkiminis klausimas, tam nėra pasiruošta, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Manau, kad diskusijos apie šauktinius dabar yra visiškai rinkiminis klausimas, nes nepasiruošta absoliučiai nei techniškai, nei personalo prasme“, – Žinių radijui penktadienį sakė R. Karbauskis.

Pasak LVŽS pirmininko, Lietuva turi įgyvendinti pirmo būtinumo priemones – priimti vokiečių brigadą, investuoti į divizijos kūrimą.

Seimas rudens sesijos pabaigoje pernai po pateikimo pritarė šauktinių reformai, kuri leistų pašaukti daugiau jaunuolių.  

Pagal Vyriausybės pateiktą atnaujintą variantą, tarnauti būtų šaukiami mokyklą baigę 18–21 metų jaunuoliai, tarnybos atidėti nebūtų leidžiama aukštosiose mokyklose studijuojantiems jaunuoliams.  

Šauktinių reformoje numatyta ir galimybė vaikinams pasirinkti – jie galėtų tarnauti šešis arba devynis mėnesius.

Vis tik R. Karbauskis akcentuoja profesionalių karių rengimą.

„Mes šnekame apie karo studijas, kurios būtų integruotos į studijas aukštosiose mokyklose, kad galėtumėme paruošti ir karo medikus, ir inžinierius. Tikrai nematau prasmės tuos vaikus pirmiausia privaloma tvarka išsiųsti į karinę tarnybą, kur jie tarnautų pagal konservatorių siūlymą šešis mėnesius. Tai yra juokingas mėnesių skaičius“, – teigė R. Karbauskis.

Šaukimo reforma buvo derinama bene metus, tačiau valdantieji konservatoriai tikisi su partijomis sutarti ir dėl visuotinio šaukimo.

Apie jį imta kalbėti Rusijos invazijai besipriešinančiai Ukrainai nepavykus surengti greito sėkmingo kontrpuolimo ir ekspertams perspėjant, kad atkurianti pajėgumus Maskva ateityje gali didinti spaudimą NATO.

Visiškas visuotinio šaukimo įgyvendinimas, pasak Krašto apsaugos ministerijos, užtruktų ne mažiau kaip šešerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nesutinku ,

Karbauskis, kaip suprantu IŠSKYRĖ tuos, kurie mokosi ir nesimoko ! Aš taip pat už tai , JEI NĖRA VISUOTINIO ŠAUKIMO , tiems kuriems mokosi galėtų būti kol, baigs mokslus , šaukimas atidėtas . ____kurie mokosi ir nesimoko, jų būtų ne trys tūkstančiai.“ Karbauskio teigimu, jo sūnus – jaunas ir gabus vyras, kuris Lietuvai gerų darbų dar padarys kitose srityse."

galime konkrečiai - kurie kažko siekia savo gyvenime...

"Šauktinių sąraše atsidūrė ir Karbauskio sūnus" delfi 2020 m. sausio 15 d. 15:57 *** "Savanoriu į kariuomenę, kaip teigia R. Karbauskis, jo sūnus taip pat neketina eiti. „Tokio amžiaus žmonės pasirenka savo kelią. Jei išvažiavo studijuoti, mokėsi Londone, dabar Kanadoje, jis siekia mokslo srityje kažkokių pasiekimų, žmogus pasirinko tokį kelią“, – tvirtino R. Karbauskis. LVŽS lyderis teigė, kad būtent dėl to, kad karinė prievolė nebūtų trukdis tiems, kurie kažko siekia savo gyvenime ir jau yra pasirinkę savo kelią, ir buvo nuspręsta sumažinti šauktinių amžių. „Jie pasirinko kitą kelią, bet turime kitą kelią, kurie nesiekia, nesimoko, – teigė R. Karbauskis. – Jei nutartumėme, kad turime pašaukti visus, kurie mokosi ir nesimoko, jų būtų ne trys tūkstančiai.“ Karbauskio teigimu, jo sūnus – jaunas ir gabus vyras, kuris Lietuvai gerų darbų dar padarys kitose srityse."

Iš TV3. 2023-09 Apie sūnų tarnavimą

Mano nuomone, tai yra visiškai, absoliučiai ne Jūsų reikalas. Antra, labai įdomu, kai, viena vertus, maišo su žemėm, o, kita vertus, jau elitas-lyderiai. Kaip ir reiktų apsispręsti. Trečia, nei Jūs žinote, nei ką. Bet taip iš tiesų. Ketvirta, tai irgi nėra taisyklė – studijos puikiuose universitetuose yra lygiai taip pat svarbu. O jei net jei ir studijų nebūtų – kiekvienas žmogus turi teisę spręsti kada, ką ir kaip darys. Pagarbiai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A. Landsbergienė |
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS