R. Karbauskis pranešė suformavęs šešėlinę Vyriausybę: Seimo senbuviai sumanymą vertina skirtingai | kl.lt

R. KARBAUSKIS PRANEŠĖ SUFORMAVĘS ŠEŠĖLINĘ VYRIAUSYBĘ: SEIMO SENBUVIAI SUMANYMĄ VERTINA SKIRTINGAI

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad jo vedama partija jau suformavo ir ketvirtadienį pristatys šešėlinės Vyriausybės sudėtį. Pasak jo, neformalus Ministrų Kabinetas, siekdamas visuomenės gerovės, per pastaruosius kelis mėnesius parengė programą, kuri taps alternatyva dešiniųjų valdžios išsikeltiems siekiniams bei vykdomai politikai. Šiuos gausiausios opozicinės partijos veiksmus įvertino Seimo senbuviai.

Opozicinės socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas tvirtina, kad „valstiečių“ užmojai tėra skambūs, nieko apčiuopiamo neduosiantys, pareiškimai.

„Socialdemokratai yra politikos, o ne šou verslo atstovai. Aš manau, kad šešėlinė Vyriausybė daugiapartinėje sistemoje apskritai yra nonsensas. Taip, sutinku, vienas ar kitas žmogus specializuojasi ir turi daugiau žinių vienoje ar kitoje srityje. Bet tai nereiškia, kad jis ruošiamas būti būsimu ministru. Juk daugiapartinėje sistemoje neaišku, kokia bus koalicija. Juk gali į tą patį postą pretenduoti kokie penki ministrai. Tai yra žaidimas siekiant daugiau atkreipti dėmesį. Suprantu, jei toks dalykas būtų daromas dvipartinėje sistemoje – tada viskas būtų aišku“, – Eltai sakė A. Sysas.

Sudėliojęs šiuos argumentus politikas teigė abejojantis, ar ketvirtadienį savo veiklą pradėjusi „valstiečių“ suformuota šešėlinė Vyriausybė sukurs reikšmingų permainų tiek opozicijos darbe, tiek visuomenės gyvenime. Apskritai, neslėpė manąs socialdemokratas, „valstiečių“ užmojis formuoti šešėlinį Ministrų Kabinetą veikiausiai kyla iš politinio nepatyrimo.

„Jie, išskyrus praėjusią kadenciją, praktiškai neturėjo frakcijos Seime. „Valstiečiai“ (ankstesniuose Seimuose – ELTA) turėjo vieną kitą parlamentarą, o 2016 m. jie iškart pateko į poziciją. Tačiau kaip partija opozicijoje ji niekada nedirbo. Galbūt dėl to jie ir galvoja, kad jei sudarys šešėlinę Vyriausybę, kažkas pasikeis. Statutas labai aiškiai apibrėžia opozicinių frakcijų veiklą ir galimybę teikti įstatymus, kalbėti ir t.t. Tad jei pasivadinsi, kad kalba šešėlinis ministras – vargu ar nuo to kažkas keisis“, – samprotavo politikas.

Konservatorius „valstiečių“ sumanymą sveikina

Tuo tarpu principiniams oponentams – konservatoriams – atstovaujantis pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma „valstiečių“ užmojus dėl šešėlinės Vyriausybės vertina kur kas pozityviau. Jis pažymėjo, kad patys konservatoriai, būdami opozicijoje, buvo sudarę šešėlinį Kabinetą ir tai, pasak jo, davė naudos. Tad, svarstė politikas, galbūt tai taps prielaida ir kokybiškesniam opozicinių „valstiečių“ darbui. 

„Esame mes patys formavę šešėlinę Vyriausybę. Iš dalies tai pasiteisino. Nėra blogai, kai šešėliniais ministrais įvardinti konkretūs politikai tarsi įgauna papildomą atsakomybę gilintis į atskiras sritis nuosekliau ir įdėmiau prižiūrėti veikiančios Vyriausybės ministrų veiklą. Bet viskas priklauso, kaip ta šešėlinė Vyriausybė veiks“, – Eltai teigė J. Razma.

„Nemažai pliusų, jei bus konstruktyvus nusiteikimas, o ne tik formalumas, kad kiekvienu atveju šešėlinis ministras būtinai viską kritikuos ir skelbs kokius nors politizuotus pareiškimus“, – pridūrė konservatorius.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinė Vyriausybė į pirmąjį posėdį renkasi ketvirtadienį. Kaip teigė R. Karbauskis, tai bus pirmoji šešėlinė Vyriausybė šalyje, kuri dirbs nuolatos, pagal patvirtintą darbo reglamentą ir programą.

Pasak R. Karbauskio, pirmojo posėdžio metu ministrai tarsis dėl Nacionalinio susitarimo dėl švietimo, priims memorandumą dėl kovos su COVID-19 pandemija valdymo Lietuvoje bei teiks savo pasiūlymus, kaip spręsti kitus Lietuvai aktualius klausimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pensininke

Durnelis nerimsta. Mes neuzmirsom ka jus darete kadencijos pabaigoje, dziaugetes ir klastojote numirusiu skaiciu. Buvote chamai,besikoliojantys eteryje, dabar zmones dirba ramiai, nieko blogo nedaro, stengiasi, o praskolino tai karbauskiniai ir skverneliniai. is kur ta pakisa, mums pensininkams, jei ne is skolintu pinigu? bjaurus veidmainiai.

Šaunuoliai

Ši vyriausybė neveiksni nežinia kiek išsilaikys pinigus tik skolinasi ir nežinia kur jie dingsta kam išleido

Nu tas

Keno šitie žmonės ? Markizo, markizo markizo karabaso Kieno šitie platū laukai ? Markizo, markizo markizo karabaso ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, lovio ilgesys begalinis....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS