R. Karbauskis: jei prezidentas teiks tuos pačius kandidatus, kreipsimės į KT | kl.lt

R. KARBAUSKIS: JEI PREZIDENTAS TEIKS TUOS PAČIUS KANDIDATUS, KREIPSIMĖS Į KT

Jeigu prezidentas Seimui teiks tuos pačius kandidatus į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkus, parlamentarai kreipsis į KT, sako valdančiųjų „valstiečių“ lyderis.

Antradienį Ramūnas Karbauskis Seime žurnalistams sakė abejojantis, kad valstybės vadovas gali tą patį kandidatą teikti du kartus iš eilės.

Anot jo, pagal Seimo statutą, atmetus įstatymo projektą tokį patį pasiūlymą parlamentui galima teikti tik po pusės metų.

R. Karbauskis analogiją įžvelgė ir su Seimo nutarimu priimamu teisėjų paskyrimu.

„Šiuo atveju mums kyla klausimas, ar teikti tuos pačius kandidatus, kur Seimo nutarimas yra įstatymo lygmens, ar negaliotų tas pats reikalavimas dėl pusės metų laikotarpio“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas.

„Jeigu bus toks teikimas, mes tikriausiai kreipsimės į Konstitucinį Teismą išaiškinimo“, – sakė jis.

R. Karbauskis antradienį tvirtino nematąs priežasčių, kodėl Seimas antrą kartą dėl teisėjų turėtų balsuoti kitaip.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę teigė iš naujo Seimui teiksiąs šio neseniai atmestas kandidatūras į KT teisėjus ir LAT pirmininkus. Jis tvirtino neišgirdęs iš Seimo narių argumentų, kodėl advokatė Giedrė Lastauskienė netinka eiti Konstitucinio Teismo teisėjos pareigas, o teisėja Sigita Rudėnaitė – LAT pirmininkės.

„Abi teisėjų bendruomenėje ir teisininkų bendruomenėje turi puikų vardą, puikią reputaciją, ir po sprendimo nepatvirtinti jų niekas nepasikeitė“, – sakė G. Nausėda.

Seimas praėjusį antradienį per slaptą balsavimą G. Lastauskienės nepaskyrė KT teisėja, o S. Rudėnaitės ne tik nepaskyrė LAT pirmininke, bet ir atleido iš Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Teisininkų vertinimu, pastarasis parlamento sprendimas buvo neteisėtas, nes neatitiko Konstitucijoje ir Teismų įstatyme numatytų atleidimo pagrindų.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija siūlo Seimui nutarimą dėl S. Rudėnaitės atleidimo ir LAT Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų pripažinti negaliojančiu.

Pagal Teismų įstatymą, atleisti LAT skyriaus pirmininką iš pareigų būtinas pagrindas, pavyzdžiui, – baigiasi kadencija, jis atsistatydina savo noru, dėl sveikatos būklės negali dirbti, pažemina teisėjo vardą, padaro nusikaltimą arba su jo sutikimu perkeliamas į kitas pareigas.

Pagal Konstituciją, LAT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

zigmas

Štai ir pasirodė,kad Karbauskis aukščiau už Nausėdą.Taigi Karbauskis sąžiningai vykdo Maskvos politikų paruoštą programą Lietuvai ,o Nausėda tik tūpčioja ir laukia kada Karbauskis paskelbs Nausėdai interpeliaciją

...

Tą KT reikia į muilą, o ne į jį kreiptis!

Manau

Kad Karbauskis visaip bando imti viršų,tačiau tokiam reikia gero atkirčio nes pakankamai mūms primelavo.O ką jau kalbėti apie jo prisigrobtus turtus.Tokius reikia bausti.O ar jis nors vieną eurą prisidėjo prie labdaros tiek turėdamas turto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS