R. Karbauskis: geri santykiai su Kinija – garantas, kad ji netaps Rusijos sąjungininke | kl.lt

R. KARBAUSKIS: GERI SANTYKIAI SU KINIJA – GARANTAS, KAD JI NETAPS RUSIJOS SĄJUNGININKE

Geri Europos Sąjungos santykiai su Kinija – garantas, kad Pekinas netaps Kremliaus sąjungininke kare prieš Ukrainą, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

Todėl, pasak politiko, santykius su Kinija turi gerinti ir Lietuva.

„Nė viena ES ir NATO šalis neblogina santykių su Kinija ir labai džiaugiasi, kad ekonominiai santykiai yra labai geri. Nes jeigu taip nebūtų, šiandien Kinija Rusijai tikrai padėtų“, – Žinių radijui penktadienį sakė „valstiečių“ lyderis.

„Šiandien Kinija rizikuoja vieninteliu ir labai svarbiu dalyku – ekonominiais santykiais su tuo pasauliu, iš kurio gyvena ir gauna didžiules pajamas“, – pridūrė jis.

Nė viena ES ir NATO šalis neblogina santykių su Kinija ir labai džiaugiasi, kad ekonominiai santykiai yra labai geri. Nes jeigu taip nebūtų, šiandien Kinija Rusijai tikrai padėtų.

Pekinas susilaiko ir Maskvos pajėgų invazijos į Ukrainą viešai nepasmerkia, tačiau aktyviai karo veiksmų taip pat neremia. Vakarų šalys baiminasi, jog Kinija gali pradėti siųsti ginkluotę rusams Ukrainoje ar padėti apeiti Kremliui įvestas sankcijas.

R. Karbauskio teigimu, šioje situacijoje geri ekonominiai santykiai „yra mūsų garantas, kad Kinija netaps Rusijos partneriu šituose dalykuose“.

„Suprantu, kad kita pusė turi kitus argumentus, jie sako, kad Kinija ne tokia kaip JAV, bet jie niekada tokia ir nebus. Ji yra komunistinė, turime tą gerai suprasti“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

Dėl to, pasak jo, Lietuva turi išspręsti Taivano atstovybės pavadinimo klausimą: „Tai – sprendimas, kuris yra neišvengiamas, nes nuostoliai yra milžiniški.“

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivano pavadinimu. Šis žingsnis užtraukė Pekino rūstybę – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą.

Dėl šių veiksmų Europos Sąjunga sausio pabaigoje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Kinijos prekybos praktikos.

Reikia, kad sankcijos Rusijai būtų ilgalaikės

R. Karbauskis tikina, kad Europos Sąjungai (ES) ir kitoms demokratinėms šalims geriausias kovos būdas prieš Rusiją, vykdančią karinę agresiją Ukrainoje, yra rusiškos naftos ir dujų atsisakymas. Pasak jo, nafta ir dujos sudaro apie 50 proc. Rusijos pajamų ir jų atsisakymas padarytų žymų poveikį.

„Jeigu toliau bus perkamos dujos, nafta, grūdai (...), tai tos sankcijos neturės tokios įtakos, kokią jos galėtų turėti, jeigu būtų atsisakyta pirkti resursus. Aišku, Kinija ir kai kurios kitos šalys pirks toliau, bet įprasta, kad jos moka labai mažai, kada jos turi galimybę spausti Rusiją, tad Rusija prarastų be galo daug pinigų ir jos ekonominis potencialas būtų labai susilpnintas, tai akivaizdu“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

Aišku, kad sankcijos bankams ir taip toliau turi poveikį gyventojams, ir tai yra labai teisingas poveikis, nes Rusijos gyventojai piktinasi, netenka pajamų, santaupų, nebegali įsigyti užsienio valiutos.

LVŽS pirmininkas aiškina, kad elektros energijos, naftos, dujų, grūdų ir visų kitų žaliavų nepirkimas iš Rusijos yra pagrindinė priemonė, kuri visiškai sugriautų Rusijos ekonominį potencialą.

„Aišku, kad sankcijos bankams ir taip toliau turi poveikį gyventojams, ir tai yra labai teisingas poveikis, nes Rusijos gyventojai piktinasi, netenka pajamų, santaupų, nebegali įsigyti užsienio valiutos... Tik tiek, kad, norint Rusijai suduoti ilgalaikį ekonominį smūgį, jog iš tikrųjų grėsmė, kuri kyla visam pasauliui, sumažėtų, reikia, kad ekonominės sankcijos būtų ilgalaikės“, – pabrėžė politikas.

ELTA primena, kad, reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir ES kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas, kurių viena pagrindinių – dalies Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės bankų mokėjimų sistemos SWIFT.

Nuo SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma, – dujas ir naftą.

Be to, Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES. Vakarų valstybėse konfiskuojamas Kremliaus oligarchų turtas, iš Rusijos jau pasitraukė daug didžiųjų Vakarų įmonių.

Tuo metu Europos Komisija iki gegužės turėtų pateikti planą, kaip kuo greičiau sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių.

Gairės: Ramūnas Karbauskis, santykiai su Kinija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS