R. Karbauskis tikina, kad dėl EVT klausimo „valstiečiai“ yra prezidento pusėje | kl.lt

R. KARBAUSKIS TIKINA, KAD DĖL EVT KLAUSIMO „VALSTIEČIAI“ YRA PREZIDENTO PUSĖJE

Šešėlinis „valstiečių“ premjeras Ramūnas Karbauskis sako, kad jo vedama partija nė sekundės nedvejos ir, jei reikės, parems Prezidentūros poziciją, kad Lietuvos atstovavimą Europos Vadovų Taryboje (EVT) ir toliau turėtų tęsti Gitanas Nausėda. R. Karbauskis, argumentuodamas sprendimą atsistoti būtent prezidento pusėje, pirmiausia dėmesį atkreipia ne į tai, ką apie šį klausimą sako šalies Konstitucija ar į tai, kaip būtų efektyviau. Politiko teigimu, yra ir kitų itin svarbių argumentų, kodėl nereikėtų šiuo metu keisti susiklosčiusios praktikos, kuomet Lietuvą EVT atstovauja prezidentas.

R. Karbauskis būgštauja, nes, pasak jo, konservatorių iniciatyva keisti nusistovėjusią atstovavimo EVT tvarką šiuo metu kelia riziką Lietuvos politiniame gyvenime iškreipti esamą galių pusiausvyrą. „Valstiečio“ manymu, jei konservatorių dominuojamai Vyriausybei tektų dar ir atstovavimo EVT galimybė, dabartinė valdančiosios daugumos turima galia pasidarytų nebeadekvati jos realiems gabaritams.

„Šioje situacijoje, kai mes matome, kokia yra silpna valdančioji dauguma, kaip jiems sunkiai sekasi dirbti, kaip žmonių nuotaikos keičiasi į neigiamą pusę, labai svarbu išsaugoti kuo didesnį valdžių pasidalinimą. Negalime leisti, kad mes atsidurtume situacijoje, kai mažuma – o taip gali atsitikti – turės absoliučią valdžią ir visus svertus savo rankose“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

„Aš tai sakau, nes jie Seime turi labai menką daugumą. O dar girdime įvairius gandus, kad jau greitai valdantieji gali virsti mažuma. Taigi, neskaitlinga dauguma bando pasiimti be galo daug valdžios. Todėl tai yra tiesiog neadekvatu“, – samprotavo R. Karbauskis ir tikino, kad be menkiausių abejonių „valstiečiai“ palaikys G. Nausėdos poziciją.

„Valstiečių“ šešėliniu premjeru paskelbto politiko teigimu, vien dėl stabilumo ir saugumo šalyje, atstovavimas EVT toliau turi likti prezidento prerogatyvoje. 

„Aš galiu aiškiai pasakyti, mes bet kuriuo atveju palaikysime prezidento poziciją šioje situacijoje. Mes tikrai stosime į prezidento pusę. Nė sekundei nesuabejosime“, – tikino R. Karbauskis.

R. Karbauskis pernelyg nesureikšmino to, kad „valstiečių“ sąrašą kelis pastaruosius Seimo rinkimus vedęs ekspremjeras Saulius Skvernelis turi kitokią poziciją ir viešai pasisako, kad reikia būtinai Vyriausybei deleguoti atstovavimo EVT funkcijas. „Valstiečių“ lyderio teigimu, tai yra tik S. Skvernelio, kaip buvusio premjero, nuomonė. Tuo tarpu LVŽS frakcija Seime – net neabejoja R. Karbauskis – palaikys jo išsakomą poziciją dėl EVT.

„Saulius sako tai, ką jis asmeniškai mano. Aš suprantu, kad jis kalba, kaip buvęs premjeras. Jis mano, kad šioje situacijoje tai būtų naudingiau. Bet tai yra jo asmeninis manymas. Jei mes kalbėtume apie valstiečių žaliųjų frakciją ir jos daugumą – tai ji taip tikrai nemanytų“, – sakė buvęs Seimo narys.

Galiausiai politikas neabejojo, kad konservatoriai toliau tik dar intensyviau spaus prezidentą, jog jis perleistų turimas atstovavimo EVT funkcijas Vyriausybei. Anot R. Karbauskio, lieka neatsakytas tik klausimas, ar G. Nausėda atsilaikys.

„Aš nežinau būdų, kaip jie spaudžia prezidentą.... Gal jie šantažuoja, gal prezidentas atsitrauks... Kalbos apie interpeliacijas plinta“, – teigė jis.

„Aš suprantu, kad prezidentas yra atsidūręs labai sunkioje situacijoje, nes ir patarėjų korpuse, ir išorinis spaudimas iš kitų valdžios institucijų, jam yra didžiulis. Aš tikrai nepavydžiu prezidentui“, – pesimistine gaida apibendrino R. Karbauskis.

Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažas diskusijas tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esami klausimai.

I. Šimonytė trečiadienį teigė su prezidentu pirmadienį aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kuomet aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis.

Tuo tarpu Prezidentūra nepritaria premjerės išsakytai pozicijai. Pasak šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, prezidentas G. Nausėda nesutinka keisti nusistovėjusios atstovavimo EVT sistemos. Maža to, akcentuoja patarėja, pastaruoju metu vis dažniau keliamas klausimas, ar premjerei nereikėtų iš prezidento perimti atstovavimo EVT funkcijų, yra primestas ir tiesiog neadekvatus pandemijos sukeltos krizės sąlygomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Romas

nuo kada čia jie palaiko ?..., o gal jau išmoko anglų ar vokiečių kalbų ? o gal prancūzų ...

Anonimas

na ir jukdariai dienos redaktoriai,tai ko sio straipsnio neuzblokavot, o apie mera ir buvusi mera uzblokavot,gal geriau aplamai uzblokuokit savo svetaine kaip padare respublika

SUSIJUSIOS NAUJIENOS