R. Karbauskis: žemesnė rinkimų kartelė – demokratijos požymis | kl.lt

R. KARBAUSKIS: ŽEMESNĖ RINKIMŲ KARTELĖ – DEMOKRATIJOS POŽYMIS

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis palaiko Seime svarstomą projektą mažinti kartelę partijoms patekti į parlamentą.

„Tai yra demokratijos požymis. Kuo mažesnė kartelė, tuo daugiau demokratijos, didesnis pasirinkimas rinkėjams ir galimybė patekti partijoms, kurios neseniai įsisteigė ar sunkiau gali pristatyti savo vertybes“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Anot jo, kartelės nuleidimas nenaudingas didžiosioms partijos, tarp jų – ir LVŽS.

„Mums tai nenaudinga, bet mes balsuosime, nes tai naudinga Lietuvos demokratijai“, – tvirtino R. Karbauskis.

„Kodėl buvo 5 ir 7 procentai? Manau, kad kaip tik buvo pastangos, kai priiminėjo šitas karteles, padaryti taip, kad Lietuvoje liktų dvi partijos“, – teigė jis.

Mums tai nenaudinga, bet mes balsuosime, nes tai naudinga Lietuvos demokratijai.

Seimas antradienį pradėjo svarstyti siūlymą sumažinti rinkimų kartelę parlamento rinkimuose.

Opozicijos atstovo liberalo Simono Gentvilo pataisos numato, kad partija pretenduotų į mandatus surinkusi ne mažiau kaip 4 proc. rinkėjų balsų, partijų koalicija – 6 proc. rinkėjų balsų.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Taip pat pataisomis siūloma iki 2 proc. mažinti ribą, kurios nepasiekus rinkimų užstatas nėra grąžinamas. Šiuo metu ši riba yra 3 proc. apygardos rinkėjų balsų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Bet kokie rinkiminiai sąrašai - demokratijos DUOBKASYS.

0

Aukščiausia demokratijos kartelė, jei krabauskis viens nuspręstų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS