R. Karbauskiui užkliuvo G. Nausėdos komanda: kai kurie patarėjai susireikšmina | kl.lt

R. KARBAUSKIUI UŽKLIUVO G. NAUSĖDOS KOMANDA: KAI KURIE PATARĖJAI SUSIREIKŠMINA

Prezidentas Gitanas Nausėda buvo reiklus tvirtinant atnaujintą Vyriasybę, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio teiginiai, esą R. Karbauskis tvirtinant Vyriausybę „perlaužė“ Prezidentūros valią dalyvauti vidaus politikoje, yra absurdiški.

„Mano patarimas Landsbergiui būtų trumpesniam laikotarpiui atostogų išvažiuoti. Panašu, kad ilgi atostogų laikotarpiai jį veikia,“ – komentuodamas konservatoriaus penktadienį išsakytą pareiškimą, sako R. Karbauskis.

Visgi „valstiečių“ lyderis kritikos negailėjo G. Nausėdos patarėjui Povilui Mačiuliui, pastarąją savaitę pareiškusiam, kad Aurelijui Verygai prezidentas yra suteikęs pasitikėjimo kreditą, todėl, jei ministras nesugebės įgyvendinti reformų, jam reikės trauktis.

Kai kurie patarėjai, bandydami parodyti, kad jie kažką sugeba reikšmingo nuveikti, paprasčiausiai savo situacijoje susireikšmina.

R. Karbauskio teigimu, A. Verygos reakcija, deklaruojant, kad tokia P. Mačiulio replika tiesiog rodo prezidento patarėjo nesugebėjimą suvokti situacijos, nėra per griežta. Priešingai, R. Karbauskis antrina A. Verygai ir tvirtina, kad P. Mačiulio pareikšta kritika yra ne kas kita, kaip teiginiai, išsprūdę dėl politinio nepatyrimo ar tiesiog noro pasirodyti.

„Galbūt reikėtų pripažinti, tikriausiai ir prezidentas su tuo sutiktų, kad yra suformuota nauja (Prezidentūros. – ELTA) komanda, suformuoti nauji prezidento patarėjai, ir kai kurie patarėjai, bandydami parodyti, kad jie kažką sugeba reikšmingo nuveikti, paprasčiausiai savo situacijoje susireikšmina ir pradeda daryti pareiškimus, kurių gali ir nesuprasti logiškai mąstant. Į tai sureagavo ir Veryga,“ – kalbėjo R. Karbauskis, pridurdamas, kad nei A. Verygai, nei P. Mačiuliui nereikėtų įsižeisti.

Povilas Mačiulis / Evaldo Virkečio nuotr.

„Prezidentūroje yra daug jaunų žmonių, jų patirtis yra menkesnė, todėl, manau, nei vieniems, nei kitiems nereikia įsižeisti. Ministrams nereikia įsižeisti, jei vienas žmogus Prezidentūroje pakomentuoja nevykusiai, o iš kitos pusės, nereikia pykti patarėjams (aš tikiuosi, jie ir nepyksta), jei ministras vienaip ar kitaip atsako į vienokį ar kitokį pareiškimą. Tiesiog mums dar reikia laiko, kad Seimas ir Prezidentūra pradėtų dirbti kaip darnus mechanizmas,“ – svarstė R. Karbauskis.

Valdančiųjų lyderis teigė neabejojantis, kad Seimo ir Prezidentūros santykiai ateityje taps dar intensyvesni ir, pabrėžė R. Karbauskis, Prezidentūros vetuotų įstatymų perspektyvoje turėtų sumažėti.

Tai, kad G. Nausėda, pradėjęs eiti šalies vadovo pareigas, jau spėjo vetuoti keturis Seimo įstatymus, tikino „valstiečių“ lyderis, lėmė formalumas – pareigas G. Nausėda pradėjo eiti vetuotų įstatymų priėmimo fazėje.

„Prezidento komanda pradeda dirbti nuo pateikimo fazės ir tokių veto praktiškai nebeturėtume turėti, jeigu visas mechanizmas suveiks tinkamai, jeigu mes žinosime, kokie yra Prezidentūros siūlymai,“ – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis griežtai atmetė G. Landsbergio pareiškimą, esą G. Nausėda liko pasyvus Vyriausybės tvirtinimo procese. Priešingai, tvirtino R. Karbauskis, G. Nausėda buvo labai reiklus. Komentuodamas tai, kad savo postuose visgi liko ne kartą G. Nausėdos kritikuoti A. Veryga bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, o susisiekimo ministras Rokas Masiulis turėjo trauktis, aiškino R. Karbauskis, buvo konstruktyvių derybų rezultatas.

„Mes turėjome kelis neišvengiamus pasikeitimus dėl to, kad formavosi nauja koalicija ir, kita vertus, dėl to, kad vienoje sferoje tikrai reikėjo pakeisti ministrą, nes ten turėjo prasidėti kitokios kokybės darbai. Tai šioje vietoje aš nesuprantu, ką turi galvoje konservatorių lyderis, bet aš dėkingas prezidentui už dialogą. Tai tikrai buvo dialogas, ir aš, atsigrežiant į praėjusius metus, net neįsivaizdavau, kad galimas toks dialogas su prezidentu,“ – kalbėjo R. Karbauskis.

ELTA primena, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G. Landsbergis pastarąjį penktadienį „Žinių radijui“ pareiškė, kad valstybėje labai susilpnėjo jėgos, galinčios sustabdyti R. Karbauskio siautėjimą. Politiko teigimu, R. Karbauskis tvirtinant Vyriausybę „perlaužė“ Prezidentūros valią dalyvauti vidaus politikoje, o iki tol aktyviu buvęs premjeras Saulius Skvernelis po Prezidento rinkimų liko pasyvus. G. Landsbergis pridūrė, kad opozicija liko vienintelė reali atsvara valdančiųjų „valstiečių“ valdžiai.

„Opozicija, ko gero, lieka vienintele atsvara Ramūno Karbauskio valdžiai. Anksčiau mes matėme daugiau nei vieną galios centrą, kaip Dalia Grybauskaitę, tą patį Saulių Skvernelį (...), dabar opozicija lieka praktiškai vienintelė atsvara atsverti tuos sprendimus ir juos tikrinti, kad jie nepažeistų Konstitucijos,“ – „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Augis

Pone Prezidente kai kurios savo patarėjus lauk, manau kad je jums kada duobę kažkieno užsakimu .

onute

TOKIA DAUGUMOS NUOMONĖ KAD MAČIULIS GADINA PREZIDENTO REPUTACIJA ŽMOGELIS NE SAVO KEDĖJE SĖDI BET MATYT NORI SU PREZIDENTU PASIKEISTI VIETOMIS TIK AR TAUTA TOKI PALAIKYTU NE LANSBERGO LAIKAI MAČIULI

kauniete

TAS VARGŠAS MAČIULIS SAVE ĮSIVAIZDUOJA PREZIDENTU MAČIULI LIETUVA VALDO SEIMAS O SEIMAS PAVALDUS TAUTAI JEIGU SEDI TOKIOJE VIETOJE TAI TURI SUPRASTI O TAI DARAISI PANAŠUS I MALINAUSKA KURIO IR DABAR NIEKAS NENORI PRIIMTI
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS